Povestile sociale in educatia copiilor

/ / Modificat: 2012-02-15
Povestile sociale in educatia copiilor

Povestile sociale au un rol esential in dezvoltarea copiilor, in special a celor cu probleme de comportament sau care sufera de lipsa anumitor abilitati sociale. Parintii manifesta uneori probleme atunci cand trebuie sa ii invete pe copii sa fie sociabili si sa se poarte frumos, adica sa ii disciplineze. Povestile sociale sunt un instrument nemaipomenit in acest sens.

Adesea ele sunt citite din carti. Insa pot fi vizionate de copii atunci cand sunt puse in scena unor desene, filme sau piese de teatru. Cele care presupun miscare sunt mai eficiente pentru ca micutii pot surprinde mai multe elemente care ii ajuta sa deprinda abilitati sociale.

Beneficiile povestilor sociale pentru copii

Specialistii sustin ca povestile sociale ofera exemple simple, concrete ale unor comportamente adecvate sau neadecvate intr-un anumit context social. Acestea sunt prezentate intr-un limbaj simplu si coerent, pe intelesul copilului. In plus, ele sunt scrise din perspectiva copilului.

In acest fel, copiii sunt apti sa identifice si sa asocieze diverse emotii si senzatii sau relatii intr-un context educational eficient. Ei inteleg astfel mai bine gandurile, trairile si punctele de vedere ale altor persoane. Povestile sociale prezinta situatii intr-o modalitate directa si astfel structurata incat copilul sa inteleaga tot ce se intampla, fara a fi nevoie sa "citeasca printre randuri".

Acestea pot ajuta parintii in incercarea lor de a combate accesele de furie ale copiilor din public sau comportamentul agresiv. De asemenea, si-au dovedit utilitatea in combaterea episoadelor in care copiii isi infrunta sau sfideaza parintii.

Singura problema este ca povestile sociale nu reusesc sa motiveze copilul. Cartile sunt insotite de imagini sau ilustratii care descriu fiecare etapa a povestii. Insa imaginile din carti nu pot asambla si surprinde toate componentele relatiilor si situatiilor sociale, ca de exemplu limbajul corporal, expresiile faciale si anumite miscari. Este nevoie de ceva mult mai dinamic in acest sens.

Rolul povestilor sociale la copiii cu dizabilitati

Povestile sociale isi aduc din plin contributia in cazul copiilor care sufera de autism sau sindrom Asperger ori ADHD. Acesti copii au mari probleme in a-si dezvolta abilitati sociale si in stabili relatii, chiar si cu cele mai apropiate persoane. Povestile sociale ilustreaza norme de interactiune si sunt puse adesea sub forma unor jocuri de rol. Acest lucru ii ajuta pe copiii autisti sa inteleaga mai bine emotiile, trairile si sentimentele celorlalti.

Specialistii se folosesc de povestile sociale ca metoda terapeutica in tratarea autismului, de exemplu. Ei vorbesc despre terapia pe baza de povesti sociale si sustin ca poate avea efecte remarcabile in imbunatatirea conditiei copiilor.

Totusi, pentru a avea efectele scontate, ele trebuie sa urmeze o oarecare continuitate si constanta. Exista carti speciale, dar atunci cand acestea sunt epuizate, poti inventa chiar tu povestile. Medicul copilului tau te poate ajuta sa le structurezi si sa le creezi pentru a se dovedi utile in tratamentul copilului.

Povestile sociale pentru copiii cu autism includ teme precum mersul la magazin, vizita la medic, mersul la scoala sau mersul cu autobuzul. Adica situatii simple, uzuale din viata copilului carora trebuie sa le faca fata si care sunt prezentate intr-o forma utila pentru ei, astfel incat sa le inteleaga.

Povestile sociale sunt eficiente si ii ajuta pe copii in situatiile comportamentale si sociale pe care le intampina in viata de zi cu zi. Nu ezita sa ii citesti copilului astfel de povesti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare sociala copii Autism copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre