Dragostea mamei poate ajuta copiii cu comportament dificil

/ / Modificat: 2011-10-07
Dragostea mamei poate ajuta copiii cu comportament dificil

Dragostea mamei este un element crucial in dezvoltarea emotionala a fiecarui copil, insa specialistii au descoperit ca ea poate chiar modifica comportamentul copiilor in primii doi ani de viata.


Dragostea mamei este un element crucial in dezvoltarea emotionala a fiecarui copil, insa specialistii au descoperit ca ea poate chiar modifica comportamentul copiilor in primii doi ani de viata.

Atasamentul fata de mama are un rol foarte important in raspunsurile emotionale ale copiilor mici, au demonstrat cercetatorii de la Universitatea din Maryland (Washington, S.U.A.).

Studiul cu privire la relatia dintre comportamentul dificil al bebelusilor si atasamentul fata de mama a inclus 84 de micuti, care au fost testati de mai multe ori in primii doi ani de viata. Cercetarea, publicata in jurnalul medical "Child Developement", a analizat comportamentul micutilor la o luna dupa nastere, la 12 luni, la 18 luni si la 24 de luni.


In prima faza, specialistii au supus bebelusii unei serii de teste pentru a le verifica reactiile la varsta de numai o luna. Testele au inclus dezbracarea bebelusilor de catre un strain si diverse sunete. O treime dintre micuti au fost considerati foarte iritabili, in timp ce restul au dat dovada de un comportament dificil in moderatie. Distinctia a fost facuta pe baza intensitatii si duratei plansului care coplesea bebelusii pusi in situatii noi.

Rolul atasamentului fata de mama

Dragostea fata de mama a facut minuni pentru o parte dintre bebelusii considerati foarte iritabili. La varsta de un an, cei care au dezvoltat un atasament puternic fata de mama au apelat la ajutorul ei cand au fost pusi intr-o situatie noua si au reactionat mai bine decat cei care nu aveau un atasament puternic.

Cercetatorii au analizat din nou comportamentul bebelusilor la varsta de 18 si 24 de luni si au descoperit aceleasi rezultate in cazul bebelusilor foarte iritabili. Mai mult, dragostea de mama si atasamentul fata de ea i-a ajutat sa fie mai sociali si sa exploreze cu mai mult interes situatiile noi.

In cazul bebelusilor cu iritabilitate moderata, atasamentul fata de mama nu a oferit niciun avantaj, insa diferenta a fost semnificativa pentru bebelusii foarte iritabili, cu comportament dificil.

Cercetatorii au demonstrat astfel stiintific un lucru cunoscut de aproape toate mamele: legatura emotionala puternica din primele luni de viata si dragostea de mama au efecte puternice in dezvoltarea comportamentala a copiilor.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Copil dificil Comunicare copii Dragoste copil parinte Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre