Invata copilul cum sa reactioneze la tachinarile colegilor

/ / Modificat: 2016-12-21
Invata copilul cum sa reactioneze la tachinarile colegilor

Atunci cand ai un copil mai timid din fire, exista riscul ca acesta sa fie victima tachinarilor, agresiunilor verbale sau intimidarilor colegilor. Un astfel de tratament poate avea un impact serios in dezvoltarea copilului, afectandu-i stima si imaginea de sine, dar si increderea in forte proprii. Nu poti preveni sau proteja copilul de tachinarile colegilor, dar il poti invata cum sa reactioneze corespunzator si constructiv la ele!

Invata-l sa se autocontroleze!

Controlul impulsurilor nu este una dintre calitatile cel mai bine dezvoltate la copii mici. Insa reprezinta o metoda buna de a-i impiedica sa reactioneze agresiv la astfel de abuzuri sau sa spuna lucruri de care le-ar putea parea rau.

Indruma-l sa vorbeasca cu el insusi in astfel de situatii si sa-si spuna, in minte, ca ceea ce spun colegii nu il afecteaza si ca nu este adevarat. Invata-l sa aiba mai multa incredere in ceea ce gandeste el si sa puna mai putin pret pe rautatile pe care i le spun celorlalti!  

Recomanda-i sa ii ignore sau sa plece din incapere!

Explica-i ca reactiile agresive si violente la adresa tachinarilor colegilor le ofera satisfactie acestora si este exact ceea ce urmaresc de la el. In situatia in care nu reactioneaza in niciun fel si ignora astfel de rautati, ii descurajeaza pe acestia sa il mai tachineze si altadata.

Incurajeaza copilul chiar sa paraseasca incinta sau locatia, atunci cand observa ca cei din jurul lui incep sa il tachineze. A pleca din mijlocul unei astfel de scene este intotdeauna o varianta mai buna decat a reactiona agresiv si a ajunge la violente fizice.

Colegii rautaciosi apeleaza la astfel de comportamente pentru a-l vedea pe copilul intimidat cum se consuma sau reactioneaza la vorbele lor malitioase. Cu cat cel mic reactioneaza mai des la rautatile lor, cu atat acestia vor continua sa il agreseze.

Invata-l sa foloseasca umorul pentru a relaxa atmosfera!

Cand copilul este destul de mare, il poti ajuta sa foloseasca umorul pe post de arma impotriva rautatilor celorlalti. Nimic nu-i enerveaza mai tare pe cei care tachineaza copilul decat sa il vada relaxat si surazator in loc sa plece capul jos si sa se imbujoreze de rusine.

Cu toate acestea, umorul poate fi o sabie cu doua taisuri. Este important sa foloseasca poante care sa nu-i vizeze pe colegi, ci generale, eventual referitoare la obiectul agresiunii. Invata intotdeauna copilul sa nu faca glume pe seama altei persoane.

Foloseste jocuri de rol. Copilul va intelege mai bine cum sa foloseasca glumele si umorul, daca disimulati cateva situatii de acest fel si exersati impreuna reactiile cele mai potrivite. Cuvintele sunt cea mai puternica arma impotriva acestor agresiuni si ajuta la rezolvarea conflictelor pe cale pasnica.

Ajuta copilul sa inteleaga acest lucru si sa gaseasca intotdeauna solutiile potrivite in acest sens. In cazul in care copilul este agresat fizic la gradinita sau scoala, vorbeste cu directoarea institutiei si, eventual, cu parintii copiilor violenti, pentru a rezolva situatia.

Copilul tau a cazut vreodata victima rautatilor celorlalti? Cum ai reusit sa il scoti din aceasta situatie stanjenitoare si neplacuta? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre