Educarea bunelor deprinderi

/ / Modificat: 2005-10-24
Educarea bunelor deprinderi





 

De ce, in vreme ce un scolar se invoieste cu bucurie sa incerce "gustul" fumatului si bauturii, altul refuza fara nici un regret? De ce intr-o gasca vesela de adolescenti se gaseste cate unul care sa se uite la ceas, avand grija sa ajunga la timp acasa?

Este evident ca acesti copii au fost educati sa se comporte in acest fel. Fie de frica pedepsei parintesti, fie din deprinderea ascultarii si infranarii, ei pot sa se abata de la rau. Calea educarii bunelor deprinderi este, fara indoiala, preferabila.

Ar fi bine daca parintii pot, atunci cand copiii nu sunt la scoala, sa le umple timpul cu ocupatii utile si interesante. De exemplu, lucrul manual, care reprezinta un efort fizic, proportional cu puterile fiecaruia, ce are ca scop folosul sufletesc.

Fetele pot fi deprinse la cusut, brodat (la inceput pentru papusi), mai apoi la tricotat. Baietelul poate fi pus la treburi de tamplarie pe langa gospodarie.

Important este nu atat rezultatul exterior, cat cel interior. Adevaratul scop trebuie sa fie cunoscut doar parintilor - copiii trebuie sa fie convinsi ca efortul lor este necesar in familie, ca ei ajuta cu adevarat.

Dupa experienta numeroaselor familii, copiii mici ajuta cu placere mamei la bucatarie, mai ales la gatit, si mai ales daca se gateste ceva special, gustos, festiv.

Dorinta de a ajuta adultilor este o dorinta foarte valoroasa si ea trebuie stimulata pe toate caile.

Este foarte important ca fiecare copil sa aiba in familie indatorirea sa permanenta: poate fi pentru cei mai mici indatorirea de a-si strange jucariile; mai tarziu, cand copilul este mai mare, sa-si faca patul; si mai tarziu sa aspire in apartament, sa ude florile, etc. Aceste indatoriri, fireste, nu trebuie sa fie excesiv de multe - mai bine una, dar indeplinita cu strictete.

Pe umerii copiiilor celor mai mari poate fi pusa raspunderea de a se ingriji de cei mai mici: plimbarea de fiecare zi cu fratiorul sau surioara, sarcina de a-si lua fratii mai mici de la gradinita, ori de a verifica daca si-au facut temele.

In unele familii, mamele cultiva impreuna cu copiii plante decorative sau comestibile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre