11 semne ca esti un parinte toxic. Cum este afectat copilul

/ / Modificat: 2017-03-10
11 semne ca esti un parinte toxic. Cum este afectat copilul

Toti copiii merita sa se nasca intr-o familie fericita si iubitoare. In realitate, multi dintre ei sunt crescuti de parinti instabili emotional, cu tendinte distructive. Mai mult, cei din afara nu isi dau mereu seama cand copilul este rau tratat. Si asta pentru ca unii parinti afiseaza o atitudine normala in societate, dar in sanul familiei dau dovada de cruzime. Nu iti trebuie doctorat in psihologie pentru a-ti da seama de cat de nociv este un astfel de comportament dual. El afecteaza viata copiilor si dupa ce acestia au crescut si au parasit casa parinteasca. Nimeni nu neaga faptul ca este foarte greu sa cresti un copil, dar redeschiderea unor rani vechi, in cazul unui copil sensibil, nu este niciodata o idee buna.

Invata sa recunosti semnele unui comportament toxic, pentru a te impaca cu propria persoana si pentru a-ti creste copilul asa cum se cuvine.

1. Subestimezi obiectivele copilului

Este extrem de important pentru un copil sa stie ca mama lui ii este alaturi, orice s-ar intampla. Specialistii spun ca mamele care au un comportament toxic subestimeaza interesele si abilitatile copiilor lor. Acest lucru este anormal, intrucat copiii au nevoie de suport si dragoste. Atunci cand copilul tau iti marturiseste cu entuziasm ca atunci cand va fi mare, vrea sa devina cosmonaut, incurajeaza-l! In niciun caz nu ii spune ca este un vis greu sau chiar imposibil de atins. 

2. Iti intrerupi copilul atunci cand vorbeste

Copilul tau incearca sa iti vorbeasca, dar tu nu ii acorzi atentie sau vorbesti peste el? Ai mereu senzatia ca esti intr-o competitie si simti nevoia sa monopolizezi conversatia? Gandeste-te ce efect toxic are acest comportament asupra copilului. Daca el percepe fiecare conversatie cu tine ca pe o lupta apriga, va creste cu sentimentul ca nimic din ceea ce spune nu conteaza pentru tine si va deveni o persoana inchisa in sine, lipsita de incredere in ea insasi.

3. Abordezi mereu subiecte nepotrivite

Orice relatie are nevoie de delimitari sanatoase. Problemele financiare cu care va confruntati, neintelegerile tine si partener sau alte subiecte sensibile ar trebui discutate cu un pshihoterapeut, nu cu copilul. Acesta nu este suficient de matur sa "digere" problemele adultilor. In plus, ce parere isi va face copilul despre tine, daca tu il coplesesti cu propriile tale probleme?

4. Ii cenzurezi exprimarea

In multe cazuri, interventia parintelui in ghidarea comportamentului copilului este necesara si binevenita. Vorbim, desigur, despre normele de comportament in societate si in familie, despre respectarea regulilor in casa si in colectivitate. Relatiile disfunctionale se produc atunci cand exprimarea gandurilor si emotiilor copilului este cenzurata sau atunci cand parintele pur si simplu respinge ideile acestuia.

Copilul va creste cu sentimentul ca exprimarea sentimentelor este ceva rau, interzis chiar. In plus, cand parintele desfiinteaza orice argument al copilului si ii impune propriile pareri, acesta isi va pierde orice increderea in propria judecata.

5. Ii limitezi independenta

Intr-o relatie sanatoasa, mama isi incurajeaza copilul in mod constant sa fie independent si sa aiba incredere in el insusi. Mamele toxice, pe de alta parte, pot avea un comportament hiperprotectiv, nelasand copilul sa faca nimic fara ajutorul lor. Se genereaza astfel o dependenta nesanatoasa de mama.

Alte mame pot reactiona in mod exagerat, in caz de conflict, sau se pot opune ideii de independenta, refuzandu-i copilului chiar si dorinta de a se muta singur, atunci cand creste. Intr-un astfel de scenariu, un copil dependent de mama ajunge sa-si refuze singur nevoia de a-si intemeia propriul camin. Chiar daca se casatoreste, nu are putere sa se rupa de mama si continua sa locuiasca cu aceasta. Acest lucru are consecinte extrem de grave, casatoria riscand sa se destrame din cauza relatiei toxice pe care mama a cladit-o cu copilul inca din frageda pruncie.

6. Il incurajezi sa tina secrete fata de altii

Relatiile sanatoase nu fac casa buna cu secretele. Specialistii au observat ca parintii toxici sunt foarte secretosi si le cer copiilor sa pastreze tacerea asupra unor probleme precum dependenta de medicamente, abuzul de alcool sau existenta unei boli cronice. Aceasta secretomanie este extrem de nociva pentru copil, deoarece ii creeaza senzatia falsa ca nu va fi acceptat niciodata de societate din cauza problemelor lui.

7. Prioritizezi sentimentele proprii, in defavoarea sentimentelor copilului

Intr-o relatie functionala, partenerii tin cont de sentimentele celuilalt si se trateaza in mod egal. O mama care pune pe primul loc sentimentele sale este cu siguranta o mama toxica. Nu trebuie sa existe o competitie intre sentimentele parintilor si trairile copiilor. Ca parinte, ai datoria morala de a-ti proteja copilul. Prin urmare, daca ai porniri egocentrice, incearca sa ti le gestionezi, astfel incat nimeni sa nu aiba de suferit.

8. Ceri inversarea responsabilitatilor

Parintii sunt cei care au grija de copii, nu invers. Cand un copil ajunge sa ii poarte de grija parintelui de la o varsta frageda, acesta va fi coplesit de niste resposabilitati pe care inca nu este pregatit din punct de vedere psihic sa si le asume. Se va maturiza fortat, sarind peste etapele normale de dezvoltare si nemaiavand timp sa se bucure de copilarie si de activitatile specifice varstei.

9. Iti faci copilul sa se simta prost

Aceasta afirmatie este deosebit de tulburatoare. Chiar daca iti vine greu sa accepti ca uneori te comporti ca o mama toxica, incearca sa nu-ti proiectezi propriile frustrari asupra copilului. Acesta poate incepe sa se indoiasca de sine si de propria perceptie asupra realitatii.

10. Il descurajezi sa se maturizeze

Exista multi parinti care jubileaza la gandul ca sunt indispensabili copiilor. Unele mame se simt chiar insultate atunci cand acestia cresc si le amintesc ca nu e nevoie sa-si mai faca atatea griji.

Alti parinti se lasa cuprinsi de melancolie cand trebuie sa isi duca copilul pentru prima data la scoala sau cand trebuie sa se desparta temporar de el. Parintii echilibrati stiu insa ca trebuie sa incurajeze copilul sa devina independent, pe masura ce creste.

11. Iti umilesti copilul

Orice forma de agresiune asupra copilului este inacceptabila. La fel de grava este si umilirea copilului in fata altor persoane. Evita sa il certi in public sau de fata cu alti copii, fiindca nu vei reusi decat sa il faci sa se inchida in el. Evita comparatiile precum “X a facut mai bine decat tine! El de ce poate si tu nu esti in stare?”. Chiar daca tu ai impresia ca iti motivezi copilul atunci cand ii spui aceste lucruri, nu faci decat sa ii tai aripile si sa il faci sa se simta dezamagit de propria persoana.

Semnele umilintei sunt usor de recunoscut, iar consecintele negative ale acesteia pot fi diminuate, cu ajutorul terapeutului, astfel incat copilul sa se impace cu trecutul sau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament parinti Parinte si copil

Articole recomandate

Citeste si despre