5 reguli dupa care sa te ghidezi atunci cand disciplinezi un copil

/ / Modificat: 2014-11-20
5 reguli dupa care sa te ghidezi atunci cand disciplinezi un copil

Disciplinarea copilului nu este o arta, ci mai degraba un proces migalos, uneori provocator si alteori istovitor, pe care il poti simplifica foarte mult daca tii cont de cateva trucuri sau reguli simple. In ciuda prejudecatilor, nu pedepsele sunt cele pe care trebuie sa le ai primele in vedere pentru a-ti convinge copilul sa se poarte frumos.

Dragostea, rabdarea, atitudinea si comunicarea au intaietate. Medicul american Daniel Siegel, profesor de psihiatrie in cadrul Universitatii California, Los Angeles, sustine, in cartea sa "No-Drama Discipline", ca trebuie sa te ghidezi intotdeauna dupa 5 reguli simple in disciplinarea copilului, daca vrei sa obtii mai usor rezultatele scontate.

Pastreaza-ti intotdeauna calmul

Acum tipi la copil ca sare in pat, dar zece minute mai tarziu ignori faptul ca a intins hainele din sifonier prin toata casa? Copilul devine confuz. Nu isi da seama de ce unul dintre comportamente este acceptabil si celelalt nu. Prima regula de care trebuie sa tii cont tine de atitudinea pe care o ai in fata problemelor comportamentale ale celui mic. Pastreaza-ti mereu calmul (nu rezolvi nimic daca tipi) si "taxeaza" intotdeauna verbal boacana.

Spune-i pe un ton calm, dar ferm, ca nu nu este bine ce a facut, explica-i motivul pentru care comportamentul lui este gresit, dar si ce se va intampla daca il repeta. Acum este momentul sa introduci sistemul reguli-pedepse, astfel: "Nu ai voie sa sari in pat, intrucat se va strica. In cazul in care incalci aceasta regula, vei fi pedepsit. Nu o sa mai ai voie sa te uiti 2 zile la televizor." Acum, copilul va sti de ce a gresit, dar si ce il asteapta daca va repeta acel comportament.  

Concentreaza-te pe rezultate

Atunci cand simti ca micutul iti intinde nervii la maximum, este timpul sa faci o pauza de cateva secunde. Adu-ti aminte care este scopul pentru care trebuie sa te straduiesti sa iti pastrezi calmul si sa il ajuti sa isi inteleaga greselile, inainte de a tipa la el sau a-l pedepsi: vrei sa cresti un copil responsabil, independent si matur, cu un simt al moralitatii crescut. Amintirea acestor obiective finale iti va da putere sa mergi inainte si sa iti disciplinezi copilul "ca la carte", fara a lasa loc scaparilor.  

Evita pauzele de tacere sau pedepsele violente

Psihiatrul sustine ca violenta (fizica sau verbala) si pauzele de tacere nu ar trebui sa isi aiba locul in procesul de disciplinare a copilului modern, intrucat sunt periculoase si ineficiente. Scopul tau este ca micutul sa invete ceva din greseala pe care a facut-o si sa nu o mai repete in viitor. O palma la fund sau izolarea lui in camera nu are scop educativ.

Prima dintre ele instaureaza frica in copil, in timp ce a doua il priveaza de posibilitatea de a comunica despre temerile si trairile lui. Problemele comportamentale trebuie discutate intotdeauna cu copilul, pe un ton calm, dar ferm.  

Invata-l se empatizeze

Sau, mai simplu spus, invata-l sa se puna in locul celorlalti. De exemplu, atunci cand copilul smulge jucaria altuia in parc si acesta incepe sa planga, nu este suficient sa ii ceri sa i-o dea inapoi si sa ii ceara iertare. Psihiatrul sustine ca dintr-o astfel de masura, copilul nu intelege nimic.

Nici nu il determina sa nu mai repete altadata acest gest. Vorbeste cu el si intreaba-l cum s-ar simti daca lui i-ar fi fost smulsa jucaria din mana: suparat, trist, poate furios? Doar astfel va intelege cum se simte tovarasul lui de joaca si de ce nu este un sentiment placut. "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face" este principiul care ar trebui sa stea la capataiul disciplinarii oricarui copil.  

Fii un exemplu pozitiv pentru el

Puterea exemplului este cel mai important model de invatare si disciplinare pentru copil. La varste mici, adora sa preia si sa puna in practica ceea ce vede in jur. Este bine sa te comporti exact asa cum ti-ai dori ca cel mic sa o faca, in orice imprejurare, iar disciplinarea lui nu va mai fi o povara. Fii un model de bune maniere, comportamente pozitive, generozitate, iar copilul tau iti va semana leit.

Tu de la ce reguli nu te abati niciodata in disciplinarea copilului? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina copii Pedepse copii

Articole recomandate

Citeste si despre