Ajuta-ti copilul sa aleaga o dorinta de Anul Nou

/ / Modificat: 2016-12-23
Ajuta-ti copilul sa aleaga o dorinta de Anul Nou

Incarcatura simbolica a inceputului unui nou an poate fi puternica pentru copii. Ajuta-ti micutul sa aleaga o dorinta de Anul Nou, de autoperfectionare in urmatoarele 12 luni. Discuta cu micutul tau despre oportunitatile care se deschid in fata lui la inceperea Noului An si explica-i ca este un moment bun sa-si stabileasca o tinta pe care sa o duca apoi la indeplinire.

Invatandu-l de pe acum sa-si stabileasca scopuri si sa depuna efort pentru indeplinirea lor, ii oferi micutului o unealta importanta pentru viata de mai tarziu.

Incurajarea micutului in alegerea unei dorinte


Ca parinte, ii poti sugera micutului tau cateva alegeri, insa nu este indicat sa transformi aceasta ocazie intr-o recapitulare a reprosurilor din anul care s-a incheiat.

Pastreaza o atitudine pozitiva si incurajeaza micutul sa gaseasca singur domeniile in care poate lucra la autoperfectionare. Asigura-te insa ca micutul nu isi stabileste prea multe dorinte, pe care ii va fi greu sa le implineasca.

Dorinte de Anul Nou pentru prescolari


Prescolarii se pot obisnui cel mai usor cu dorintele de Anul Nou, dar vor avea nevoie de ajutorul tau pentru a masura progresele facute.

Pentru copiii mai mici de sapte ani, este importanta alegerea unor dorinte usor de definit si de verificat. Micutul tau poate alege o dorinta simpla, care sa-i imbunatateasca totusi viata in noul an:

  • spalarea zilnica a dintilor de doua ori;
  • ordonarea hainelor curate in dulap;
  • strangerea hainelor murdare in cosul de rufe;
  • spalarea mainilor cu apa calda si sapun cel putin 20 de secunde inainte de fiecare masa;
  • ordonarea jucariilor.


Incurajeaza-l pe copil sa faca un desen care reprezinta dorinta propusa pentru noul an, pe care o poate inrama in camera lui, astfel incat sa nu uite de scopul pe care si l-a ales.

Dorinte de Anul Nou pentru copii mai mari


Intre 7 si 12 ani, copiii invata mai bine responsabilitatile si isi pot pune dorinte de Anul Nou care necesita mai putina supraveghere din partea parintilor.

Poti ghida micutul catre dorinte care sa-i foloseasca fie in educatie, fie pentru adoptarea unui stil de viata mai sanatos:

  • mancatul a cel putin un fruct pe zi;
  • cititul timp de 15 minute inainte de culcare in fiecare seara;
  • curatarea saptamala a camerei proprii;
  • renuntarea la timpul petrecut in exces in fata televizorului sau a computerului;
  • respectarea regulilor de siguranta.


Ca sa-l ajuti pe copil sa respecte mai usor scopurile propuse, este important sa discuti cu el despre detaliile acestora. "Voi fi mai ordonat" este o dorinta prea vaga. O varianta mai buna poate fi "Imi vor curata biroul in fiecare seara".

Importanta sustinerii parintesti


Sustinerea parintilor este foarte importanta pentru a ajuta copilul sa respecte scopurile pe care si le-a impus, insa nu lasa grija ta sa se transforme intr-o cicaleala continua.

Ofera-i exemplul tau, adoptand si tu o dorinta sau hotarare pentru noul an sau alegeti impreuna un scop pentru intreaga familie. Transformand dorinta de Anul Nou intr-un ritual anual alaturi de micutul tau, il vei incuraja sa devina mai organizat si sa capete incredere in fortele proprii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie

Articole recomandate

Citeste si despre