Imbunatateste comunicarea cu copilul tau

/ / Modificat: 2012-03-09
Imbunatateste comunicarea cu copilul tau

Modul in care comunici cu micutul tau are un impact deosebit in dezvoltarea laturii sale sociale si chiar a personalitatii. Afla cum poti imbunatati comunicarea cu copilul tau. Cei mai multi parinti comunica fie agresiv, fie pasiv cu copilul. Comunicarea reusita este insa autoritara fara a ignora dragostea pe care i-o porti. Pentru a comunica cel mai bine cu micutul tau, incearca cinci sfaturi simple:

Mentine contactul vizual

In absenta contactului vizual, nu poti stii cata atentie iti acorda un copil mic atunci cand ii vorbesti. Chiar daca trebuie sa va asezati impreuna la masa sau sa te lasi pe vine, mentine contactul vizual atunci cand vorbesti cu micutul tau si foloseste-i numele pentru a te asigura ca este atent.
sfaturi_comunicare_copii

Foto: ifeel.co.il

Controleaza-ti tonul vocii

Un parinte care tipa constant nu va fi ascultat la nesfarsit de copii. Nu incerca niciodata sa tipi mai tare ca micutul tau, este un concurs pe care il va castiga. Ridica vocea doar in situatiile deosebite, pentru a te asigura ca te asculta si va intelege cand situatia impune cu adevarat o reactie corecta din partea lui.

Sugereaza-i alternative

Chiar daca nu lasi nimic la voia intamplarii cu micutul tau, este important sa-l faci sa simta ca ia parte la procesul decizional. "Cand te imbraci, poti sa te joci" il va face pe copil sa creada ca are o alegere si comunicarea va avea mai mult succes decat "Imbraca-te acum!".

Nu te complica

Copiii mici nu te pot urmari intotdeauna atunci cand le dai instructiuni complexe. Asigura-te ca limbajul folosit este clar si nu coplesi micutul cu prea multe sarcini in acelasi timp. Nu te pierde nici in explicatii foarte lungi legate la intrebari ca "De ce trebuie sa ma spal pe maini inainte de masa?". Daca observi ca nu te poate urmari, fii mai concis data viitoare cand discuti subiectul.
comunicare_parinti_copii

Verifica daca a inteles ce i-ai spus

Parintii uita adesea faptul ca copii inteleg mai greu ca un adult concepte sau instructiuni noi. Daca nu esti convins sa micutul tau a inteles ce ati discutat, pune-l sa-ti repete ce i-ai spus inainte ca subiectul sa fie schimbat.

Sansele de a comunica cel mai bine cu copilul tau cresc atunci cand ii acorzi atentia si consideratia ta. Daca nu-l intrerupi atunci cand iti povesteste ceva, va fi fericit sa vada ca informatiile pe care ti le ofera sunt pretioase pentru tine, la fel si cum el tine cont de indicatiile si sfaturile tale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rabdare Discutie Conversatie Voce Atentie Comunicarea cu copii

Articole recomandate

Citeste si despre