Certurile de fata cu copiii

/ / Modificat: 2012-02-23
Certurile de fata cu copiii

Certurile parintilor in fata copilului reprezinta un pericol pentru dezvoltarea lui emotionala. Atunci cand parintii se cearta, tipa si folosesc violenta fizica si verbala in prezenta celor mici, acestia din urma au de suferit, deoarece se simt nesiguri pe ei, abandonati si chiar vinovati de ceea ce se intampla.

Foto: irishhealth.com

Cum sunt afectati copiii de certurile dintre parinti?

Certurile care au loc intre tine si partener nu fac decat sa expuna copilul la o serie de jigniri, tipete, si reprosuri.

Copilul realizeaza ca ceva nu este in regula si simte starea de tensiune dintre voi, chiar daca este mic si ai impresia ca nu intelege mare lucru. Poate ca nu pricepe exact ce se spune, care este scopul conflictului si nu stie cine are dreptate, dar simte presiunea si negativismul care plutesc in atmosfera. Vede gesturi violente, poate sesiza furia si supararea voastra si empatiza cu ceea ce se intampla in jur.

Tot acest mediu tensionat nu face decat sa ii creeze amintiri traumatice, care-i pot afecta dezvoltarea pe termen lung si il pot urmari pana la maturitate.

Copilul se simte in nesiguranta, lipsit de protectie si afectiune si are o stare de tristete apasatoare, care poate persista pe termen lung.

Se poate autoinvinovati pentru cearta dintre voi. El creste cu povara ca este cauza tuturor rautatilor care se intampla intre parinti si adesea sufera in tacere. Se izoleaza de prieteni si creste singuratic si retras in carapacea lui.

Cum protejezi copilul de certurile dintre voi?

Cel mai indicat este sa nu lasi copilul sa fie martor la conflictele dintre voi si sa il excluzi din astfel de probleme, care nu au nicio legatura cu el.

Insa daca s-a intamplat ca acesta sa asiste vreodata, este important sa ai o discutie cu el si sa il asiguri ca nu este vina lui pentru ce s-a intamplat.

Explica-i micutului ca uneori parintii se mai cearta, tipa, dar ca fac tot posibilul sa-si rezolve problemele. Nu da nicodata vina pe partenerul tau pentru conflict, doar pentru a-l atrage pe micut de partea ta. Trebuie sa intelegi ca lui nu ii pasa cine este de vina, deoarece va iubeste pe amandoi in aceeasi masura si vrea doar sa revina la atmosfera calda si iubitoare care exista inainte de acest scandal.

Luati toate masurile de prevenire a expunerii copilului la aceste neintelegeri dintre voi, iar daca nu va puteti abtine si este prezent, pastrati un ton decent, folositi cuvinte civilizate si nu apelati la violenta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Certuri parinti Emotii copii Traume emotionale copii Dezvoltare emotionala copii

Articole recomandate

Citeste si despre