Cum comunici cu un copil cand are un frate grav bolnav

/ / Modificat: 2012-01-10
Cum comunici cu un copil cand are un frate grav bolnav

Problemele de sanatate grave ale unui copil pot fi o tragedie pentru parinti, iar multi ignora efectul acestora asupra fratilor sau surorilor micutului. Afla cum sa comunici cu un copil cand are un frate grav bolnav.

Cand micutul tau este bolnav, efectele situatiei se rasfrang asupra intregii familii. Nu subestima efectele care iti afecteaza si ceilalti copii, indiferent daca sunt mai mari sau mai mici.

Fratii si surorile sanatoase trec printr-o perioada dificila atunci cand percep situatia ca exceptionala. Atunci cand "normalitatea" se modifica in familie, acestia pot avea probleme cu conturarea identitatii proprii in noul mediu.

Cand un copil este bolnav, fratii si surorile lui au si ei nevoie de mai multa atentie din partea ta, chiar daca problemele lor sunt de natura emotionala.

Observa schimbarile comportamentale


Comunicarea dintre parinte si copil devine foarte importanta atunci cand micutul traieste alaturi de o frate sau o sora bolnava. In absenta ei pot aparea schimbari comportamentale care ridica semnale de alarma.

Comportamentul regresiv, in care micutul revine la obiceiuri pe care le depasise anterior, este cel mai des intalnit, insa stresul se poate manifesta diferit, in functie de personalitatea copilului.

Incurajeaza sinceritatea


Discuta cu micutul sanatos despre sentimentele lui cu privire la fratele sau sora bolnava. Unii copii pot dezvolta resentimente pentru fratii care au mai putine responsabilitati casnice sau pot deveni gelosi pe atentia constanta pe care le-o arata adultii acestora.

Frica cu privire la moartea fratelui bolnav poate efecta puternic micutul tau, dar o alta problema este vinovatia simtita de unii copii tocmai pentru ca sunt perfect sanatosi.

Explica-i ca sentimentele lui sunt perfect normale


Discuta aceste aspecte cu micutul tau si nu-l repezi atunci cand iti marturiseste anumite sentimente negative. Poate fi dificil sa-ti tratezi copiii in acelasi mod ca inainte, dar incearca sa mentii o aparenta a normalitatii pentru a preveni situatiile neplacute.

Incurajeaza-l pe micutul sanatos sa discute cu sinceritate cu tine despre temerile si sentimentele sale si nu-l pedepsi pentru atitudini pe care nu ai vrea sa le aiba.

Include-l in tratamentul fratelui bolnav


Discuta cu copilul sanatos toate nevoile fratelui bolnav si include-l in tratamentul acestuia atunci cand este posibil. Cand micutul bolnav este internat in spital, incurajeaza-l pe cel sanatos sa-i ofere un desen, o felicitare sau chiar un videoclip in pentru micutul bolnav.

Pastreaza-ti rabdarea si pentru copiii sanatosi


Acorda-i atentia ta atunci cand vezi ca ii lipseste si nu-l grabi cand vrea sa discute cu tine. Rabdarea poate fi tot mai mica in situatiile stresante, dar este important sa-i arati copilului sanatos ca il iubesti la fel de mult ca pe cel bolnav.

Atunci cand petreci timp cu copilul sanatos, acorda-i toata atentia si distreaza-te alaturi de el. Cateva minute de joaca si distractie pe zi sunt foarte folositoare pentru a mentine deschise canalele de comunicare.

Nu lasa problema de sanatate a copilului sa devina o apasare prea mare pentru fratii sanatosi si discuta frecvent cu ei pentru a verifica daca totul este in regula cu ei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frate Sora Atentie Comunicare copii Comunicare copii parinti

Articole recomandate

Citeste si despre