Formarea stereotipurilor la copii

/ / Modificat: 2013-11-08
Formarea stereotipurilor la copii

Formarea stereotipurilor la copiii incepe sa prinda contur inca de mici. Diferentele din societatea in care traim sunt multiple. Ele pornesc de la varsta, religie, aspect fizic, abilitati mentale, orientare sexuala, venituri, statut social si lista poate continua.

Stereotipul este strans legat de prejudecata si discriminare. Iata cele mai frecvente moduri prin care copilul isi formeaza stereotipuri din mediul in care traieste!

Ce este stereotipul?

Stereotipurile sunt de fapt idei preconcepute. Ele reprezinta o opinie fixa pe care cineva si-o formeaza despre ceva sau altcineva fara a cunoste suficient de multe lucruri despre el. Aceste idei formate sunt nedrepte si nejustificate si sunt construite dintr-o eroare de cunoastere si dintr-o generalizare care apare cu privire la ele.

Formarea stereotipurilor la copii, de unde provine?

Oricat de tolerant ai incerca sa cresti un copil, el se va lovi la un moment dat de astfel de prejudecati pe masura ce le va experimenta. In fata unora va opune rezistenta, insa in fata altora va ceda fara sa-si dea seama sau pentru ca se lasa influentat. Iata care sunt mediile din care invata copiii cele mai frecvente prejudecati:

  • de la televizor;

  • din jocuri video;

  • de pe internet;

  • de la scoala;

  • din familie;

  • din reclame;

  • din carti etc.

La ce varsta incep sa apara stereotipurile la copii?

Expertii in dezvoltarea copiilor au studiat indelung cum functioneaza si ce determina procesul prin care un copil respinge alt copil. In loc sa vada acest lucru din punct de vedere comportamental sau social, ei au luat in calcul motivele de gen, rasa sau etnie pentru care sunt dati la o parte.

Copiii devin constienti de apartenenta la un grup cam in perioada prescolara. Abia atunci ei incep sa isi dea seama cum functioneaza un grup, care sunt regulile si faptul ca ei fac parte din el.

Cum se formeaza stereotipurile la copii?

Initial, copiii incep sa devina constienti de gen si sa isi stabileasca identitatea sexuala. Ei reusesc astfel sa faca diferenta dintre femei si barbati. Apoi, prescolarii reusesc sa inteleaga ca oamenii au culori de piele diferite, dar nu folosesc acest lucru pentru a-i clasifica in functie de activitati si interese. Daca intrebi un astfel de copil "ce le place copiilor de culoare alba?", ei nu vor fi in stare sa raspunda.

Stereotipurile de rasa si etnie incep sa se formeze la copii in primii ani de scoala. Pe masura ce inainteaza in varsta, incep sa formeze stereotipuri culturale. Ei invata cum functioneaza dinamica grupurilor si se folosesc de astfel de bariere pentru a crea motive de excludere din grup. De exemplu, ii poti auzi spunand "el nu poate face parte din grupul nostru de prieteni pentru ca nu ii place ceea ce ne place noua".

Copiii nu se nasc cu stereotipii si nici nu le invata ca si cum ar invata o poezie. Ele se nasc din interactiunea lor cu oamenii.


Cum ajuti copilul sa lupte impotriva stereotipurilor?

  • incurajeaza diversitatea sociala a copilului; sprijina-l in incercarea de alega prietenii cu copii de diferite rase si etnii;

  • vorbeste-i despre faptul ca exista mai multe culturi;

  • comunica cu micutul despre propria lui imagine de sine, despre cum se vede el; ajuta-l sa inteleaga diferenta dintre a te simti bine in propria piele si de a avea o imagine buna despre tine si a te simti superior celorlalti; incurajeaza-l sa tina un jurnal, sa faca fotografii sau sa scrie povesti pentru a-si exprima individualitatea;

  • vorbeste-i si invata-l despre multiplele meserii care exista si despre cat de importanta este fiecare in felul ei; te poti folosi de povesti sau filme pentru a-i arata ca orice fel de munca este nobila, daca este cinstita;

  • copilul poate crea frustrari si complexe de imagine doar uitandu-se la reclamele tv care promoveaza idealuri de frumusete fizica; el poate forma stereotipuri despre persoane urate; de aceea, este esential sa ii vorbesti despre cum pacalesc reclamele lumea si ca frumusetea ideala nu exista, explicandu-i cum sunt facute reclamele si ca persoanele din reviste si de la tv nu arata asa in realitate;

  • nu il eticheta si nici pe altii din jurul tau – nu ii spune niciodata ca e urat, prost sau in alte feluri si nici nu face aluzii la rasa vreunui amic de-al familiei sau la etnia din care face parte ca si cand ar fi ceva rau sau inferior - copilul va prelua modelul de comportament al vostru;

  • nu in ultimul rand, vorbeste-i copilului despre stereotipii, despre inegalitatile nedrepte dintre oameni care se propaga in lume.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stereotipuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre