Relatia copilului cu animalul de companie

/ / Modificat: 2013-06-11
Relatia copilului cu animalul de companie

Relatia pe care copilul o are cu animalul de companie este influentata de foarte multi factori: de la varsta la care ii iei primul animalut, pana la modul in care il inveti sa aiba grija de el si sa il iubeasca. Cu alte cuvinte, este de datoria ta sa contribui la buna intelegere dintre prichindel si animalul de companie pe care il are si sa te asiguri ca relatia lor de "prietenie" va dura pana la adanci batraneti!

Cumpara-i animalutul de companie de cand este mic!

In cazul in care copilul se naste intr-o casa unde exista un animal de companie, atunci relatia dintre ei se consolideaza mai usor, daca ai grija sa dresezi sau educi animalutul sa se obisnuiasca cu noul membru al familiei si sa il iubeasca la fel ca pe tine.

In cazul in care nu aveti animale si te gandesti sa ii daruiesti copilului unul, atunci varsta scolara, de 6-7 anisori, este cea mai potrivita pentru a-i face un astfel de dar. Copilul trebuie sa primeasca un animal de companie atunci cand este pregatit, ca nivel de dezvoltare, pentru a avea grija de unul.

Cumpara-i animalul pe care si-l doreste!

Daca prichindelul primeste alt animalut decat ceea ce isi doreste, este foarte probabil sa il respinga si sa nu il iubeasca. Faciliteaza o relatie trainica si benefica a copilului cu animalul de companie, cumparandu-i specia pe care si-o doreste.  

Invata-l sa aiba grija de el, dar sa il si respecte!

Ca multi alti parinti, probabil ca si tu i-ai luat copilului un animal cu gandul ca astfel il vei face mai responsabil. Insa dincolo de spalat, periat, plimbat sau curatat in urma lui, copilul trebuie implicat in tot ce presupune ingrijirea lui. Incurajeaza-l sa stranga banuti pentru a-i cumpara animalului de mancare, ia-l cu tine la veterinar, deoarece sunt lucruri care il vor face sa se apropie mai mult de animalut.

Inainte de orice, invata-l sa-l respecte. Multi copii mici au tendinta de a fi rautaciosi cu aceste vietati - le trag de blana, le lovesc si le smotocesc, fara a-si da seama ca le irita si le expun pericolelor. Nu o fac deoarece sunt rai, ci pentru ca nu stiu ca trebuie sa fie prietenosi si tandri cu prietenul lor de origine animala.

Invata copilul sa vada animalul ca pe un partener de joaca sau ca pe un prieten, cu care trebuie sa se poarte frumos. Explica-i ca daca il loveste, nu doar ca il doare, dar animalul poate deveni agresiv si il poate rani. Il poate musca, zgaria si rani foarte grav. Este important ca cel mic sa inteleaga ca daca se poarta frumos si cu blandete cu el, si animalutul il va trata la fel si va fi prietenos.  

Dezvaluie-i lucruri interesante despre animalul respectiv!

Cauta informatii cat mai inedite si spectaculoase despre animalutul pe care il are in grija. Explica-i-le copilului si ajuta-l sa inteleaga astfel ce animal deosebit are. Cumpara-i carticele, enciclopedii sau incurajeaza-l sa caute pe internet mai multe informatii despre ingrijirea animalutului, ce poate face el, cum se poate juca cu el si ce exprima purtarea lui etc.

Daca ai grija sa inveti copilul de mic sa aiba grija de el si sa se joace corespunzator cu animalul de companie, vei pune bazele unei relatii frumoase intre prichindel si tovarasul lui.

Tu cum crezi ca ar trebui dezvoltata o relatie frumoasa intre copil si animalul de companie? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Animal companie copii Responsabilitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre