Jucaria de plus si paturica. Ce sunt obiectele de tranzitie si cand trebuie sa le introducem?

/ / Modificat: 2017-08-16
Jucaria de plus si paturica. Ce sunt obiectele de tranzitie si cand trebuie sa le introducem?

Atunci cand copilul tau incepe sa creasca si sa-si construiasca o relatie mai apropiata cu tine si cu ceilalti membri ai familiei, i-ar fi de mare ajutor mirosul sau atingerea unui obiect care sa-i aminteasca de confortul si grija pe care i le purtati. Acest obiect poate fi o jucarie de plus, o paturica sau o perna si este adesea cunoscut in termeni profesionali drept obiect de tranzitie.

Nu trebuie sa fie un obiect mare, ci dimpotriva, copiii au tendinta de a-si alege obiecte de tranzitie de dimensiuni destul de mici. Unele paturici pot avea la unul dintre colturi cusute jucarii de plus. Acestea ar putea deveni vehiculul care le furnizeaza copiilor senzatia de confort si de familiaritate in momentele in care nu esti langa ei.

In plus, poate fi folosit pentru a-ti invata copilul sa actioneze singur pentru a-si spori confortul, lucru care ii va fi de folos in anii ce vor urma. Paturica nu va inlocui imbratisarile si momentele pe care le petreci alaturi de copil, ci doar il va ajuta sa fie mai relaxat atunci cand nu esti langa el, sa poata adormi fara a se simti singur sau sa se linisteasca atunci cand este suparat.

Obiectul de tranzitie sau de atasament va fi folosit precum o unealta a confortului si a linistirii pentru copil pana cand acesta va putea sa se foloseasca de alte comportamente care creeaza sentimentul de siguranta si de protectie. Odata ce copilul tau va descoperi ca isi poate suge degetul mare de la o mana, este posibil sa renunte singur la paturica sau la jucaria de plus. Unii copii obisnuiesc sa isi maseze urechea, sa isi duca mana la nas sau sa faca alte gesturi asemanatoare pentru a se relaxa. Fiecare copil dezvolta aceste deprinderi singur pentru a se linisti si pentru a-si gasi confortul. Intre timp, obiectele de tranzitie ii pot ajuta pana cand vor capata astfel de deprinderi auto-linistitoare.

Cum procedezi pentru a-ti obisnui copilul cu obiectele de tranzitie

Este foarte important sa incepi sa faci asta inca din primele zile de viata ale copilului, imediat dupa ce ati revenit acasa de la spital. Gaseste o paturica sau un obiect moale care sa iti placa, deoarece este posibil ca in anumite perioade sa il vezi foarte des. Evita obiectele care fac zgomot, pentru ca nu vrei sa incurajezi folosirea unor obiecte galagioase care l-ar putea distrage pe copil sau care i-ar putea strica accidental somnul. Ia in considerare posibilitatea sa detii mai multe exemplare ale aceluiasi obiect, astfel incat sa il poti inlocui atunci cand vrei sa il speli.

Foloseste si tu obiectul pentru a-ti impregna mirosul pe el si atinge-i delicat fata copilului sau mainile cu el in timp ce il hranesti sau atunci cand doarme, cel putin o data pe saptamana, pentru a-l determina sa asocieze aceasta atingere cu experiente pozitive. Indiferent daca hranesti tu copilul sau altcineva, paturica sau jucaria de plus ar trebui sa fie la locul ei, intre voi, atunci cand se intampla acest lucru.

E important sa pastrezi paturica aproape de copil in timpul meselor si apoi sa o transferi in patutul lui, pentru ca bebelusii au un simt al mirosului destul de bine dezvoltat si si-ar putea gasi astfel confortul. Tot din acelasi motiv, evita sa speli paturica mai des decat o data pe saptamana si incearca sa faci in asa fel incat mirosul tau si al lui sa fie impregnat in ea.

Unii copii se obisnuiesc cu obiectele de tranzitie in doar cateva zile, insa altora le poate lua o saptamana sau chiar doua pana sa se poata simti relaxati si linistiti atunci cand sunt singuri si nu au alaturi decat paturica sau jucaria.

Exista si copii care nu au nevoie de obiecte de tranzitie, insa si copii care le folosesc pentru mult timp. Odata ce copilul tau alege sa renunte la respectivul obiect, il poti depozita intr-un loc sigur si la indemana, astfel incat sa i-l poti oferi oricand in cazul in care mai are nevoie de el pe masura ce creste. O astfel de situatie ar putea fi prima zi de gradinita, in care ar putea avea nevoie de ceva care sa-i sporeasca senzatia de confort si de protectie, in lipsa ta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre