Problemele emotionale la copii

/ / Modificat: 2012-11-22
Problemele emotionale la copii

Problemele emotionale ale copiilor vin in diferite forme si le afecteaza diferit viata. Exista probleme superficiale, care sunt depasite cu usurinta pe masura ce copiii cresc si invata sa recunoasca si sa controleze emotiile, dar si probleme de natura emotionala care devin cronice si se transforma in boli mentale daca nu sunt tratate prompt. Iata ce trebuie sa stii despre emotiile negative care pot aparea la copii si cum sa le gestionezi la timp, pentru a evita sa degenereze in boli grave!

Principalele probleme emotionale la copii

Problemele emotionale sunt la fel de prezente in viata copiilor pe cat sunt in cea a adultilor. Ele se impart in mai multe categorii si grade de severitate. Unele pot lua forma unor simple temeri sau frici, care pot fi depasite pe masura ce cresc. Altele pot degenera sau pot fi simptomele unor afectiuni grave, precum schizofrenie, depresie, autism, tulburare bipolara sau sindrom Tourette, care-si pot pune amprenta asupra vietii lor pe termen lung sau permanent.

Autismul

Autismul este una dintre problemele emotionale care dau fiori multor parinti. Este o boala din ce in ce mai prezenta in epoca moderna la copii si este destul de greu de diagnosticat in faze incipiente.

Simptomele autismului se confunda usor cu ale altor boli mentale sau tulburari emotionale, iar medicii reusesc cu greu sa le diagnosticheze la varste mici.

Autismul este o tulburare emotionala care impiedica copilul sa dezvolte interactiuni sociale si sa comunice corespunzator.

Nu exista un tratament care sa vindece afectiunea, insa o abordare terapeutica timpurie contribuie din plin la imbunatatirea calitatii vietii copilului bolnav.

Schizofrenia

Schizofrenia este o boala mentala foarte grava, care poate aparea inca de la varste fragede. Afecteaza capacitatea copilului de a dezvolta aptitutidini sociale, educationale si emotionale corespunzatoare pentru varsta lui.

Boala interfereaza cu sarcinile si activitatile zilnice ale copilului si il face sa gandeasca sau sa actioneze irational. Pot aparea chiar si halucinatii.

Tratamentul schizofreniei se bazeaza pe combinarea medicatiei (antipsihotice) cu psihoterapia (care ajuta copilul sa faca fata mai usor simptomelor si sa ii imbunatateasca calitatea vietii).

Sindromul Tourette

Sindromul Tourette este considerat o problema de natura emotionala, cu cauze neurologice specifice.

Este caracterizat in special prin asa-numitele ticuri nervoase - miscari incontrolabile ale corpului sau sunete involuntare pe care le scoate, din senin, copilul. Nu toti copiii care manifesta astfel de ticuri sufera de sindromul Tourette.

Pentru ca un copil sa fie diagnosticat cu acest sindrom, medicii trebuie sa constate prezenta anumitor tipuri de ticuri in comportamentul copilului.

Sindromul se trateaza prin imbinarea medicatiei cu psihoterapia.

Tulburari de anxietate

Copiii sunt predispusi la mai multe tipuri de tulburari de anxietate:

  • sindromul de stres post-traumatic;
  • fobia sociala;
  • anxietatea generalizata;
  • tulburari de panica.

Tulburarile de anxietate sunt caracterizate de o frica puternica sau neliniste care copleseste copiii si care-i face sa nu mai poata functiona normal in viata de zi cu zi. Sunt tratate cu succes, cu ajutorul medicatiei si a terapiei comportamentale sau psihoterapiei.

Depresia si tulburarea bipolara

Depresia este o afectiune frecvent intalnita la copii, chiar daca multi parinti au impresia ca nu exista motive plauzibile pentru ca aceasta problema sa se manifeste la varste atat de mici.

Din pacate, ce nu stiu ei este ca depresia are si cauze ereditare. Acest lucru inseamna ca, daca exista persoane in familie care au trecut prin acest diagnostic, exista multe sanse ca si copilul sa fie afectat, indiferent de varsta pe care o are.

Principalele semne ca cel mic sufera de depresie sunt:

  • stare de tristete pe perioade lungi de timp;
  • oboseala;
  • izolare sociala;
  • plans din senin si fara explicatii;
  • rezultate scazute la scoala etc.

Tulburarea bipolara este o afectiune mentala in care se alterneaza crize severe de depresie cu episoade maniacale in comportamentul copilului. Cu alte cuvinte, este caracterizata de schimbarile bruste de dispozitie. Principalele simptome sunt iritabilitatea, trecerea brusca de la episoade extreme de fericire si exaltare la crize de tristete si depresie.

Sunt doua tulburari care necesita ajutorul unui specialist si tratament adecvat, bazat pe medicatie, dar mai ales pe psihoterapie. Daca nu sunt tratate la timp, aceste tulburari pot conduce la tentative suicidale, autovatamare sau la comportamente delicvente.

Ce sunt emotiile?

Emotia este o experienta mentala complexa, care implica atat corpul, cat si mintea. Emotia este o stare care poate lua forme si trairi diferite, definite ca exaltare, bucurie, fericire, tristete, furie etc.

Desi sunt folosite adesea ca sinonime, emotia si sentimentul nu sunt unul si acelasi lucru. Emotia este un sentiment, dar nu si viceversa. Sentimentul este trecator si localizat sau identificat pe anumite perioade, in timp ce emotia este mai intensa si mai profunda.

Varsta nu joaca un rol esential in aparitia problemelor emotionale. Acestea pot aparea inca de la nastere, la bebelusi, si pot continua, se pot diversifica sau agrava pe parcursul trecerii anilor.

Putini parinti sunt constienti si iau in considerare faptul ca micutul lor poate fi macinat de probleme emotionale cand este bebelus sau cand are doar cativa anisori. Li se pare o varsta prea frageda pentru a se confrunta cu astfel de probleme. Insa ele nu tin cont de varsta si trebuie urmarite cu atentie de catre parinti.

In momentul in care constati ca cel mic a inceput sa aiba simptome ale unora dintre aceste probleme emotionale, ca ele persista pe termen lung sau ca se diversifica si apar si altele noi, mergi cu el la medic pentru a te asigura ca totul este in regula si ca este sanatos.

Indispozitia emotionala - furia, tristetea, frustrarea  sau frica - este un raspuns normal la diferiti factori de stres din viata copilului. Uneori copiii nu pot sa exprime in cuvinte exact ceea ce simt, in schimb ei pot sa arate ceea ce simt prin comportament (furie, plans, frustrare, tristete) sau chiar prin simptome fizice, ca de exemplu dureri abdominale, oboseala sau dureri de cap.

Ajuta-ti copilul sa-si exprime verbal sentimentale. Aceasta atitudine determina copilul sa inteleaga ca esti acolo pentru el si vrei sa il ajuti. Uneori singurul lucru pe care copilul il vrea este sa simta ca cineva il asculta si il intelege. Ofera-i sprijinul emotional si arata-i ca ii intelegi durerea.

Ai constatat la copilul tau prezenta unor probleme emotionale de orice fel? Cum le-ai facut fata? Ai mers cu el la medic sau ai asteptat sa vezi cum si in ce fel evolueaza? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii copii Autism copii Depresie copii

Articole recomandate

Citeste si despre