Tehnici disciplinare in functie de varsta copilului

/ / Modificat: 2011-07-15
Tehnici disciplinare in functie de varsta copilului

Tehnicile sau metodele de disciplinare si educare ale copilului trebuie aplicate in functie de asteptarile pe care le ai de la el la anumite varste. De exemplu, nu poti sa ii explici unui bebelus de 9 luni ca este pedepsit pentru ca si-a lovit fratele, pentru ca nu intelege. Cum nu poti sa trimiti un copil de 15 ani sa stea la colt pentru ca a gresit, pentru ca este o metoda depasita in raport cu dezvoltarea copilului.

Tehnici de disciplinare ale copilului

  • Disciplina pozitiva - concentrarea pe comportamentele pozitive ale celui mic
  • Redirectionarea - aceasta tehnica presupune exact redirectionarea comportamentului copilului spre fapte bune si pozitive;
  • Disciplina time-out (pauzele) - implica indepartarea propriu-zisa a copilului dintr-o situatie problematica si trimiterea lui intr-o zona neutra (fara jucarii, tv, calculator sau alte surse de distragere a atentiei) pana se calmeaza si linisteste; nu ar trebui sa fie mai lungi de 5 minute;
  • Regulile - stabilirea si impunerea regulilor in comportamentului copilului; un sistem pebaza de reguli si consecinte care trebuie prezentat, explicat si aplicat in educarea copilului;
  • Pedeapsa/Metoda punitiva - o tehnica care implica restrictia accesului la anumite activitati si jucarii preferate ale copilului, ca metoda de a pedeapsa pentru purtarea urata; de exemplu, atunci cand pedepsesti copilul pentru ca spart un obiect prin a-i interzice accesul la calculator intr-o zi imediat urmatoare actiunii.


Tehnici disciplinare in functie de varsta

0-18 luni

Metodele efective care functioneaza in disciplinarea bebelusilor sunt disciplina pozitiva si redirectionarea comportamentului.

Este inutil sa incerci sa educi bebelusii pana la varsta de 18 luni prin alte tehnici ca:

  • explicatii/instructiuni verbale (pentru ca nu inteleg);
  • disciplina time-out;
  • impunerea limitelor;
  • pedepsele etc.


18 luni - 3 ani

Copiii pana la 3 ani raspund foarte bine tehnicilor de disciplinare bazate pe:

  • disciplinarea pozitiva;
  • redirectionarea comportamentului;
  • instructiuni verbale/explicatii;


Cele care nu sunt foarte eficiente la stadiul la care este dezvoltat copilul pana acum sunt sistemul reguli-consecinte si metodele punitive.

4-12 ani

Pe masura ce copilul inainteaza in varsta el isi dezvolta o multime de aptitudini si este capabil sa raspunda la din ce in ce mai multe metode disciplinare. Poti aplica in incercarea de a educa copilul toate metodele enumerate mai sus.

Este perioada in care comportamentul se modeleaza cel mai bine si mai usor atata timp cat aplici metode eficiente si esti perseverenta.

13-16 ani

Atunci cand copilul trece de etapa copilariei, ajunge la pubertate si se indreapta spre adolescenta nu mai pot fi aplicate toate aceste tehnici. El are capacitatea sa le inteleaga si sa le puna in practica, dar unele dintre ele sunt depasite pentru nivelul lui de dezvoltare.

La aceasta etapa de varsta functioneaza cel mai bine comunicarea si explicarea sau instructiunile verbale. Cu vorba buna, vei reusi sa castigi increderea copilului si sa il orientezi spre un comportament pozitiv. In continuare trebuie sa aplici disciplina pozitiva, pedepsele si sistemul reguli/consecinte.

Insa sistemul de time-out (pauze) si redirectionare a comportamentului sunt depasite pentru varsta lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportamente copii Disciplina pozitiva Disciplina time-out Pedepse copii

Articole recomandate

Citeste si despre