Jocuri din care copilul invata sa asculte

/ / Modificat: 2012-10-18
Jocuri din care copilul invata sa asculte

Jocul este metoda ce mai la-ndemana si utila de a educa copilul. Incerci mereu, in zadar, sa iti faci copilul sa te asculte si nu mai stii ce trucuri si tehnici sa aplici pentru a-l determina sa faca ce il rogi. Si in aceasta problema delicata, tot jocurile sunt cele care te pot ajuta.

Jocul cu papusile vorbitoare

Papusile au acest farmec de a atrage rapid atentia copilului. Fie ca ai o soseta desenata sau o papusa normala, foloseste-te de ea pentru a-l determina sa te asculte. Pune papusa sa "vorbeasca" cu el si sa il roage diverse lucruri. Micutul va fi mai dornic sa faca lucruri daca este rugat de o papusa amuzanta sau de un animal de plus, pentru ca sunt mai interesante pentru el si crede ca astfel se joaca si se distreaza.

Vanatoarea de comori

E clar! Este timpul sa mergeti in cautarea comorilor ascunse prin dedesubturile casei sau in mijlocul naturii. Copilul adora sa caute premii surpriza. Nu trebuie ca valoarea "comorii" sa fie una foarte mare. Doar ideea de a descifra misterul vanatorii este destul de atractiva pentru el. Indruma-l in gasirea surprizei oferindu-i diferite indicatii.

Prin urmarirea acestor directive de mers si de cautat, copilul invata in timp sa asculte de tine si de ceea ce ii ceri.

Jocul ascultatului si imitatului sunetelor

Fii atenta ce sunete se aud in jur atunci cand esti intr-o camera cu micutul tau. De exemplu, un ritm melodic, latratul unui catel sau mieunatul unei pisicute. Apoi, opreste-te si spune-i "ssst, auzi si tu cum miauna pisica?". Apoi opreste-te pentru cateva secunde si fii atenta la directia sunetului. Micutul te va imita. Dupa aceea pune-l sa imite sunetul auzit.

Abilitatea de a se concentra la un sunet fara a avea un reper vizual este destul de dificila pentru un copil de 1-2 anisori. Insa odata cu trecerea anilor il ajuta sa invete sa asculte mai usor de ceilalti si sa isi imbunatateasca abilitatile de concentrare.

Cantecele educative

Fredonarea unor cantecele educative pentru invatarea periajului dentar corect sau pentru legarea sireturilor ori a activitatilor de curatenie ajuta foarte mult in invatarea procesului de ascultare la copii. Copilul este mai dornic sa respecte reguli si sa asculte de ceea ce ii ceri daca e pus in versuri si pe un ritm melodic pentru ca e mai distractiv pentru el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ascultare copii Disciplina copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre