10 greseli ale parintilor care fac copiii sa planga noaptea. Tu le faci?

/ / Modificat: 2017-09-26
10 greseli ale parintilor care fac copiii sa planga noaptea. Tu le faci?

Desi rolul de parinti ne plaseaza in situatia in care dorim sa protejam copilul si sa ii oferim un confort ridicat din toate punctele de vedere, exista momente cand, fara sa ne dam seama, contribuim la crearea unui stres emotional al acestuia. Copiii sunt extrem de sensibili si influentabili, iar toata avalansa de sentimente din timpul zilei isi pune amprenta pe somnul acestora.

Este ora de culcare si copilul se pregateste de somn. Pune capul pe perna si diverse ganduri incoltesc in mintea lui, inainte de a inchide ochii si a ajunge pe taramul viselor. Se intampla uneori ca acesta sa planga din varii motive inainte de culcare sau in mijlocul noptii, iar parintii sa nu stie, sau chiar sa contribuie la perturbarea somnului acestuia.

Cauzele pentru care un copil cu varsta cuprinsa intre 5-12 ani plange noaptea

1. Accesul la informatii nepotrivite

(programe nerecomandate minorilor sub 12 ani sau programe cu violenta)

Este recomandat ca accesul la televizor, tableta sau alte gadgeturi cu conexiune la internet sa se faca sub supravegherea unui adult si pe cat posibil sa se limiteze timpul petrecut in acest fel. Copiii pot fi expusi diverselor informatii nepotrivite varstei lor: de exemplu, televizorul merge in fundal pe un canal de stiri, in camera unde familia petrece timp impreuna. Copilul culege informatiile si le stocheaza, dar nu stie cum sa le gestioneze si poate auzi lucrurile teribile care sa ii induca anumite temeri.

2. Un eveniment marcant sau o situatie conflictuala, inedita, stanjenitoare

Moartea unei persoane cunoscute, certurile in familie intre soti, un eventual divort, relatiile conflictuale cu bunicii sau alte rude, mutarea intr-un cartier nou, schimbarea scolii sau a clasei, venirea pe lume a unui nou membru al familiei, toate aceste lucruri pot marca existenta unui copil, isi pot pune amprenta pe copilaria lui si il pot determina sa isi exprime emotiile prin momente de plans.

3. Temeri ale acestuia:

  •  teama de catastrofe naturale (cutremur, tsunami, inundatii);
  •  teama de moarte (teama de a ramane orfan de unul din parinti, teama ca bunicii sunt in varsta si vor muri);
  •  temeri punctuale (teama de anumite fenomene, de insecte, animale);
  •  teama de atacuri teroriste sau razboaie.

4. Violenta fizica sau verbala, critica

Vorbele nepotrivite ranesc copilul si ii stirbesc stima de sine. Uneori, pentru a-i insufla dorinta de a face lucrurile mai bine, parintii recurg la critica, la insulte, la comparatii cu alti copii sau chiar si la a-l lua pe cel mic peste picior. Indiferent ca este voit sau nu, parintii nu reusesc decat sa il raneasca, in niciun caz sa repare aspectul deranjant pentru ei. Copilul nu va face neaparat mai bine, ci mai degraba va cauta sa se potriveasca descrierii acestuia (esti prost, esti lenes, nu esti in stare sa faci nimic singur, nu te duce capul sa faci mai bine la scoala). Copiii care nu isi verbalizeaza frustrarile, adesea refuleaza in alte moduri, uneori chiar prin episoade de plans ce pot avea loc noaptea.

5. Copilului nu i se permite sa-si exprime emotiile, in functie de situatiile cu care se confrunta

Parintele are tendinta de a-i distrage atentia atunci cand este suparat si il opreste din plans cu orice pret. Fie ca este vorba de faptul ca adultul nu face fata crizelor copilului sau ca incearca sa il invete sa fie puternic, acest lucru nu este deloc benefic pentru copil. Nepermitandu-i sa isi exprime emotiile, acesta va refula in alt moment al zilei, poate mai virulent decat daca ar fi fost lasat la momentul respectiv.

6. Nu se petrece timp suficient sau de calitate cu copilul

Uneori copilul nu reuseste sa se conecteze suficient cu parintele in timpul zilei si "paharul emotional" este gol, astfel acesta se poate trezi in timpul noptii pentru a-si satisface aceasta nevoie, sau poate avea o criza de plans pentru a atrage atentia parintelui. Este nevoie de timp dedicat de joaca, perioada in care copilul sa se simta iubit neconditionat si apreciat.

Cauze frecvente pentru care plang noaptea copiii mici

1. Suprastimularea simturilor inainte de somn

Joaca excesiva, agitatia din timpul zilei si in special din orele premergatoare somnului, starea de nervozitate a parintilor, toate acestea contribuie la suprasolicitarea simturilor copiilor. Se stie faptul ca bebelusii, deoarece nu au un sistem nervos maturizat, refuleaza prin plans inainte de culcare toate emotiile traite de-a lungul zilei.

2. Hranirea in exces a copilului inainte de culcare

Din dorinta de a-i determina pe copii sa doarma toata noaptea, fara intrerupere, parintele considera ca oferindu-i senzatia de satietate acesta nu se va mai trezi. Nimic mai neadevarat, stomacul nu va reusi sa completeze functia de digestie in timpul somnului si senzatia de prea plin nu va face decat sa deregleze somnul copilului, care va plange neconsolat.

3. Oboseala accentuata si lipsa rutinei de somn

Copiii au nevoie de o rutina bine pusa la punct pentru a functiona. Acestia fac diverse asocieri (de exemplu, stiu ca dupa-amiaza lor consta intr-o plimbare, apoi joaca un timp, cina, dupa care urmeaza baita de seara si ora de culcare) fiind obisnuiti cu un program anume stiu exact ce urmeaza si reactioneaza mai bine. Un copil care depaseste ora de culcare cu care este obisnuit si care devine foarte obosit, va adormi foarte greu si va avea un somn nelinistit, cu posibile reprize de plans in timpul noptii.

4. Conditiile si asocierile de somn

Locul unde are loc somnul si conditiile in care acesta se petrece, au un mare impact asupra calitatii somnului. Un somn petrecut intr-un carut in continua miscare, nu va fi niciodata odihnitor pentru copil, deoarece nu se poate atinge starea de somn profund, doar cea superficiala. Conditiile in care a fost adormit copilul (in brate, leganat, alaptat sau cu biberonul) isi pun si ele amprenta, deoarece in urma asocierilor de somn, copilul se asteapta sa se trezeasca in aceleasi conditii in care a fost culcat.

Somnul este un proces dinamic, iar pe durata acestuia creierul este activ. Somnul are un rol important in reglarea memoriei, in gestionarea starilor emotionale si ulterior in definirea comportamentelor sociale. In timpul somnului se secreta hormoni de crestere si are loc stimularea productiei de proteine, care face posibila cresterea si dezvoltarea armonioasa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plans noapte copii Comportamentul copilului Somn linistit Somn agitat bebelusi Somnul copiilor Plansul la bebelusi Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre