Cand incepem sa le dam copiilor primii bani de buzunar

/ / Modificat: 2017-09-29
Cand incepem sa le dam copiilor primii bani de buzunar

Lectia banilor este una dificila, chiar si pentru adulti. Siguranta financiara sta, de cele mai multe ori, la baza deciziei de a concepe un copil. Si asta pentru ca banii sunt un mijloc de satisfacere a nevoilor de baza si personale. Banii se obtin insa prin munca grea si sustinuta si trebuie gestionati cu intelepciune.

Invata-ti copiii sa aprecieze munca si banii obtinuti prin munca, apoi arata-le cum sa-si gestioneze propriile resursele financiare. Incepe cu banii de pusculita, si apoi cu cei de buzanar, daca vrei sa te asiguri ca vor ajunge adulti responsabili, economi si chibzuiti.

De la ce varsta incepem sa le dam copiilor bani de buzunar? 

Specialistii recomanda parintilor sa inceapa sa le dea bani de buzunar copiilor in jurul varstei de 10 ani. Suma destinata cheltuielilor personale trebuie sa fie primita de copil in mod regulat si sa creasca pe masura ce acesta copilul inainteaza in varsta.

Este extrem de important sa-ti inveti copiii sa aprecieze banul la adevarata sa valoare si sa-i gestioneze eficient. Pana la varsta de 7 ani, il poti ajuta sa inteleaga ce inseamna banul prin joaca. Ofera-i o pusculita si, din cand in cand, o suma simbolica. Cel mic va fi extrem de incantat sa dea drumul monedelor in interiorul pusculitei si apoi sa o scuture usor, pentru a asculta zornaitul banutilor. Explica-i ca poate stange mai multe monede pe care sa le foloseasca pentru a-si cumpara o jucarie.

Odata intrat la scoala, copilul va invata sa numere si sa socoteasca, ceea ce ii va facilita utilizarea banilor. Acum acum incepe adevarata lectia despre bani. Copilul nu are inca abilitatea de a-si planifica cheltuielile si, de cele mai multe ori, le va gasi o utilizare sub impulsul momentului. Ca parinte, trebuie sa ii explici ca nu toate dorintele pot si satisfacute pe loc si ca trebuie sa aiba rabdare si sa depuna un oarece efort pentru a si le indeplini.

Dupa fapta si rasplata

Cei mici trebuie sa invete de timpuriu ca banii vin prin munca. Ei nu apar ca prin minune, doar pentru ca ne dorim acest lucru. Pentru a face rost de bani, trebuie sa depui efort si sa realizezi ceva.

Este decizia ta, ca parinte, daca vei conditiona suma de bani primita cu responsabilizarea copilului. Parerile specialistilor sunt impartite la acest capitol. Unii sustin ca exista o conexiune intre aceste doua aspecte, copiii avand ocazia sa invete care este legatura dintre munca si plata. Altii cred ca este mai bine sa-ti incurajezi copiii sa ajute cu treburile din gospodarie, fara sa ii “momesti cu bani”.

Poti incerca sa-ti responsabilizezi copilul, rugandu-l sa-si faca ordine in camera. Daca te-ai decis sa institui o regula din oferirea unei sume de bani pentru indeplinirea acestei sarcini, discuta cu el de la inceput, pentru a te asigura ca a inteles ce se poate intampla daca nu isi duce sarcina la bun sfarsit.

Libertatea de a alege

Odata ce a implinit varsta de 10 ani, copilul este suficient de receptiv cat sa invete cum sa-si cheltuie banii de buzunar in mod rational. Ofera-i libertatea de a alege ce vrea sa faca cu banii lui si invata-l sa-si tina evidenta cheltuielilor, pentru a evita eventuale neintelegeri.

Stabileste reguli si limite si fii constanta si consecventa, atunci cand vine vorba de respectarea lor. Doar asa ii poti oferi un exemplu pozitiv, care il va ajuta sa inteleaga importanta onorarii cuvantului dat si a responsabilizarii.

Discuta cu copilul tau ce anume isi poate cumpara cu banii primiti. Incurajeaza-l sa nu-i foloseasca pentru lucruri esentiale, cum ar fi mancarea sau imbracamintea, pe care i le poti oferi tu. Banii de buzunar ar trebui investiti in obiecte si materiale necesare copilului, cum ar fi carti, jocuri sau mici gadget-uri. Aceasta prioritizare a nevoilor ii va fi de mare ajutor, in viata de adult.

Daca nu este decis ce sa faca cu banii pe care ii are in plus, propune-i sa economiseasca in continuare sau sa ajute pe cineva aflat la nevoie. Dezvoltandu-i sentimentul de empatie si dorinta de ajutorare a celor nevoiasi, il inveti totodata sa nu arunce cu banii, doar din dorinta de a cheltui si sa aprecieze valoarea lor, cumparand doar ceea ce este esential.

Odata intrat la varsta adolescentei, nevoile lui vor fi mai mari si mai diverse. Creste-i suma de bani de buzunar si da-i mai multa libertate in a-si alege singur hainele sau obiectele de uz personal, fara a te retrage definitiv din ecuatie. Este important sa intervii, atunci cand sesizezi ca se fac cheltuieli nejustificate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bani buzunar copii Bani educatie copii Lectii bani Activitati bani copii

Articole recomandate

Citeste si despre