Cum sa vorbesti cu copilul tau despre droguri: sfaturi utile pentru parinti

/ / Modificat: 2016-09-12
Cum sa vorbesti cu copilul tau despre droguri: sfaturi utile pentru parinti

E important sa iti protejezi copilul de tentatiile periculoase, care pot genera tulburari grave de comportament si dependente. "Imunizarea" copilului presupune sa comunici cu el din timp si sa ii explici, asa cum ii explici unui om mare, la ce riscuri se poate expune, daca intra in contact cu drogurile.

Cand copilul tau nu se simte confortabil sa discute cu tine, cel mai probabil de jena, va cauta raspunsuri si solutii in alta parte, chiar daca provin din surse mai putin demne de incredere. Riscul in acest caz este sa fie dezinformat si sa adopte comportamente nepotrivite.

Atunci cand tu insuti esti bine informat despre riscurile utilizarii drogurilor ii poti oferi copilui tau date corecte si clare despre efectele lor. Tu trebuie sa fii un model pentru el, iar conceptia ta despre alcool, tutun si droguri poate influenta puternic opinia pe care copilul tau si-o va forma. Acest subiect trebuie sa fie pe lista voastra de convestatii importante.

Ce trebuie sa ii spui copilul mai mic de 7 ani

Chiar daca ti se pare prematur un astfel de subiect la varsta gradinitei, adu-ti aminte ca pana si un medicament impotriva febrei sau un antibiotic poate avea efecte negative, in caz de supradoza accidentala.

De aceea este important sa deschizi discutia cand ii dau un astfel de medicament si sa il informezi corect asupra riscurilor utilizarii unei astfel de substante. In fond, medicamentele sunt tot substante chimice, care pot avea efecte similare drogurilor, atunci cand sunt folosite abuziv sau in mod gresit.

Prescolarul acorda atentie indrumarilor parintelui si comportamentul acestuia si il imita in ceea ce face si cand vorbeste.

Invata sa profiti la timp de aceste oportunitati de invatare. Daca vezi intr-un film sau la televizor un personaj care fumeaza, incearca sa deschizi dialogul despre fumat, dependenta de nicotina si consecintele acestora asupra corpului uman.

Cu aceasta ocazie, ii poti vorbi si despre alte substante care ii pot face rau, daca le foloseste fara sfatul medicului sau al unui adult informat. Discuta cu el pe un ton calm si foloseste termeni pe care sa ii poata intelege. Prezinta-i clar efectele drogurilor: cum se simte cineva atunci cand le foloseste, care sunt riscurile unei supradoze si care sunt consecintele nefaste pe termen lung.

Cum sa discuti cu copilul cu varsta intre 8 si 12 ani

Pe masura ce copilul tau creste, poti sa incepi sa-l intrebi ce parere are despre droguri. Evita atitudinea moralizatoare si fii deschisa. Aceasta metoda te va ajuta sa obtii un raspuns sincer. Arata-i ca il asculti si acorzi cu adevarat atentie preocuparilor si intrebarilor lui. In general, la aceasta varsta, copilul este inca doritor sa discute deschis despre subiecte delicate cu parintii lui.

Daca pornesti o astfel de conversatie acum, iti maresti sansele de a putea discuta cu el pe tema drogurilor la varsta adolescentei, cand copilul nu mai este la fel de dispus sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele.

Chiar daca nu vei avea ocazia sa ii pui prea multe intrebari, il vei determina sa mediteze pe marginea subiectului. Arata-i copilului tau ca esti interesat sa discuti pe aceasta tema si sa auzi ce are de spus.

Stirile si reportajele pe seama utilizarii steroizilor de catre sportivi pot fi folosite ca pretext pentru a declansa o conversatie obisnuita pentru ceea ce se intampla. In cadrul dialogului, ofera-i copilul tau informatii despre riscul utilizarii unor astfel de substante.

Cum sa vorbesti cu adolescentul cu varsta intre 13 si 17 ani

In adolescenta, copilul tau poate intra in contact cu alti adolescenti care consuma alcool sau droguri ori isi face prieteni mai mari, cu carnet de conducere si masina. El isi poate dori la un moment dat sa discute cu tine despre ceea ce il framanta legat de prietenii lui si iti poate pune intrebari specifice despre anumite stupefiante.

In timpul unei astfel de coversatii, poti intelege ceea ce simte si gandeste copilul tau si ii poti explica si care sunt pericolele sofatului sub influenta alcoolului sau a drogurilor: de la accidentele grave, riscand chiar moartea, pana la problemele cu legea.

Impreuna puteti stabili cateva reguli, de exemplu sa te sune la orice ora, daca vreunul dintre prietenii cu care este in oras a baut sau a consumat droguri si prin urmare nu poate conduce.

Cum sa pregatesti terenul de bataie

Nimeni nu este imun la efecte drogurilor. Chiar si un copil educat corespunzator sau care a facut efortul sa evite contactul cu drogurile poate cadea la un moment dat in capcana. In general, adolescentii care isi fac prieteni consumatori de droguri sau alcool risca sa fie tentati sa incerce drogurile ei insisi. O alta categorie de risc sunt copiii care se simt marginalizati.

Prin urmare, este foarte important sa te implici in viata copilului tau, cunoscandu-i prietenii si parintii acestora. Incurajeaza-l sa participe la campaniile antidrog care au loc la el in scoala si documenteaza-te in paralel, pentru a-i raspunde la intrebarile pe care le poate avea.

Observa-i reactiile si arata-i ca esti gata sa-l asculti oricand fara sa-l judeci. Invata sa recunosti momentele grele prin care trece copilul tau pentru a fi alaturi de el si a sti cand sa ceri ajutor de specialitate.

O metoda buna de a-l antrena sa se comporte resposabil atunci cand i se ofera droguri este jocul de rol. Exista mai multe scenarii pe care le poti pune in practica. Il poti ruga sa-si imagineze ca un prieten ii ofera droguri si ajuta-l sa-si formuleze refuzul. In felul acesta, nu se va pierde cu firea daca i se va intampla in realitate si va sti cum sa contracareze incercarile anturajului de a-l influenta si intimida.

O atmosfera deschisa si calda in familie – in care copilul poate vorbi despre ceea ce simte si in care realizarile lui sunt apreciate, iar increderea de sine este stimulata – il incurajeaza sa iasa inainte cu intrebari si sa-si impartaseasca nedumeririle. Din contra, atunci cand familia este refractara la astfel de discutii, copilul va cauta sustinere si raspunsuri in alta parte.

Discuta zilnic cu copilul tau. Gaseste-ti timp pentru a face impreuna cu el lucruri care ii plac. In felul acesta, vei crea cu el o legatura puternica si vei incuraja comunicarea.

Tu cum ai abordat problema, la prima discutie cu copilul tau despre droguri? S-a aratat interesat de discutie sau a fost reticent? A venit vreodata la tine sa iti puna intrebari pe aceasta tema? Impartaseste cu celelalte mamici experienta ta, adaugand un comentariu mai jos!

Pe aceeasi tema:

Factori de risc pentru consumul de droguri la adolescenti

Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti

Discutia despre droguri cu copilul

Discutia despre droguri cu copilul, cand si cum?

Consumul de droguri - Adolescentul si anturajul sau

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Droguri copii Discutie droguri copii Consum droguri copii Consum droguri adolescenti Dependenta droguri adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre