Copilul tau citeste carti cu placere?

/ / Modificat: 2012-04-07
Copilul tau citeste carti cu placere?

Cartile sunt univers minunat in care trebuie sa patrunda copiii. Educatia si dezvoltarea copilului sunt intarite de carti. Insa nu toti copiii gasesc o placere in citit. Iar atractia pentru citit nu poate fi impusa. Copiii trebuie sa gaseasca o valoare proprie in carti pentru a citi cu placere. Chiar daca micutul tau nu citeste cu placere, nu trebuie sa renunti, ci trebuie sa il ajuti sa descopere placerea pentru lumea povestilor prin intermediul cartilor.

Cartile – in viata copiilor de la nastere!

Introducerea cartilor in viata copilului inca de la nastere este o foarte buna metoda de intarirea legaturii din mama si copil


La varsta de un an copilul se multumeste cu privitul imaginilor dintr-o carte de povesti ca apoi sa savureze povestile citite de parinti in fiecare seara.

Cartile ajuta la dezvoltarea limbajului si laturii sociale a bebelusului.

Corelarea imaginilor dintr-o carte cu semnificatia reala a celor pe care acesta le reprezinta este recomandata in stimularea procesului de invatare.

Mama trebuie sa numeasca imaginile, acest lucru imbogatind vocabularul copilului. De asemenea incepand cu aceasta varsta copilul invata sa se concentreze. Dintre preferatele copiilor mici fac parte cartile cu animale.

Nu este niciodata prea devreme sa se incerce stimularea copilului pentru carti si lectura, scopul ideal fiind invatarea literelor si a cititului inainte de inceperea clasei I.

Acest lucru necesita insa multa rabdare din partea parintilor sau dadacei si mult exercitiu. Invatarea cititului sau a scrisului depind de mai multi factori dintre care enumeram:

  • capacitatea cognitiva si QI-ul copilului;

  • personalitatea acestuia (rabdarea, concentrarea);

  • interesul educatorilor in acest scop.

Cititul trebuie sa fie o activitate distractiva pentru copii!

Toti parintii isi doresc copii academicieni, insa fortarea exegerata a procesului de invatare nu are intootdeauna efecte pozitive.

Pediatrii si psihologii sustin faptul ca multi parinti doresc dobandirea unor abilitati intelectuale exagerate, in timp cat mai scurt si mult prea repede. Acestia trebuie sa inteleaga ca cea mai buna metoda de invatare este aceea realizata prin joaca.

Cititul trebuie privit de asemenea ca o activitate distractiva, relaxanta si nu ca pe o obligatie pe care copii o au fata de parinti sau educatori.

Exista mai multe metode de a face din citit o activitate placuta. In timp copilul va invata adevarata valoare a lecturii. Rasfoirea unei carti sau cititul nu trebuie privite ca niste activitati serioase care se desfasoara in conditii de stres (stand pe scaun, cu spatele drept, doar la anumite ore si cu scopul de a indeplinii o anumita norma impusa de parinti).

Cititul poate deveni extrem de distractiv si atractiv daca copilul este lasat sa-si aleaga o anumita carte, daca este lasat sa citeasca in conditii ambientale care ii sunt pe plac si daca este combinat si cu alte activitati (plimbarea in parc, ascultarea muzicii, etc).

Cum il stimulezi pe copil sa citeasca carti din placere?

Cultivarea pasiunii pentru citit la copil

Pasiunea pentru citit se cultiva nu se impune! Este importanta educatia parintilor pentru ca prichindelul sa faca un hobby din rasfoirea si apoi citirea unei carti.

Parintii care vor sa isi indemne copiii sa citeasca mai mult nu trebuie decat sa transforme aceasta activitate intr-o preocupare de zi cu zi.

Plimbarea prin parc, gatitul, cumparaturile si mesele in familie constituie oportunitati pentru a motiva copiii sa citeasca singuri.

Cartile de specialitate prezinta cititul drept o activitate voluntara, independenta dar care trebuie practicata pentru a fi realizata din placere si nu din obligatie.

Daca parintii profita de momentele de relaxare pentru a-si indemna copiii sa citeasca atunci cu siguranta vor obtine ceea ce doresc, adica o cultura literara bogata.

Alegerea cartilor potrivite

Atunci cand incerci sa cultivi pasiunea pentru citit trebuie sa alegi cartile dupa 2 criterii:

  • cand sunt mici sa le cumperi carti in functie de varsta (bebelusii au nevoie de carti cu imagini multe si mari si cu mai putin scris, pentru ca mai tarziu scrisul sa inceapa sa domine paginile cartilor cumparate pentru el);

  • in functie de preferinte (pe masura ce creste incepi sa iti dai seama daca ii plac zanele sau printii, eroii, animalutele sau dezvolta alte pasiuni – alege-i carti in acord cu preferintele si cu eroii preferati).

Mentine o constanta a cartilor in viata copilului!

Cartile trebuie sa faca parte din viata lui de la nastere. Incearca sa ii pastrezi constant contactul cu acestea, citindu-i in fiecare zi, luandu-i cadouri in carti, vorbindu-i despre ele mereu etc. Nu lasa sa treaca prea multe zile fara ca micutul tau sa nu ia contact cu lumea povestilor din carti.

Atractia pentru lectura in librarii, targuri de carte si biblioteci

Atractia pentru citit sau savurarea unei excursii la librarie este o caracteristica a varstelor mai mari (de obicei peste 4 ani). Unii copii sunt mai atrasi de carti si de citit decat altii. Librariile cu carti pentru copii sunt o adevarata atractie pentru unii copii, mai ales daca au fost educati in acest scop.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carti pentru copii Citit copii prescolari Placere pentru citit copii

Articole recomandate

Citeste si despre