Grija pentru tine, ca parinte. Strategii pentru parinti echilibrati

/ / Modificat: 2012-05-03
Grija pentru tine, ca parinte. Strategii pentru parinti echilibrati

"A fi parinte este in majoritatea cazurilor si in majoritatea timpului o experienta placuta si pozitiva. In acelasi timp, putine experiente in viata sunt la fel de solicitante, de stresante si de obositoare. Multi parinti isi incep 'cariera' de mama sau de tata fara a fi cu adevarat pregatiti pentru ceea ce va urma.

Cand se intalnesc cu comportamente problematice din partea copiilor lor, vor tinde sa creada ca solutia este legata de o mai buna gestionare a comportamentului copiilor. Totusi, parintii s-ar descurca mai bine in multe cazuri daca si-ar analiza si modifica propriile comportamente si daca si-ar acorda mai multa grija lor, ca parinti", spune Andreea Biji, psiholog la Centrul de Consiliere pentru Parinti Bucuresti, al organizatiei Salvati Copiii.

Comportamentul copiilor il oglindeste pe cel al parintilor

Copiii sunt ca niste mici bureti emotionali atunci cand interactioneaza cu proprii parinti. Preiau cu usurinta stari precum iritarea, agresivitatea, nervozitatea sau tensiunea, si acest lucru se va vedea in comportamentul lor. Cand copilul tau este agresiv sau agitat, obraznic sau trist, gandeste-te la starea pe care tu o ai si pe care i-o transmiti, gandeste-te la felul in care te porti in prezenta lui.

Nu te mira ca este agresiv daca tipi la el cand esti nervos; nu te mira ca isi loveste fratii sau prietenii de joaca daca tu il educi cu palme; nu te mira ca este obraznic - cu bunica, sau chiar cu tine - daca tu la randul tau nu esti prea politicos cu ceilalti membri ai familiei.

Pentru a putea interactiona in mod sanatos cu copilul tau si a-l ajuta sa creasca frumos, analizeaza-ti comportamentele, identifica si fa eforturi sa rezolvi problemele care te framanta, fie ca este vorba de probleme emotionale, de cuplu, familiale sau profesionale. Nu uita: emotiile si comportamentele tale vor fi preluate de copil, intr-o forma sau alta. Consilierea parentala si sfatul specialistilor te pot ajuta sa treci mai usor peste astfel de probleme. Se pot gasi inclusiv solutii accesibile, precum serviciile gratuite de consiliere parentala oferite de Salvati Copiii la centrele din Bucuresti, Timisoara, Iasi, Suceava si Targu Mures.

Strategii pentru parinti echilibrati

Cei mai multi parinti vor pune intotdeauna pe prim plan copilul si cresterea acestuia, neglijand insa cu desarvarsire sa aiba grija de ei insisi. Desi nevoile copiilor trebuie sa aiba prioritate, este foarte important ca parintii sa aiba grija de propriile nevoi. Este dificil sa ai rabdare si sa fii calm, consecvent si disponibil pentru copilul tau daca nu te simti in regula cu tine insuti, cu propriul ritm de viata.

Un copil are nevoie de parinti fericiti si echilibrati, care se simt bine in pielea si in viata lor, pentru a putea fi ei insisi fericiti si a creste armonios.

4 sfaturi pentru a deveni parinti mai fericiti

Nu incercati sa fiti parinti perfecti

Nu cereti prea mult de la voi si nu incercati sa deveniti parintii "perfecti": acest lucru va cauza anxietate, frustrare, dezamagire. Un parinte bun, care isi va creste copilul bine, este parintele care face greseli, invata din ele si va evita sa isi stabileasca asteptari nerealiste fata de el, ca om, in primul rand.

