Ghidul cartilor pentru copilul tau. Ce carti trebuie sa ii cumperi in functie de varsta?

/ / Modificat: 2015-07-31
Ghidul cartilor pentru copilul tau. Ce carti trebuie sa ii cumperi in functie de varsta?

Ghidul cartilor pentru copilul tau. Ce carti trebuie sa ii cumperi in functie de varsta?

Importanta lecturii este binecunoscuta de toti parintii, iar specialistii le recomanda acestora sa ii introduca pe copii in universul cartilor inca de la varste mici, chiar daca nu stiu sa citeasca, faptul ca parintii le citesc povesti ii ajuta enorm in dezvoltarea lor.

Fie ca discutam despre cartile pe care parintii le citesc copiilor inainte de culcare, fie ca ne referim la carti cu diverse jocuri sau, cand sunt mai marisori, carti potrivite varstei, lectura ii va dezvolta micutului tau imaginatia, creativitatea, vocabularul si capacitatea cognitiva. Cartile trebuie insa alese cu grija pentru a i se potrivi copilului, unele sunt prea grele pentru micut, in timp ce altele il vor plictis.

Iti prezentam un ghid al cartilor pentru copii in functie de varsta.

0 - 3 ani

Poate ti se pare redundant sa-i cumperi carti unui bebelus, insa exista pe piata carti special concepute pentru micutii care n-au implinit nici un an si care le vor atrage atentia prin ilustratii si prin diverse joculete pe care le au intre pagini. Pana la trei ani poti opta pentru carti cu diverse "invataturi" prin care cei mici vor deprinde o gramada de lucruri noi.

Iata cateva exemple:

Carte din material moale "Gradina" 

Aceasta carte este confectionata dintr-un material moale si este perfecta pentru bebelusi deoarece paginile contin clopotei care le va atrage atentia micutilor. Este mai mult o jucarie decat o carte, insa va fi una care il va familiariza pe cel mic cu lectura.

Carte jucarie "Un catel numit Azorel"

Povestea cu animalute si imagini simpatice il va fascina pe micutul tau, iar personajul principal, Azorel, va prinde viata ajutat de tine, fapt ce va fi cu siguranta pe gustul celui mic. Cartea exista si in variante cu o gainusa, un iepuras sau o pisica, in functie de preferintele tale.

Carte "Fa baita cu iepurasul"

Aceasta carte este din plastic si are o piuitoare care il va distra pe cel mic in timp ce face baita. In functie de personajul preferat de micutul tau poti alege intre mai multe versiuni ale acestei carti - "Fa baita cu Mickey Mouse", "Fa baita cu Minnie Mouse", cu ratusca, pisoiasul sau catelul.

Carte "Scufita rosie" 

Aceasta carte este una interactiva. Micutul apasa butoanele si asculta povestea "Scufita Rosie". Cu siguranta bebelusul tau se va distra apasand butoanele cartii si auzind binecunoscuta poveste a lui Charles Perrault.

"Carte pentru bebelusi - animale si obiecte BigJigs" 

Fiecare carte din colectie contine cate 8 pagini si are o tematica distincta: animale de la ferma, masinute, animale de companie sau animale din jungla, fiecare pagina are o imagine cu cuvantul corespondent obiectului sau animalului din ilustratie. Este o carte in limba engleza care il va familiariza pe micut cu limba lui Shakespeare.

carti_pentru_copii

3-5 ani

Dupa varsta de 3 ani, micutul tau devine extrem de curios, iar cartile de povesti ii vor satisface aceasta curiozitate. Seara, inainte de culcare, citeste-i un basm sau o poveste educativa, micutul va adormi mai repede, iar aventurile prin care trec personajele il vor fascina.

Iata recomandarile noastre:

"Mama Gasca te invata Bunele maniere" 

Este o carte din care copii vor invata cum sa se poarte frumos la gradinita, cu prietenii in parc si, bineinteles, acasa. Este o carte distractiva, dar care il va invata pe micut intr-un mod placut ce inseamna disciplina.

"Invat engleza cantand. Istet de mic!"

Cartea este scrisa de o profesoara si o vorbitoare nativa a limbii engleze. Micutul tau va prinde foarte repede o limba noua la 3 ani, asa ca e cazul sa introduci in viata lui cantece si poezii intr-o alta limba. Cartea contine cantece usor de retinut care il vor ajuta pe prichindelul tau sa se familiarizeze cu engleza.

"Cartea cu ceas"

Aventurile ursuletului Mor-Mor sunt imbinate cu exersarea citirii orelor pe ceasul de jucarie inclus in carte. Micutul tau se va distra si va invata sa citeasca ora in acelasi timp.

"Gargarita morocanoasa" 

Aceasta carte are paginile stantate si cu ilustratii viu colorate care ii vor atrage cu siguranta pe prichindei. Totodata, citindu-i aceasta carte il vei invata sa spuna "te rog" si "multumesc", sa imparta lucrurile cu ceilalti si sa fie modest.

Junior la Gradinita - Domeniul Stiinte Matematica 

Este o carte prin care prichindelul tau se va familiariza cu operatiunile matematice simple cu ajutorul jocurilor. Matematica nu va insemna numai adunari si scaderi, ci si distractie. Este special conceputa pentru a fi pe intelesul copiilor cu varsta cuprinsa intre 3-4 ani.

5-7 ani

De la 5 ani incolo, copii deja se pregatesc de scoala si de tot ce presupune ea, asa ca e momentul sa introduci tot mai multe carti educative care sa-i puna mintea la constributie si sa-i dezvolte gandirea. In aceasta perioada poti incepe sa-l inveti pe micutul tau sa citeasca cuvinte simple.

Iata recomandarile noastre

"Greierele si furnica. Invat sa citesc!" 

Aceasta carte se adreseaza copiilor care abia incep sa desluseasca tainele cititului. Dupa ce va citi cuvintele la inceputul cartii, va trebui sa lipeasca un autocolant care corespunde cu un anumit cuvant. Prin acest joc, el se va obisnui cu lectura. Colectia "Invat sa citesc" cuprinde mai multe titluri, printre care "Spiridusii cizmari", "Degetica", "Bucle aurii", "Soricelul mofturos".

"Ne pregatim pentru scoala. Scriere" 

Cu ajutorul aceste carti ilustrate, micutii vor invata sa scrie primele cuvinte. In cele 24 de pagini ale cartii se gasesc o multime de activitati menite sa il introduca pe micut in lumea cuvintelor si a scrierii, intr-un mod placut si captivant. Cartea este dedicata copiilor prescolari, care isi doresc sa "fure startul" si sa invete sa scrie chiar inainte sa ajunga pe bancile scolii.

Primele mele 1000 de cuvinte in limba engleza. Dictionar ilustrat.

Este important sa incepi studiul unei limbi straine inca de la o varsta frageda. Acest dictionar te va ajuta sa-l inveti primele cuvinte in engleza intr-un mod distractiv. Micutul va invata formule de salut, denumiri de obiecte, de animale si de activitati, dar si propozitii prin care cuvintele nou invatate pot fi utilizate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carti pentru copii Carti copii pe varste Carti educative pentru copii Carti prescolari

Articole recomandate

Citeste si despre