Nevoile emotionale ale copilului

/ / Modificat: 2011-11-29
Nevoile emotionale ale copilului

Parintii pun adesea pe primul loc nevoile materiale ale micutului, insa implinirea nevoilor emotionale este la fel de importanta pentru dezvoltarea corecta a copilului. Tine cont de cele sase nevoi emotionale fundamentale ale oricarui copil, pentru ca micutul tau sa aiba o dezvoltare emotionala buna.

Nevoia de dragoste si afectiune

Cei mai multi parinti ofera in mod instinctiv toata dragostea si afectiunea copilului. Nu toti copiii au insa aceleasi preferinte cand vine vorba de afectiune. Daca micutul tau adora pupicii si imbratisarile, asigura-te ca ii implinesti din plin aceasta nevoie emotionala.

Nevoia de siguranta emotionala

Dragostea neconditionata ajuta foarte mult dezvoltarea emotionala a copilului. Arata-i micutului tau ca, indiferent de greselile pe care le face, dragostea parinteasca este prezenta in mod constant.

Foto: at-risk.org

Nevoia de atentie si recunoastere

Ca si adultii, copiii au nevoie de atentia si recunoasterea celor din jur atunci cand fac progrese sau duc un lucru la bun sfarsit. Daca parintii nu acorda atentia necesara activitatilor micutului, copilul poate deveni tot mai putin comunicativ.

Nevoia de limite si disciplina

Dezvoltarea armonioasa implica si stabilirea unor limite sanatoase. In absenta acestora, copilul poate suferi de lipsa sigurantei emotionale. Atunci cand sunt juste dar si flexibile in situatii exceptionale, regulile impuse copilului il vor ajuta sa devina un adult disciplinat.

Nevoia de includere

Din primii ani de viata, copilul are nevoie sa simta sa apartine unui grup social. Nevoia de includere este satisfacuta mai intai in familie, apoi in grupul de prieteni si colegi de la gradinita si scoala. Cand micutul simte ca apartine cu adevarat familiei, isi va dezvolta abilitatile sociale mai usor.

Nevoia de respect

Chiar daca micutul simte ca parintii il inteleg, are nevoie si de respectul lor pe masura ce creste. Includerea micutului in luarea deciziilor care il privesc este cel mai simplu mod de a-i satisface aceasta nevoie. Renegocierea regulilor si restrictiilor pe masura ce micutul creste este un pas important, care ii arata micutului ca este respectat in familie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nevoi emotionale Dragoste Afectiune Respect Disciplina Dragoste parinti copii Stabilire limite copii Disciplina copii Reguli copii Abilitati sociale copii Comunicare familie Decizii copii

Articole recomandate

Citeste si despre