Acceptati ca aveti nevoie de sprijin in cresterea copiilor si de pauze departe de copiii

Fiecare parinte are nevoie de companie, intimitate, sprijin in cresterea copiilor si de pauze ocazionale de la a fi mereu cu copiii.  Ca parinti este imperios necesar sa aveti printre prioritati timpul petrecut in cuplu, fara copii. Este o nevoie fireasca si, in plus, o sursa de energie pentru sustinerea responsabilitatilor parintesti. Atunci cand se poate, duceti copiii in vizita la alte rude sau la alti parinti dispusi sa ii primeasca pentru a se juca cu copiii lor. In acest fel, nu numai ca va faceti timp pentru voi, dar le aratati copiilor ca aveti incredere in ei si ca pot fi mai independenti.

Organizati-va timpul pentru a putea castiga zilnic timp pentru voi insiva si activitatile care va relaxeaza

A-ti organiza timpul nu inseama a-ti planifica ziua in mod rigid, ci a transforma timpul intr-un prieten si un aliat.  Acordati-va timp pentru a va gandi si visa la lucrurile pe care vi le doriti in viata. Acestea sunt prioritatile si acesta este punctul din care incepeti sa recastigati controlul asupra timpului si vietii voastre. Ganditi-va un minut la 5 lucruri pe care le faceti zi de zi. Daca sunteti capabili sa reduceti timpul cu 10 minute pentru fiecare sarcina, este aproape o ora pe care ati castigat-o, zi de zi. O ora pe care veti fi liberi sa o petreceti asa cum doriti.

Cateva instrumente de ajutor in organizarea timpului

Rutina: Nu fiecare dintre noi este fan al rutinei, insa ea permite copiilor sa isi asume mai multe responsabilitati. Ei stiu astfel ce se asteapta de la ei si prin urmare pot face mai multe activitati in mod autonom.

Delegarea si impartirea sarcinilor: Acceptati ofertele celorlati atunci cand vor sa va ajute si delegati din sarcini partenerului pentru a va organiza mai bine timpul.

Invatati sa spuneti si "NU": Folositi-va prioritatile ca sa echilibrati solicitarile pentru efortul si timpul vostru. Incercati sa spuneti "nu" lucrurilor care nu se potrivesc cu prioritatile voastre. Veti fi surprinsi cat de eliberati va veti simti!

Planificarea si actiunea: faceti doua calendare si doua carnetele pentru a va planifica timpul. Un carnetel va fi dedicat obiectivelor pe termen lung, celalalt va fi dedicat activitatilor curente. Primul calendar ar trebui sa arate toate lunile anului, pe care sa le puteti vedea dintr-o privire. Al doilea calendar este cel zilnic, saptamanal si lunar pe care il folositi in mod normal in viata profesionala si personala. In fiecare luna, transferati evenimentele din calendarul cu obiective pe termen lung, in celalalt calendar. Tineti aproape primul carnetel pentru a va reaminti mereu obiectivele importante. Alocati 10 minute la sfarsitul fiecarei zile de lucru pentru a face lista cu lucruri importante pentru a doua zi. A scrie, a pune pe hartie, este cel mai bun mod de a va clarifica mintea si a va simti apoi mai relaxat.

Apelati la consiliere atunci cand problemele par sa va depaseasca

Admitand ca aveti nevoie de ajutor nu veti deveni parinte mai putin bun. Din contra. Apeland la consiliere aratati doar ca va pasa de felul in care va cresteti copilul. Fie ca va confruntati cu probleme de comportamente ale copilului, fie ca doriti sa va imbunatatiti abilitatile de parinte, puteti apela la serviciile gratuite oferite de Salvati Copiii in Centrele de Consiliere pentru Parinti in 5 orase din tara. Centrul utilizeaza programul de parenting Triple P, aplicat cu succes in 17 tari si folosit in Romania exclusiv de Salvati Copiii. Detalii despre serviciile Centrelor de Consiliere pentru Parinti gasiti pe siteul www.salvaticopiii.ro si pe www.consiliere-parinti.ro.

Andreea Biji

Psiholog, Organizatia Salvati Copiii

Materialul este unul informativ si face parte din campania de educare si sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor "Asculta-i sufletul", derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie 2011 - aprilie 2012.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Campania asculta sufletul Sfaturi parinti

Articole recomandate

Citeste si despre