Sa comunicam mai bine cu cei mici

/ / Modificat: 2009-08-11
Sa comunicam mai bine cu cei mici





 

Un articol de

Sofia Manuela Nicolae

Psiholog si psihoterapeut

Urmarind cu stupoare in presa stirea despre bona care agresa in mod constant cei doi copii pe care ii avea in grija, nu m-am putut opri sa nu-mi pun o intrebare simpla: cum se face ca micutii nu i-au spus mamei lor despre tratamentul la care ii supunea bona?

Mama si-a dat seama mult timp mai tarziu, din comportamentul copiilor, ca ceva nu este in regula.

Pentru a crea o buna relatie de comunicare intre parinti si copii este necesar sa urmati cativa pasi simpli:

1. Vorbindu-i copilului din primele zile de viata, il invatati pe de o parte sa deprinda limbajul mai devreme si, pe de alta parte, sa comunice verbal cu persoanele din jur.

2. Daca sunteti sinceri cu copilul dumneavoastra si el va fi sincer cu cei din jur. Oricat de greu v-ar fi sa-i spuneti, de exemplu, ca bunica nu mai este, parintele trebuie sa-si asume responsabilitatea de a transmite si evenimentele neplacute.

3. Oridecateori se iveste ocazia, este important sa i se repete ca violenta este un comportament indezirabil social. Nimeni nu are voie sa-l bata sau sa traga de el si, la randul lui, copilul nu are voie sa agreseze pe nimeni.

4. Cand va intoarceti de la serviciu, rezervati-va cateva minute pentru a-i povesti cum v-ati simtit in ziua respectiva, daca ati fost bucurosi, tristi sau ingrijorati. In scurt timp, va invata si copilul sa procedeze la fel.

5. Adultii nu au intotdeauna dreptate. Daca ar sti lucrul acesta, mai putini copii ar deveni victimele abuzurilor de orice natura.

6. Acceptati-i sentimentele si vorbiti impreuna despre ele. Orice sentiment este permis, in schimb nu este permis orice comportament.

7. Dezaprobati comportamentul copilului, atunci cand nu este dezirabl si nu persoana acestuia. "Ce ai facut tu nu imi place. Tu esi un copil bun si nu ti se potriveste un astfel de comportament."

Ce puteti face atunci cand copilul este prea mic pentru a putea vorbi? Dincolo de construirea relatiei de incredere cu cel mic, ii puteti observa cu atentie comportamentul, reactiile, incercand sa il cunoasteti cat mai bine. Spuneti-i ce ati observat – daca se vede inteles, copilul inceteaza comportamentul de semnalizare a disconfortului.

Semnale de alarma ale unei relatii disfunctionale cu bona pot fi:

• inchiderea in sine a unui copil pana in prezent vesel si deschis;

• plansul mai frecvent decat de obicei;

• plansul in momentul in care apare bona;

• "cumintenia" exagerata a copilului sau apatia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre