Cum sa nu-ti mai mituiesti copilul?

/ / Modificat: 2012-02-14
Cum sa nu-ti mai mituiesti copilul?

Te-ai obisnuit sa iti mituiesti copilul pentru orice ii ceri sa faca si pentru a-i calma crizele de isterie. Nu esti singura. Ai cazut in capcana in care pica foarte multi parinti in momentul in care nu stiu cum sa il mai faca pe copil sa ii asculte si folosesc un soi de santaj. Este timpul sa schimbi strategia, deoarece mita este o metoda nesanatoasa de a-l educa si disciplina.

Recompenseaza comportamentele pozitive

Este timpul sa schimbi tactica. Pana acum mituiai copilul cu diverse jucarii sau dulciuri pentru a-l determina sa te asculte. De acum, mita trebuie sa se transforme in recompensa.

Incepe sa recompensezi copilul pentru momentele in care se poarta frumos. Nu trebuie sa il anunti dinainte. Urmareste-i comportamentul, iar atunci cand vezi ca a facut o fapta buna sau s-a purtat frumos, spune-i verbal cat de mandra esti ca a facut acel lucru si ca va primi o bombonica sau un pupic pentru gestul lui.

Pe langa faptul ca micutul tau va conditiona comportamentele bune de recompense, va adora sa fie mereu apreciat si sa ii spui mereu ca esti mandra de el. S-ar putea sa-si reorienteze intentiile si sa urmareasca mai degraba recompensele decat mita.

Pune capat acceselor de furie inainte de a incepe

De multe ori folosesti mita pentru a pune capat acceselor de furie, destul de frecvente la varste mici. De acum inainte, anticipeaza aceste crize si opreste-le la timp.

Exista cateva semnale clare care indica faptul ca micutul va face un acces de furie - cand incepe sa vrea ceva ce nu are voie, sa insiste, sa se "umfle in pene" si sa devina cicalitor in legatura cu dorinta lui. Este indicat sa actionezi inainte ca aceste semnale sa devina intense si sa degenereze intr-un scandal.

Daca sunteti la magazin, explica-i copilului care sunt asteptarile tale si spune-i ca il asteapta o recompensa minunata, daca se poarta bine si daca te ajuta sa alegi alimentele de pe lista si sa le pui in pungute. Este important ca recompensa sa vina dupa ce copilul te ajuta la ceva si sa nu fie gratuita, ca un soi de santaj.

Justifica intotdeauna regulile pe care le impui sau refuzurile tale

Daca ii spui copilului ca trebuie sa se imbrace gros pentru ca este iarna sau pentru ca vrei tu sa te asculte, dar el nu vrea, nici nu o va face prea curand.

Copiii trebuie sa simta ca detin controlul si ca modul in care actioneaza este conform dorintelor lui si nu neaparat regulilor.

In prima faza, explica-i de ce trebuie sa se imbrace gros (din cauza frigului, o sa-i inghete mainile si o sa il doara, se va imbolnavi si va fi nevoit sa stea in pat si nu va mai putea sa se joace).

Daca nu il convingi in acest fel, atunci mergi mai departe. Lasa-l imbracat asa cum doreste si scoate-l putin afara. In momentul in care va constata ca este foarte frig si ca nu suporta sa stea, se va razgandi si va dori chiar mai multe hainute decat esti dispusa sa ii dai.

Nu ii ignora nevoile

Care sunt nevoile de baza ale copilului? Hrana, somnul, joaca, distractia si odihna. Asadar, cel mai probabil, o criza de isterie va izbucni atunci cand una dintre aceste nevoi va fi nesatisfacuta.

Daca micutul nu s-a jucat suficient inainte de a merge in vizita, este normal sa isi gaseasca ceva de facut pe acolo si sa inceapa sa cotrobaie.

Daca nu a mancat bine inainte de cumparaturi, va trage de tine sa ii iei tot felul de snacks-uri si gustari. Nu il poti judeca si nu ii poti spune sa astepte pana ajungeti acasa. Copiii nu prea sunt familiarizati cu conceptul de rabdare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mituire copii Santaj copii Accese furie copii Probleme comportament copii Disciplina copii Educatie copii Reguli copii

Articole recomandate

Citeste si despre