Rolul educativ al cumparaturilor

/ / Modificat: 2012-02-14
Rolul educativ al cumparaturilor

Cumparaturile impreunca cu copiii au rol educativ!

De multe ori parintii se feresc sa ia copilul cu ei la cumparaturi. De frica crizelor de isterie pe care le-ar putea face prin magazin atunci cand si se refuza vreo preferinta sau din comoditate, ei prefera sa il lase acasa in grija cuiva. Parintii gresesc procedand in acest fel pentru ca micutul lor are multe de invatat de pe urma cumparaturilor in familie. Descopera rolul educativ din spatele cumparaturilor impreuna cu copilul!

Valoarea si rolul banilor

Primul lucru pe care il invata copiii la cumparaturi este valoarea banilor. De fapt, tu esti cea care trebuie sa il ajuti in acest sens planuind foarte bine totul.

Trebuie stabilit de dinainte de a merge la cumparaturi scopul acestora pentru a evita sa te simti depasita de solicitarile lui din magazin.

Implica-l in lista de cumparaturi pe care o faci acasa, arata-i de ce anume ai nevoie in acel moment. Foloseste-te de exemple pentru a-i arata de ce nu poti cumpara ceva anume. Du-te la casa cu un produs pe care si-l doreste si pune-i vanzatoarei in fata respectivul obiect si apoi banii de care dispui. Lasa vanzatoarea sa ii spuna ca nu aveti bani suficienti pentru acea achizitie. Explica-i ca banii nu permit aceste achizitii la acel moment si ca ati stabilit deja de acasa pentru ce mergeti la cumparaturi si ca trebuie sa tina cont de asta.

Impunerea unor limite

Ai ocazia sa il inveti ce inseamna sa iti impui limite si sa te intinzi atat cat iti permite plapuma, adica bugetul. Pentru ceasta trebuie sa ii vorbesti despre nevoile pe care le oamenii le au, cat sunt ele de diferite si care dintre ele primeaza in fata altora. Trebuie sa inteleaga ca alimentele sunt mai importante decat jucariile si de ce anume etc.

Cumparaturile – o lectie educativa despre anumite comportamente

Te poti folosi in interiorul unui magazin de anumite produse pentru a-i stimula interesul pentru anumite comportamente. De exemplu, poti asocia anumite produse cu ideea de curatenie si cu ce presupune ea: cand cumperi sapun si detergent pentru rufe, explica-i mereu pentru ce sunt si ce rol au.

De asemenea, la un moment dat tot va trebui sa mearga intr-un magazin si trebuie sa stie cum functioneaza lucrurile acolo. Ii poti dezvolta un comportament adecvat vorbindu-i despre modul in care functioneaza magazinul, ce trebuie sa faca, unde se plateste, de ce sunt toti oamenii aceia acolo etc. In plus, iti poate fi de un real folos ajutandu-te la cumparaturi.

Capacitatea de a alege si de a amana momentul achizitionarii unei jucarii pe care si-o doreste

Atunci cand mergi cu el la cumparaturi si se opreste la raionul de jucarii, parca si le-ar dori pe toate, nu-i asa? Este timpul sa invete sa faca alegeri! Invata-l ca nu le poate avea pe toate, ca de aceasta data bugetul permite achizitia uneia singure. Ajuta-l sa decida care ii place mai mult! Spune-i ca data viitoare cand va mai fi ocazia sa cumpere jucarii va putea sa cumpere si alta jucarie, dar trebuie sa mai astepte un pic.

Economiile si rolul lor

Atunci cand copilul isi doreste o jucarie foarte scumpa invata-l sa faca economii singurel pentru a o cumpara. In acest fel va stii ca pentru a avea o astfel de jucarie trebuie sa se priveze de alte dorinte si bucurii. Invata-l cum sa stranga banuti (pe care ii castiga pe merit) pentru a strange suma necesara.

Responsabilitatea

Cumparaturile cu copilul il fac sa fie mai responsabil. Il ajuta sa inteleaga cum functioneaza banii. Acest lucru il va influenta in alegerile pe care le va face in viitor, cand va avea proprii banii de cheltuit. Nu uita ca va veni vremea cand ii vei da bani de buzunar si ca este important sa stie ce sa faca cu ei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copii Cumparaturi rol educativ Valoare bani copii Responsabilitate copii Bani educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre