Cum invatam copilul sa-si controleze reactiile de furie? O strategie in 7 pasi

/ / Modificat: 2011-11-22
Cum invatam copilul sa-si controleze reactiile de furie? O strategie in 7 pasi

O mare parte din comportamentele noastre agresive apar atunci cand ne simtim furiosi. Ca urmare a emotiei de furie, apare tentatia de a reactiona agresiv prin ridicarea tonului, lovirea, jignirea celorlalti etc.

Furia este o emotie pe care o traiesc toti oamenii, inclusiv copiii. Este firesc, ne simtim intr-un fel sau altul in diferite situatii – veseli sau tristi, furiosi sau speriati; emotiile nu sunt niciodata bune sau rele – nici macar furia. Ceea ce trebuie sa avem in vedere insa este ca sub influenta lor ne comportam uneori adecvat, alteori inadecvat. De pilda, este firesc sa fim furiosi intr-o situatie in care am fost nedreptatiti, dar nu este firesc sa folosim furia ca o scuza pentru ca am lovit pe cineva, am recurs la jigniri, umilinte.

Ce poti face ca parinte pentru a-l invata pe copilul tau sa-si gestioneze emotiile de furie inca din primii ani de viata?

In primul rand nu reactiona cu jigniri, lovituri, bataie la furia copilului!

Ofera copilului exemplul personal!

La varste mici, copiii invata prin observare si imitare. Daca vei reactiona la crizele lor de furie tot prin furie, ei vor invata acest model de raspuns. Incearca sa ramai calm in fata izbucnirilor furioase ale copilului.

Tine cont de particularitatile de varsta!

Cand copiii nu au achizitionat inca complet limbajul, ei folosesc furia ca un mijloc de comunicare. Invata copilul sa-si exprime nevoile folosind gesturile sau cateva cuvinte (exemplu: daca nu ajunge la o jucarie, sa o "ceara" aratand cu degetul catre ea sau indreptandu-se catre spatiul de depozitare a jucariilor).

Identifica corect cauza furiei!

Situatiile in care copilul manifesta crize de furie se gestioneaza in functie de cauza care le-a declansat. Daca furia apare ca urmare a unei pierderi (exemplu: si-a pierdut jucaria preferata), ignorarea (neacordarea atentiei emotiei copilului) nu este o solutie. Copilul are nevoie in acest caz sa se simta inteles si sprijinit.

Este nevoie sa linistesti copilul prin imbratisari si mangaieri. Ignorarea supararii copilului poate sa conduca in timp la scaderea increderii in adulti si, mai mult decat atat, copilul poate invata sa devina insensibil la emotiile altor persoane (tristete, suparare) deoarece in aceeasi maniera a fost tratat si el.

Cand cauza furiei este legata de imposibilitatea de a obtine ceea ce-si doreste (exemplu: sunteti in supermarket si copilul cere inca o ciocolata, desi stie ca a depasit portia de dulciuri a acelei zile), ignorarea este o solutie eficienta.

Incurajeaza copilul sa-si exprime verbal emotia traita!

Exprima verbal emotiile traite (exemplu: sunt foarte nervos), in prezenta copilului, pentru a-i permite acestuia sa observe comportamentele asociate fiecarei emotii (exemplu: ce faci cand esti nervos) si sa le imite. Incearca sa identifici emotia copilului si sa i-o traduci sub forma de afirmatie sau intrebare pentru a indentifica cat mai corect modul in care se simte (exemplu: daca copilul spune: "esti cea mai rea mama din lume!", poti sa-i raspunzi: "se pare ca esti foarte suparat pe mine!").

Mergi cat mai aproape de copil si capteaza-i atentia!

Cand ii vorbesti copilului, apleaca-te la nivelul lui, stabileste contactul vizual (priveste copilul in ochi) si foloseste numele copilului pentru a-i capta atentia.

Acorda copilului sprijin si indrumare punctuala si consecventa pentru dobandirea controlului emotional!

Copiii invata sa isi controleze emotiile prin experienta proprie, prin observarea comportamentului adultilor si prin interiorizarea ghidajului oferit de adulti. Ca parinti, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

  • sa reactionezi moderat la emotiile copilului (daca este furios, nu trebuie sa te infuriezi si tu);

  • sa lauzi orice initiativa a copilului de a-ti solicita ajutorul;

  • sa faci cu copiii exercitii de distragere a atentiei atunci cand situatiile frustreaza copilul (exemplu: cand copilul este furios ca nu poate primi jucaria de sus, poti sa ii distragi atentia aratandu-i un joc mult mai interesant sau o alta activitate);

  • sa inveti copiii sa se distanteze de sursa care le-a provocat furia (exemplu: crezi ca daca vei merge intr-o alta camera, sa te joci cu un alt joc vei mai fi la fel de furios?).

Lauda comportamentul adecvat al copilui intr-o situatie de frustrare!

Incearca sa fii specific si sa subliniezi aspectele pozitive din comportamentul copilului.

Diana Stanculeanu, psihoterapeut Salvati Copiii

Materialul este unul informativ si face parte din campania de educare si sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor "Asculta-i sufletul", derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie - decembrie 2011.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Campania asculta sufletul Accese furie copii

Articole recomandate

Citeste si despre