Rasul in dezvoltarea copiilor

/ / Modificat: 2014-01-10
Rasul in dezvoltarea copiilor

Rasul in dezvoltarea copiilor

In primele zile de viata ale bebelusului, poti observa cateva ranjete si zambete pe chipul nou-nascutului ce-ti vor umple sufletul de bucurie. Insa rasul in adevaratul sens al cuvantului apare la copii pe masura ce acestia se dezvolta si intelectual, nu numai fizic, cam in jurul varstei de 1-2 ani, atunci cand stiu si inteleg sa reactioneze razand la anumite situatii care o cer. Afla ce rol are rasul in dezvoltarea copiilor!

De ce rad copiii mici?

Sa nu te astepti ca micutul tau de numai 1 an sau 2 sa rada la bancurile pline de umor sau seci ale tale. De asemenea, nici in urma unor comedii sau a altor astfel de surse. Copiii mici rad practic din nimic, chiar si din cele mai banale gesturi.

Hohotele de ras ale copiilor pot sa survina si in urma unei simple jucarii care topaie sau a unui gest amuzant al tau, ca atunci cand te indrepti spre el sa il strangi in brate sau iesi de dupa usa strigand "cucu-bau". Copii rad chiar si la situatii mai putin amuzante, unele chiar periculoase, ca de exemplu cand un bebelus cade sau cand ramane blocat intr-o anumita jucarie sau pozitie.

Cum se dezvolta rasul la copii?

In mod cert exista o diferenta in rasul unui copil de 3 ani la desene animate si hohotele unui pusti de 9 ani la un banc pe care l-a spus un coleg.

In primul an de viata, copiii invata foarte multe lucruri. Rasul tine de dezvoltarea intelectuala: daca un bebelus de 6 luni zambeste chiar si la o grimasa pe care o faci in fata lui, un copil de 3-4 ani nu va mai reactiona astfel, pentru ca i se va parea plictisitor.

La varsta de 2 ani bebelusul intelege deja care este treaba cu ordinea lucrurilor si inteleg anumite concepte, iar orice lucru care i se va parea altfel decat si l-a conceptualizat ii va starni hohote de ras. De exemplu, micutul de 2 ani stie ca locul sosetei este pe picior si nu pe manuta. Daca te joci cu el punandu-ti o soseta pe mana, el va starni in ras, acesta fiind modul lor prin care iti spun ca "stiu ca nu asta e locul sosetei".

Pe masura ce copilul creste si spectrul de stimulente care determina rasul incepe sa se largeasca si sa fie mai complex. Pentru ca un simplu "cucu-bau" la un copil de 5-7 ani nu va starni nicio reactie. Acest lucru se intampla deoarece dezvoltarea lui mintala nu mai permite acest lucru. La aceasta varsta copiii stiu sa faca diferenta intre real si imaginar sa aprecieze logica si abstractiile, etc.

Ce rol are rasul la copii?

Rasul reprezinta o etapa importanta a dezvoltarii intelectului copilului. El este suficient de dezvoltat si are anumite structuri cerebrale care reusesc sa il faca sa recunoasca situatiile umoristice si sa reactioneze la ele. Simtul umorului la copii sau cascadele de ras care umplu casa de veselie au mai multe roluri in dezvoltarea acestuia:

  • cresc imunitatea;

  • reprezinta modul prin care isi manifesta iubirea fata de cei dragi si in care reuseste sa uneasca intreaga familie;

  • este semn de sanatate psihologica si de dezvoltare mentala;

  • mod de relaxare si calmare (in reprizele de ras corpul este in continua schimbare, in principal in sensul relaxarii totale a organismului; atunci se elimina enodrfine si serotonina din creier, hormoni ai placeri si ai bunedispozitii);

  • are rol antidepresiv.

Parintii au un rol esential in dezvoltarea simtului umorului la copii!

Acestia trebuie sa isi ajusteze gama de instrumente prin care ii stimuleaza bebelusului simtul umorului in functie de varsta lui si de stadiul de dezvoltare intelectuala la care se afla.

  • la varsta de 1 an, orice mica grimasa, orice joculet in care te ascunzi in spatele usii sau un simplu cucu-bau ii poate starni bebelusului hohote de ras; implica-te cat mai des in astfel de joculete si fa-ti micutul sa rada de cate ori ai ocazia;

  • tot la 1 an poti adopta un comportament oarecum netot in fata lui pentru a-l face sa rada, pentru ca la aceasta varsta functioneaza stimulii fizici pentru ras; apeleaza la grimase amuzante, la obiecte pe care sa le manipulezi intr-un mod haios;

  • de la 18 luni in sus, poti incerca joculete de "magie" care il vor ajuta sa isi dezvolte abilitatea de a rezolva probleme – jocul prin care ascunzi sub paturica o jucarie si apoi o inlocuiesti cu alta atunci cand el nu se uita, scotand ca prin minune noua jucarie, ii va starni cascade de ras si va incerca sa desluseasca misterul;

  • pe masura ce creste (de la 2 ani in sus) te poti folosi de jocul cuvintelor pentru a-l face sa rada; deja la aceasta varsta copii si-au dezvoltat destul de mult limbajul si reusesc sa inteleaga ce le transmiti;

  • copii de 2 ani reusesc sa fie facuti sa rada prin jocuri de contact; atunci cand te joci cu ei in poala, cand va jucati de-a avionul sau cand il inveti cum sa calareasca, punandu-l in spatele tau, in timp ce mergi in patru labe etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare copii Simtul umorului copii Ras copii

Articole recomandate

Citeste si despre