Cum sa incurajezi prieteniile dintre fete si baieti

/ / Modificat: 2014-06-26
Cum sa incurajezi prieteniile dintre fete si baieti

Incurajarea prieteniilor intre copii de sexe diferite este esentiala pentru evitarea formarii stereotipurilor de gen sau a prejudecatilor care pot afecta dezvoltarea si integrarea sociala a celor mici. Specialistul Richard Fabes, directorul unei scoli specializate in dinamica sociala si familiala din Arizona, SUA, a constatat cu ingrijorare ca cei mai multi copii leaga prietenii cu micuti de acelasi sex cu ei pana pe la varsta de 5-6 ani, incurajati fiind chiar de parintii lor. Este o masura care le dezvolta mentalitati gresite, ce le-ar putea pune probleme mai tarziu, in modul in care se vor integra in colectivitati.

Incurajeaza-l de mic sa se joace cu copii de sex opus

Cand este mic, copilul are o atractie naturala pentru micutii de acelasi sex cu el atunci cand este in parc sau pe terenul de joaca. Este de datoria ta sa il incurajezi sa se joace si cu copii de sex opus, sa gasesti interese comune pe care le-ar putea impartasi, pentru a-l ajuta sa dezvolte convingeri sanatoase de viata.

Permite-i copilului tau sa testeze activitati si jocuri specifice ambelor sexe. Daca fetita ta manifesta dorinta de a se implica intr-un joc de fotbal, pe terenul de joaca, permite-i sa incerce. Daca baietelul tau vrea sa participe la un "ceai dansant" cu papusi si fetite, incurajeaza-l sa o faca si sa-si dea singur seama daca ii place sau nu astfel o astfel de activitate.

Are ocazia de a invata din experienta mai multe despre diferentele dintre fetite si baietei si, de ce nu, de a intelege mai bine lumea lor.  

Stabileste intalniri de joaca mixte

Intalnirile de joaca sunt esentiale pentru dezvoltarea abilitatilor sociale ale copilului, dar si pentru dezvoltarea spiritului de generozitate sau a empatiei. Desi ai putea fi tentata sa chemi la astfel de intalniri doar copii de acelasi sex cu el, este recomandat ca acestea sa fie mixte, sustine psihologul Christia Spears Brown, psiholog la Universitatea din Kentucky, SUA.

Gandeste-te la cateva jocuri si activitati neutre, de interes pentru ambele sexe (jocuri de societate, mima, lego etc.), si apoi lasa-i sa-si gaseasca singuri preocupari comune. Este o metoda prin care ajuti copilul sa vada dincolo de limitele impuse de o asa-zisa lume a "baieteilor" sau a "fetitelor" si sa creasca intr-un mediu flexibil, fara stereotipuri sau prejudecati.  

Nu face discriminari pe baza de sex cand nu este cazul

Da, este adevarat ca baietii trebuie sa foloseasca baia lor in public sau ca se imbraca doar in pantaloni, insa nu este nici pe departe adevarat ca albastrul este culoarea lor specifica, ca doar ei se joaca cu masinute sau fac sport.

Daca nu este cazul, nu face discriminari de sex folosindu-te de culori, activitati sau jocuri pe care sa le cataloghezi drept "de fetite" sau de "baieti". Si baieteii se pot juca binemersi cu papusi, la fel cum fetitele pot testa foarte bine roboteii sau trenuletele unui baiat.  

Profita de petrecerile pentru copii

Indiferent ca este vorba de o petrecere aniversara, de Halloween sau de Ziua Copilului, aduna copii de sexe diferite laolalta si lasa-i sa interactioneze si sa se bucure de activitati distractive impreuna. Pentru a atrage mai usor laolalta baieti si fetite, este indicat sa eviti petrecerile tematice concentrate pe subiecte specifice unui singur gen.

De exemplu, daca ai o fetita, evita petrecerile cu printese, care i-ar putea face pe baieti sa se simta stanjeniti. Abordeaza mai degraba o tema neutra - circul, animalele etc., in care copiii de ambele sexe sa se simta bine.

Nu face generalizari si fii un exemplu pozitiv

Evita sa cataloghezi un gen sau altul intr-un anumit fel ori sa generalizezi spunand "toti barbatii sunt dezordonati" sau "toate femeile sunt sensibile", mai ales daca esti in preajma copilului.

Nu este indicat sa-i dezvolti astfel de mentalitati, care i-ar putea crea probleme mai tarziu, in copilarie, sau la maturitate. Trateaza ambele genuri la fel, mai ales in interactiunile tale cu cei din jur si evita poreclele sau comentariile negative la adresa unui sex sau altul.  

Copilul tau are un grup mixt de prieteni sau prefera doar compania copiilor de acelasi sex cu el? Tu la ce trucuri sau activitati apelezi pentru a-ti incuraja copilul sa se joace si cu prichindei de sex opus? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prieteni copii Joaca copii Stereotipuri copii Dezvoltare sociala copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre