10 sfaturi ca sa gasesti cea mai buna gradinita pentru copilul tau

/ / Modificat: 2015-06-26
10 sfaturi ca sa gasesti cea mai buna gradinita pentru copilul tau

10 sfaturi ca sa gasesti cea mai buna gradinita pentru copilul tau

Gradinita este locul unde copilul nostru va petrece o mare parte din timpul sau si locul unde isi va face primii prieteni. Ea poate defini intreaga sa atitudine fata de educatie, iar alegerea unei institutii bune de invatamant este una care trebuie cantarita cu mare atentie.

O mie de intrebari ne vin in minte atunci cand il inscriem pe micutul nostru la gradinita si e normal sa ne facem griji pentru ca reprezinta o schimbare importanta in viata lui. Iata 10 sfaturi de care ar trebui sa tii cont atunci cand alegi gradinita pentru micutul tau.

Gaseste o gradinita in apropierea casei sau a serviciului tau

Localizarea gradinitei este un aspect extrem de important deoarece zilnic va trebui sa-l duci si sa-l aduci pe micutul tau de acolo. Va trebui sa faceti aceasta alegere in functie de zona in care locuiti sau de zona unde lucrati unul dintre voi. Uneori, in goana dupa o gradinita cat mai buna lasam deoparte acest aspect, insa daca alegeti o gradinita intr-o zona prea indepartata de casa voastra sau de serviciu, veti pierde foarte mult timp pe drum, timp in care ati putea sa faceti ceva mai productiv.

Programul gradinitei trebuie sa fie in concordanta cu programul vostru

O gradinita potrivita pentru voi este cea cu un program care se pliaza pe programul serviciului vostru, astfel incat sa nu fie nevoie sa va invoiti zilnic de la birou. Gradinitele au in prezent mai multe variante de program si cu siguranta veti gasi una potrivita pentru familia voastra.

Stabileste care e suma lunara pe care o rezervi pentru gradinita

Un aspect extrem de important este reprezentat de tariful practicat de gradinita respectiva, in cazul in care ai ales o institutie privata. Calculeaza cat sunteti dispusi sa dati lunar la gradinita si apoi concentrati-va cautarile pe locurile pe care vi le permiteti. De asemenea, luati in calcul si faptul ca unele gradinite, chiar si cele de stat, ar putea percepe tarife suplimentare pentru anumite cursuri.

Cauta o gradinita in functie de inclinatiile copilului si de aptitudinile pe care vrei sa i le cultivi

Ia in calcul si faptul ca in ultimii ani au aparut o multitudine de optiuni in ceea ce priveste limba de predare, programe de aducatie alternative sau gradinite cu anumite specializari. Alege gradinita in functie de optiunile de viitor ale micutului si de ce crezi ca l-ar ajuta cel mai mult pe el in dezvoltarea sa.

Ghid de activitati potrivite pentru copii in functie de varsta


Documenteaza-te bine inainte sa incepi cautarile

O cautare pe Google dupa gradinite in orasul tau, precum si vizitarea unor forumuri dedicate alegerii gradinitei te vor ajuta foarte mult in gasirea ei. E bine si sa te consulti cu vecini, colegi sau prieteni care au copii si sa ii intrebi ce gradinite frecveteaza sau au frecventat copiii lor. Iti vor oferi informatii pretioase legate de alegerea gradinitei.

Dupa ce ai dat o raita pe internet si ai discutat si cu alti parinti, fa-ti o lista cu cele care ti-au placut cel mai mult si care corespund criteriilor tale.

Mergi in vizita la gradinita

Aceasta este una dintre cele mai importante etape. Odata intocmita o lista de gradinite, contacteaza-i pe cei de acolo si stabileste o vizita. Nu uita sa intrebi de aspectele cele mai importante - localizarea, programul, ce curricula se urmeaza. Ia-l si pe cel mic in vizita la gradinita, parerea lui este si ea importanta.

Cand ajungi in vizita acorda atentie fiecarui detaliu care i-ar putea periclita sanatatea micutului tau si observa daca exista un loc de joaca ce are toate dotarile necesare. Fii atent la toate aspectele, daca pare un loc ingrijit si, mai ales, daca este curat. Mergi si la grupurile sanitare si intereseaza-te daca exista un cabinet medical si o asistenta medicala care ar putea interveni in caz de nevoie. 

Acorda atentie si materialelor didactice pe care le vezi in salile de clasa, precum si jucariilor. Niste jucarii stricate, cu piese lipsa, ar putea fi periculoase pentru copii. Fii atent in general la dotarile gradinitei. Totodata, trebuie sa tii cont si de faptul ca in orele pe care le petrece la gradinita, micutul tau va lua o gustare sau, daca ai ales o gradinita cu program prelungit, va lua masa chiar acolo, asa ca trebuie sa stii ce se serveste de obicei la masa. Ai in vedere ca micutul sa aiba parte de o alimentatie sanatoasa, iar gustarile sa nu fie snacks-uri pline de E-uri.

Observa comportamentul copiilor

Intra in una dintre salile de curs si observa-i pe copii, precum si interactiunea lor cu educatorul. Copiii fericiti se recunosc imediat dupa expresia fetei, dupa mimica. Vezi daca ei par ca se simt bine, sau, dimpotriva, daca par timorati. Totodata, fii atent si la numarul de copii dintr-o grupa, el nu ar trebui sa fie prea mare, aproximativ 20 de copii pe grupa. 

Discuta cu viitorul educator al copilului tau

O discutie cu viitorul educator al copilului este absolut necesara. Afla daca impartasiti aceleasi pareri vizavi de educatie si de metodele didactice. Ar fi de dorit sa-l vezi in interactiunea cu cei mici, sa-ti dai seama ce tip de dascal este, daca este prea dur cu micutii sau daca este prea bland si nu pune accent pe disciplina. Un gest deplasat sau un cuvant rostit cu agresivitate sunt semnale de alarma si semne ca ar trebui sa cauti o alta gradinita.

Afla care sunt cursurile extrascolare pe care le pune gradinita la dispozitie

Intereseaza-te daca la gradinita respectiva exista cursuri de limbi straine, copiii prind extrem de repede o limba noua si ar fi benefic daca ar incepe studierea inca de la gradinita. De altfel, multe gradinite ofera cursuri de engleza, franceza sau germana. La fel de importante sunt si activitatile artistice, afla daca se organizeaza la gradinita cursuri de teatru, pictura, muzica. Nu uita nici de activitatea fizica si intreaba-i pe cei de acolo daca micutii au ore de sport incluse in program.

Top centre de limbi straine pentru copii


Ce spune copilul

Asa cum te sfatuiam mai sus, in vizita la gradinita ar trebui sa-l iei si pe prichindel cu tine. Cand ajungeti acasa, intreaba-l daca i-a placut locul pe care l-ati vizitat. Spune-i ca s-ar putea ca in cateva luni sa mearga acolo zilnic si vezi ce parere are despre asta.

Ghid util de gradinite pentru copii

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita Inscrierea la gradinita

Articole recomandate

Citeste si despre