Citeste impreuna cu copilul tau

/ / Modificat: 2006-11-02
Citeste impreuna cu copilul tau





  

Cand ar trebui sa incep sa ii citesc copilului meu?

Academia Americana de pediatrie recomanda citirea zilnica, cu voce tare copilului, incepand cu varsta de 6 luni -  momentul in care va incepe sa se bucure de aceasta activitate alaturi de tine. Jim Trelease, expert in cititul cu voce tare si autor al "Manualului de citire cu voce tare", este de parere ca puteti incepe aceasta activitate chiar si cand copilul este nou-nascut. Indiferent de varsta copilului, cititul va ofera posibilitatea sa creati o legatura cu acesta.

Care sunt beneficiile cititului cu voce tare?

Cititul ajuta la cladirea vocabularului copilului, stimularea imaginatiei si imbunatatirea abilitatilor de comunicare. Cu cat ii vorbiti mai mult copilului de la inceput, cu atat va fi mai bine pentru cresterea si dezvoltarea sa.  Studiile au demonstrat ca abilitatile de comunicare – chiar si inteligenta - sunt legate de cate cuvinte aude copilul zilnic. Un studiu arata ca bebelusii ai caror parinti le-au vorbit mult ( in medie 2100 de cuvinte pe ora) au avut rezultate mai bune la testele standard date la varsta de 3 ani, decat copii ai caror parinti nu au fost la fel de "vorbareti".  Comentariile privind zona in care locuiti sau numirea partilor corpului in timp ce ii faceti baie sunt modalitati eficiente de comunicare. Cititul este de asemena o modalitate amuzanta si utila pentru interactiunea verbala.

Ce ar trebui sa ii citesc copilului?

Pentru inceput, in primele luni, copilul se va concentra in timp ce vorbiti, pe ritm, si nu pe context. Astfel ii puteti citi copilului orice: reviste, carti pentru copii sau chiar si romanul pe care incercati sa il terminati. Copilul va fi fascinat atat de pozele viu colorate cat si de contrastele puternice.

Ce carti ar trebui sa ii citesc copilului mic?

Trebuie sa lasati copilul sa aleaga. Cartile viu colorate ,dar si cele cu fraze atractive, vor fi pe placul lor. Unor copii le plac cartile cu poze in timp ce altii prefera cartile cu activitati incorporate – imagini ascunse sub panouri sau imagini care ies in relief. Dupa ce ati descoperit preferintele copilului incercati si altceva. Diversitatea ii va fi benefica copilului. Copilului va fi incantat de jocul de cuvinte pe ritmuri muzicale.

Ce parere aveti despre imaginile video si cartile in format audio?

Copiii trebuie sa stabileasca o legatura emotionala cu sunetele rostite, pentru ca altfel, pur si simplu vor filtra limbajul, deci nu apelati la cartile in format audio si de asemena feriti-va de radio si televiziune. Betty Hart, profesor de dezvoltare umana in cadrul Universitatii Kansas din Lawrence, spune ca,  la fel ca in  orice activitate desfasurata cu copilul, parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita la reactia si modul de raspuns al copilului.

Cat despre imaginile video, acestea sunt benefice pentru copiii de peste 3 ani.. In opinia sa, imaginile video nu compenseaza faptul ca bebelusii au fost lasati singuri sa le priveasca.

Ar trebui inca de la inceput sa incerc sa-mi invat copilul sunete si litere?

Cand cititi copilului, incercati sa va concentrati pe placerea cititului nu pe procesul de invatare al alfabetului. Orice incercare timpurie de invatare a sunetelor, literelor si silabelor pot umbri placerea cititului. Daca ii veti citi suficient copilului, cand acesta va fi pregatit, va face singur legatura dintre sunetele percepute si cuvintele si literele afisate pe pagina. Intre timp, transmiterea placerii cititului reprezinta o lectie mult mai valoroasa decat predarea fortata a alfabetului de la o varsta frageda.

  


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre