15 activitati simple ca sa cresti un bebelus inteligent

/ / Modificat: 2017-08-30
15 activitati simple ca sa cresti un bebelus inteligent

Inteligenta unui copil nu este innascuta si nici nu are o valoare fixa, de-a lungul vietii. Cu o educatie adecvata, valoarea IQ-ului se poate mari. In egala masura, el poate scadea, din cauza unor factori de mediu nefavorabili sau a familiei. Statisticile arata ca IQ-ul unui copil este in stransa legatura cu mediul din care provine. Parintii pot contribui la cresterea nivelul IQ-ului, oferindu-i copilului un mediu propice de dezvoltare si o stimulare potrivita.

In ceea ce priveste testele de determinare a IQ-ului, nu se stie exact daca ele pot verifica inteligenta innascuta la copii. Ce se stie cu certitudine este ca educatia primita de la parintii joaca un rol esential in obtinerea unor scoruri mari, la astfel de teste.

Specialistii atrag atentia ca accentul trebuie pus pe lucrurile invatate, nu pe calitatile innascute. Acest fapt reprezinta un indicator important al inteligentei, desi depinde foarte mult de mediul in care a crescut copilul si de educatia primita.

Cele mai bune moduri prin care poti stimula mental un copil

Pentru a creste un copil destept, nu trebuie sa fii vreun geniu, doar un parinte iubitor si implicat. Iata cateva idei amuzante si simple de pus in practica, pentru a stimula inteligenta copilului tau:

1. Citeste-i carti

Un copil nu este niciodata prea mic ca sa-i citesti. Cuibareste-te in pat impreuna cu micutul tau si uitati-va impreuna pe o carte. Poti face asta chiar inainte ca bebelusul sa inceapa sa inteleaga ce-i citesti. El va asocia cititul cu dezmierdatul si dragostea. Sugarul este atras mai ales de cartile cu imagini reale.

2. Alinta-l

Creierul uman este programat sa caute siguranta, iar daca creierul copilului ii da semnale ca nu este in siguranta, cel mic nu poate invata. Afectiunea si mangaierile pe care le oferi copilului pot ajuta la intarirea sentimentului de securitate. Inca de cand se naste, copilul cauta glasul moale si plin de dragoste al mamei. Mangaierile ei valoareaza mai mult decat tot aurul din lume.

3. Canta-i

Bebelusii adora sa-si auda mamele cantand. Nu conteaza melodia. Poate fi un cantecel pentru copii, genericul unui film sau piesa ta preferata din Top 40.

4. Mentine contactul vizual

Priveste-ti nou-nascutul in ochi. In decurs de o saptamana bebelusul tau va incepe sa-ti recunoasca chipul. De fiecare data cand se uita la tine, el isi construieste memoria si invata sa recunoasca expresiile faciale.

5. Povesteste-i cum decurge ziua

Discuta cu copilul tau cat poti de mult. Spune-i ce faci, ce gandesti si ce sunt lucrurile pe care le vede. Studiile de specialitate au relevat un fapt interesant despre modul in care evoluazeaza inteligenta copiilor inainte de varsta de 3 ani: cu cat este mai mare numarul mare de cuvinte auzite, cu atat mai ridicat este nivelul IQ-ului.

6. Vorbeste-i in “bebeluseasca”

Acel ton prietenos, usor pitigaiat, pe care multi parinti il folosesc in mod instinctiv, cand imita ganguritul copilului, accentuand si lungind vocalele, are un scop bine definit. El ajuta creierul copilului sa invete limbajul, prin simplul fapt ca sunetele vocale sunt mult mai distincte. In plus, vocea pitigaiata este mai usor de imitat de catre copil.

inteligenta-copii

7. Numara cu voce tare

Cand speli mainile si picioarele copilului in cada, numara-i degetele cu voce tare. Poti continua jocul dupa baie sau in orice alt moment al zilei, numarand impreuna jucariile sau fulgii de cereale, atunci cand invata sa manance singur. In curand, numaratoarea il va prinde si o sa-ti faca inventarul intregii case.

8. Arata cu degetul

Cercetarile stiintifice demonstreaza ca un copil invata mai repede limbajul, daca ii arati cu degetul un obiect, in timp ce rostesti cuvantul care-l denumeste.

9. Acorda-i dreptul la opinie

Chiar si un bebelus de 5 luni are opinii. Arata-i doua carti sau doua jucarii si observa care il intrage mai mult. Vei stii ce preferinte are cand va intinde manutele sa atinga obiectul.

10. Jucati-va “cucu-bau”

Aceasta este versiunea simplificata, pentru bebelusi, a jocului “de-a v-ati ascunselea”. Pe langa faptul ca te vei amuza impreuna cu partenerul tau si cu cel mic, bebelusul va avea ocazia sa invete ca obiectele pot disparea si reaparea.

11. Joaca-te cu degetelele de la picioare

Rimele de genul "Degetul cel mare/ Pleaca la plimbare/ Aratatorul/ Duce bastonul" reprezinta un mod amuzant de a-ti invata copilul sa numere si sa recunoasca parti ale corpului. In plus, il ajuta sa anticipeze evenimentele.

12. Acorda-i pauze

Urmareste daca bebelusul da semne de supra-stimulare. Daca se uita in alta parte, nu-l forta sa fie atent la tine. Lasa-l sa se joace pe podea, fara muzica sau lumini puternice, ca sa se poata tari pe burtica si amuza in liniste.

13. Iesiti afara

Poate prinzi un spectacol de papusi la biblioteca, o zi senina in parcul plin cu flori sau bilete la gradina zoologica. Bebelusul tau va fi atras de tot ce inseamna activitate noua si de sunetele pe care nu le-a mai auzit pana acum.

14. Arata-i bebelusului propria reflexie in oglinda

La inceput, s-ar putea sa creada ca se uita la un alt copil. Ii va placea la nebunie sa faca celalalt "bebelus" sa zambeasca si sa se legene.

15. Parlez-vous français? sau Do You Speak English?

Daca vorbesti fluent o alta limba, nu ezita sa vorbesti copilului in acea limba straina. Vorbirea bilingva are multiple avantaje pentru copii. Ea incurajeaza gandirea paralela si preintampina intarzierile de vorbire.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inteligenta copii Inteligenta bebelusi Crestere copii destepti

Articole recomandate

Citeste si despre