Ce trebuie sa stie copiii despre straini

/ / Modificat: 2012-07-26
Ce trebuie sa stie copiii despre straini

Persoanele straine reprezinta un subiect sensibil si delicat despre care trebuie sa vorbesti, la un moment dat, cu micutul tau, pentru a-l ajuta sa fie in siguranta pe strada si sa nu cada pe mana vreunor infractori, pedofili sau altor tipuri de pradatori care bantuie strazile nesigure ale orasului. In conditiile in care nu toate persoanele straine sunt rele sau periculoase, invata copilul isi dea seama cand anume un strain este un pericol pentru el si cand nu!

Foto: ehowcdn.com

"Sa nu vorbesti niciodata cu strainii" - o regula inutila si ineficienta!

Micutul tau creste rapid si capata din ce in ce mai multa independenta. Nu va mai trece mult timp si vei fi nevoita sa il lasi sa se desprinda de "cuib" si sa mearga singur pe strada, pana la scoala sau pana la magazin. De cum iese pe usa casei, stau la panda o multime de pericole care-i pot ameninta sanatatea si viata. Una dintre aceste probleme o reprezinta strainii.

Din dorinta de a proteja copilul, ai tendinta sa ii inoculezi ideea ca nu este bine sa vorbeasca cu niciun strain si ca trebuie sa stea cat mai departe de ei. Regula "sa nu vorbesti niciodata cu strainii" nu este una dintre cele mai recomandate sau utile in acest sens, deoarece nu toate persoanele straine sunt periculoase, iar dezvoltarea sociala a micutului depinde de largirea grupului de copii si de interactiunile cu cat mai multi oameni, multi dintre ei fiind cunoscuti si adaugati pe parcurs.

Potrivit autoritatilor si statisticilor, chiar daca teama ca un strain ar putea face rau copilului sau l-ar putea rapi este una dintre cele mai ingrijoratoare ale parintilor cand vine vorba de siguranta lui, se pare ca persoanele cunoscute, familiare, sunt vinovate pentru cele mai multe abuzuri fizice sau agresiuni asupra celor mici.

Ce trebuie sa stie copilul despre straini?

Inainte de a vorbi cu micutul tau despre straini si pericolul pe care il ridica asupra sigurantei lui, este important sa o iei treptat, pas cu pas, si sa il ajuti sa se descopere si sa se cunoasca mai bine pe el insusi. Numai asa va reusi sa se protejeze atunci cand va intra in contact cu persoane periculoase si va sti sa le evite sau sa actioneze rapid pentru a fi in siguranta.

Din momentul in care micutul tau incepe sa vorbeasca si sa inteleaga ceea ce ii spui, este recomandat sa introduci in conversatiile zilnice discutii despre identitatea lui sexuala si despre corpul lui. Este esential ca acesta sa inteleaga ca partile corpului lui ii apartin doar lui si ca nimeni nu are voie sa il atinga daca nu doreste acest lucru.

Ajuta copilul sa isi dezvolte si sa aiba incredere in instinctele sale. Oricat de mult i-ai spune sa nu vorbeasca cu strainii si il avertizezi despre pericolele din jur, cel mai important este sa il ajuti sa isi dezvolte propriile instincte, astfel incat sa fie capabil sa recunoasca sentimentele care il incearca atunci cand se afla in preajma unei persoane pe care nu o place sau simte ca ceva nu este in ordine cu ea. Este important sa stie ca exista persoane bune si persoane rele, deoarece daca ii spui ca nimeni, niciodata nu ii va face rau, va avea incredere in oricine va intalni in cale si isi va pune in pericol siguranta.

Respecta sentimentele si emotiile copilului tau. Nu il obliga pe micut sa stea in preajma cuiva daca nu doreste si nici sa vorbeasca cu o persoana daca nu se simte confortabil in preajma acesteia. Il ajuta sa isi dezvolte intinctul.

Nu toti strainii sunt periculosi! Dar care sunt?

Cert este faptul ca nu toate persoanele care ii sunt straine, adica pe care nu le cunoaste, sunt periculoase. De exemplu, exista profesori, medici, bone, prieteni de-ai vostri, care pentru el pot fi inca necunoscuti, insa care nu pot intra in categoria persoanelor straine periculoase.

Micutii sunt invatati adesea ca persoanele straine sunt rele, arata fioros si sunt ca niste monstri, lucru care nu este adevarat. Exista persoane straine periculoase care arata foarte bine si par binevoitoare sau dimpotriva, persoane cu un aspect fizic mai putin placut care sunt foarte cumsecade.

Il poti ajuta pe copil sa deosebeasca intre persoane straine bune si rele evidentiindu-i cateva dintre caracteristicile pe care le au adesea persoanele straine "rele" si modul in care se comporta.

Invata-l sa stea deoparte de persoanele straine care il abordeaza atunci cand este singur pe strada si care:

  • ii cer sa mearga cu ele intr-un anumit loc;
  • il sfatuiesc sa nu tina cont de ceea ce spun parintii;
  • ii solicita informatii personale, de tipul adresei de acasa, numele lui si al parintilor etc.;
  • incearca sa il convinga sa manance ceva;
  • il fac sa se simta inconfortabil;
  • il ating;
  • ii cer ajutorul (de obicei, copiii cer ajutorul adultilor si nu invers);
  • il sfatuiesc sa faca lucruri care stie ca sunt interzise;
  • il sfatuiesc sa iti ascunda anumite informatii sau sa nu iti spuna ca s-a intalnit cu el.

Explica-i copilului ca daca se confrunta cu astfel de solicitari sau situatii, este recomandat sa spuna "nu", sa fuga, sa tipe ori sa alerge catre o alta persoana adulta din jur, care ii inspira incredere, si sa ii povesteasca ceea ce i se intampla si ce anume il sperie.

Implementeaza in conversatiile uzuale pe care le ai cu micutul si in programul lui zilnic tot soiul de jocuri de rol sau scenarii imaginare, in care sa il pui pe micut in anumite ipostaze cu care s-ar putea intalni in cale si sa vezi cum s-ar descurca. Ii este mai usor sa inteleaga astfel in ce conditii unele persoane straine sunt periculoase si il ajuta sa deprinda si reactiile adecvate sau cum este indicat sa actioneze in acele situatii.

Castiga increderea copilului tau. Este important ca de cand este foarte mic, micutul tau sa aiba incredere in tine si sa iti povesteasca tot ce i se intampla, oricat de jenant sau neplacut ar fi. Stabiliti si implementati in relatia voastra regula "fara secrete". Doar asa vei fi mereu la curent cu tot ce i se intampla micutului tau si el iti va povesti deschis de persoanele pe care le intalneste in cale, temerile lui etc., si il poti ajuta sa ramana in siguranta zi de zi. Copilul trebuie sa aiba incredere ca ceea ce spui tu este bine si adecvat si ca nu trebuie sa se abata de la spusele tale, pentru a ramane mereu in siguranta si a aplica invataturile tale.

Tu cum ai reusit sa il faci pe micutul tau sa faca diferenta intre persoane straine rele si bune? La ce varsta i-ai vorbit despre "pericolul persoanelor straine" si ce metode ai abordat? Povesteste-ne in sectiunea de comentarii de mai jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Persoane straine copii Siguranta copil Comunicare copii Pericole strada copii

Articole recomandate

Citeste si despre