Cum ajuti copilul mic sa isi faca prieteni?

/ / Modificat: 2014-05-20
Cum ajuti copilul mic sa isi faca prieteni?

Pana nu demult, tu i-ai fost copilului tau si mama si prieten in acelasi timp. Membrii familiei si prietenii apropiati au fost si ei alaturi de micutul tau jucandu-se cu el. De la o anumita varsta prichindelul tau trebuie sa stie sa lege prietenii cu alti copii de varsta lui. Insa nu intotdeauna prietenia vine in mod firesc, ci se invata. Parintii sunt cei care il pot ajuta sa stabileasca mai usor prietenii.

Prietenia este un concept important pentru copii. Inca de cand sunt foarte mici copiii se ataseaza in mod natural de alti copii. Daca mergi cu mcicutul tau intr-un spatiu de joaca vei constata ca se va apropia rapid de alt copil in mod firesc. Va o fi o atractie naturala.

Insa copiilor le lipsesc cateva concepte fundamentale ale prieteniei cum sunt capacitatea de a asculta si de a raspunde cand trebuie, de a astepta randul sa faca ceva, de a imprumuta jucarii etc.

Ajuta-l sa aiba incredere in el

Cladeste-i increderea in propria persoana fiind mereu alaturi de el, iubindu-l neconditionat si oferindu-i constant dovezi de iubire (dar nu materiale). El va stii ca este apreciat de ceilalti si ca poate fi iubit si de catre alti copii asa cum este iubit de voi, parintii. Copiii cu o stima de sine scazuta isi fac mult mai greu prieteni.

Fii un exemplu pentru el

Prietenii care te inconjoara mereu si felul in care ii apreciezi si te porti cu el reprezinta un bun exemplu pentru copil. Copiii preiau modelul parental in aproape tot ceea ce fac. Daca el vede ca esti mereu inconjurata de prieteni, ca te simti bine in preajma lor si ca te fac fericita, atunci el va intelege cat de valorosi sunt ei si ca trebuie sa aiba si el parte de aceste beneficii socializand cu micuti de varsta lui.

Invata-l sa imprumute jucarii

Trebuie sa ai multa rabdare si sa il faci pe micutul tau sa inteleaga cum stau lucrurile in privinta jocului cu prietenii: cum acestia se joaca impreuna, cum fiecare aduce o contributie jocului prin jucariile pe care le are, cum se folosesc amandoi de ele si ce rol au aceste lucruri asupra lui. Prietenia se invata, asa ca fii tu mentorul lui!

Cheama copii in vizita la el

Nu il coplesi cu un numar foarte mare de prichindei dintr-odata pentru ca nu va intelege foarte bine ce se intampla si va fi indus in eroare. Cheama 2 copii la el si invata-l cum sa interactioneze cu ei. De asemenea, explica-i cum sa se joace impreuna, cum sa-si asterte randul, sa ii lase pe ceilalti sa vorbeasca etc. Iar apoi lasa-i sa interactioneze intre ei monitorizandu-i constant. Vor gasi ei o cale sa comunice si sa se joace in acelasi timp.

Implica copilul in activitati de socializare

Inca de mic copilul trebuie integrat printre alti copii. Fie ca este vorba de parcuri, spatii de joaca amenajate, cursuri de dans, cluburi de sport sau gradinita, interactiunea intre copii este importanta dezvoltarii lui. Implica-l in jocuri de grup. Numai asa vei reusi sa ii deprinzi aptitudini sociale! El trebuie sa experimenteze ce inseamna sa fii printre alti copii, cum functioneaza relatiile intre ei, ce au voie si ce nu sa faca etc.

Implica-l in activitati distractive impreuna cu alti copii

Daca il duci prima oara intr-un grup organizat de copii (la lectii de inot, dans sau ziua cuiva) asigura-te ca ceea ce urmeaza sa faca ii este pe plac. Este esential ca primele intalniri dintre el si alti copii sa fie cat mai pozitive si sa ii aduca un sentiment de siguranta, confort si chiar sa il amuze. O experienta esuata de acest gen ii poate crea frustrari si sentimente negative care il vor tine departe o perioada destul de lunga de alti copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prietenie copii Prieteni copii Comunicare copii Emotii copii Jocuri grup copii

Articole recomandate

Citeste si despre