Cum sa ramai consecventa in disciplinarea copilului

/ / Modificat: 2014-05-06
Cum sa ramai consecventa in disciplinarea copilului

Consecventa reprezinta una dintre principalele slabiciuni de care dau dovada multi parinti in procesul de disciplinare a copilului. Insa constanta este totodata si secretul pentru o educare corecta si usoara a celui mic si trebuie mentinuta, indiferent de situatie.

Foto: gracenglamour.com

Iata cateva trucuri prin care sa fii consecventa in deciziile pe care le iei cu privire la modelarea comportamentului copilului!

Concentreaza-te la inceput pe cateva reguli

Nu este usor sa ramai pe pozitii in aplicarea regulilor atunci cand micutul tau te santajeaza emotional, se roaga de tine, te mangaie, iti face cele mai frumoase declaratii cu scopul de a ceda insistentelor lui!

Nu poti sa fii statornica in absolut toate regulile pe care le impui. Insa gandeste-te care comportamente ale copilului deranjeaza cel mai mult sau unde este cel mai mult de indreptat si concentreaza-ti atentia spre acele reguli, fa-le prioritare si nu lasa garda jos in fata celui mic.

Fii realista si inarmeaza-te cu rabdare

Nu va fi usor sa tii cu dintii de regulile pe care le impui. Va dura ceva timp pana cand vei rezista in fata tehnicilor, uneori sirete, pe care le gaseste copilul pentru a obtine ceea ce doreste. Insa cu mult exercitiu si cu o doza substantiala de rabdare vei reusi.

Inainte de a incalca singura una din propriile reguli, intreaba-te ce se va intampla data viitoare cand vei incerca sa o aplici in disciplina copilului tau. Crezi ca te va mai asculta, avand in vedere ca acum te-ai abatut de la regula? Nu prea! Se va folosi de momentul in care ai cedat insistentelor lui pentru a nu face ceea ce ii soliciti si nu vei avea prea multe contraargumente la acest raspuns.

Fa-ti notite si adopta formule simple

Ca sa te tii de regulile pe care chiar tu le impui este important sa fii continuu motivata sa nu cedezi.

Fa-ti tot soiul de biletele cu mesaje de tipul "nu ii mai lua jucarii la fiecare sesiune de cumparaturi", "nu ceda in fata rugamintilor lui", "fii consecventa in deciziile cu privire la disciplina lui" si orice alte mesaje care crezi ca te-ar impulsiona sa devii mai puternica in fata insistentelor micutului tau.

Lipeste biletelele in zone in care ai vizibilitate maxima in cea mai mare parte a zilei (de exemplu, la birou pe desktop, pe agenda, ca mesaj de intampinare pe telefon etc.).

Asteapta-te sa opuna rezistenta si sa dramatizeze

Si tu, la fel ca multi alti parinti, cedezi si incalci reguli pentru a evita ca micutul sa aiba un acces de furie sau sa faca un scandal in mijlocul magazinului.

Gandeste-te insa ca nu vei putea lasa garda jos mereu si ca la un moment dat va trebui sa revii asupra regulii pe care ai incalcat-o. Drama micutului este inevitabila, tu nu faci decat sa o amani.

In plus, daca esti realista si stii ce va urma, vei avea posibilitatea sa te pregatesti si cu metodele necesare de a le preveni sau depasi.

Solicita ajutor sau sprijin celor din jur

De la tatic, bunica si pana la bona sau educatori, toti trebuie sa fie la curent cu strategia ta de disciplinare a copilului si sa te ajute sa o pui in practica. Ei trebuie sa fie la fel de consecventi ca si tine in aplicarea regulilor si in stabilirea limitelor lui comportamentale pentru ca efortul tau sa nu fie in zadar si disciplina sa dea rezultate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina copii Reguli copii Limite copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre