Copilul abuzat emotional in mediul scolar

/ / Modificat: 2005-11-28
Copilul  abuzat emotional in mediul scolar
Intrebare:

- Copilul abuzat emotional in mediul scolar. Remedii. Efecte. Terapii. Consecinte.

Raspuns:




 

Intrarea la scoala a micutului tau se va solda cu modificari majore in ceea ce priveste regimul de viata al acestuia. Interesele, activitatea lui se vor schimba; la fel se va intampla si cu relatiile cu cei din jur care se vor inmulti, se vor diversifica. Va incepe sa cunoasca din ce in ce mai  multe persoane de varsta lui, sa-si faca prieteni.

Insa, se va adapta mai greu noilor conditii, colectivitatii, daca nu a mers la gradinita - in acest caz se va confrunta cu o serie de probleme care se refera la capacitatea lui de adaptare, de socializare. In aceste conditii, copilul dumneavoastra se va putea simti dezorientat, chiar speriat cu atat mai mult daca este mai timid, mai retras din fire.

Pe langa aceasta problema, el se va confrunta, eventual, cu teama de esec - va  reusi oare  sa fie cel mai bun din clasa, sa se ridice la nivelul asteptarilor parintilor?

Figura centrala va deveni cea a  invatatorului care trebuie sa fie un bun pedagog, pentru ca de el depinde cat de confortabil, de interesant si de in siguranta se va simti micul scolar.

Din pacate, intr-un mediu care ar trebui sa fie "protejat" pot aparea de multe ori cazuri de abuzuri emotionale, atat din partea unor cadre didactice, cat si din partea unor colegi. Poate la inceput pe fondul unor temeri, frici ale copilului –  din cauza unei temeri de a nu-si dezamagi parintii, a unei frici legate de nereusita scolara, datorita unei temeri de a nu gresi, a unei atitudini de neincredere.

Nu rare sunt situatiile in care copilul, ridicand mana la ora este luat in ras de unii colegi, ulterior este exclus din cercul celor mai "cool" din clasa. Teama de a nu gresi il impiedica atat sa se concentreze eficient in timpul orelor, cat si sa comunice cu colegii. Din aceasta cauza, invatatorul poate ajunge sa –l categoriseasca ca un copil greu educabil, si sa ajunga sa-l neglijeze, sa-l izoleze.

Abuzul emotional asupra copilului este un comportament inadecvat  fata de acesta, cu efecte negative asupra personalitatii lui aflata in formare.

Ca forme ale acestuia intalnim: respingerea, izolarea, ignorarea, umilirea, criticarea, refuzul de a-l ajuta, neglijarea.

Neglijarea  - reprezinta incapacitatea/refuzul unui adult (invatator/profesor) de a comunica adecvat cu copilul; limitarea accesului acestuia la educatie.

Repercusiunile abuzului emotional



 

- disfunctii somatice

- comportament agresiv

- tulburari in sfera afectivemotional:depresie, neincredere in sine si in ceilalti, impulsivitate, violenta;

- tulburari de adaptare, integrare si relationare sociala

- incapacitatea de respectare a normelor sociale, morale si legale.

In aceasta cauza, extrem de importanta este comunicarea pe care o aveti cu copilul dumneavoastra. Cu siguranta veti observa schimbari in comportamentul lui si atunci trebuie sa interveniti. Iar calea cea mai buna este COMUNICAREA.

1. Discutati cu copilul si aflati care este cauza problemei.

2. Explicati-i ca nu intotdeauna adultii se comporta "ca la carte"; fiecare om poate gresi.

3. Laudati-l de fiecare data cand ii reuseste ceva - sustineti-l in activitatile pe care le face, aratati-i ca aveti incredere in el. Este stiut faptul ca motivatia pozitiva este cea care da cele mai bune rezultate.

4. Invavati-l sa gestioneze un esec, o situatie de criza, un conflict, responsabilizati-l. Este foarte important sa capete incredere in sine, sa devina independent.

In cazul in care problemele copilului persista si considerati ca nu-l mai puteti ajuta, apelati cu toata increderea la sfatul si ajutorul unui specialist.

Mult succes,

psiholog Corina Mincu

www.smartrecrut.ro

Cauti un raspuns la problemele copilului tau?  Adreseaza si tu o intrebare!


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abuz emotional Abuzuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre