Cum inveti copilul sa fie generos?

/ / Modificat: 2013-08-02
Cum inveti copilul sa fie generos?

Generozitatea este un concept abstract pentru copiii mici, dar o lectie importanta de predat de catre parintii in educatia si dezvoltarea lor. Cei mici pot invata cel mai bine ce inseamna si cum trebuie sa fie generosi prin puterea exemplului. Iata cateva strategii utile prin care il inveti ce inseamna sa ai un suflet marinimos!

Fii un exemplu pentru el!

Fii chiar tu o persoana darnica sau generoasa! Ajuta-l pe copil sa vada acest lucru sau sa participe activ la actiuni caritabile sau la alte situatii care arata generozitatea. Cand esti la cumparaturi, arata-i ca nu trebuie sa cumperi totul numai pentru prorpia persoana, ci ca este frumos si indicat sa te gandesti si la cel de langa tine sau la cei nevoiasi si sa ii ajuti sau sa le faci mici placeri.Pune-l in situatia de a raspunde la intrebari ca "Crezi ca lui tati i-ar placea desertul asta? Surorii tale ce ciocolata ii place ca sa ii luam si ei? Etc."

Invata-l sa daruiasca si sa imparta jucarii sau alte lucruri!

Cand sunt mici, copiii nu sunt dispusi sa dea din jucariile lor si altora sau sa imparta mancare cu altii. Este important sa vorbesti cu el si sa ii insufli ideea ca nu trebuie sa le dea de tot, ci ca sunt sub forma de imprumut. Asigura-l ca le va primi inapoi numaidecat si ca daca este dispus sa imparta cu alti copii, are si el de beneficiat. Si el se va putea juca cu jucarii pe care le au altii si poate lega prietenii.

De asemenea, vorbeste-i despre nevoile celor mai putin norocosi ca el si invata-l de cand e mic sa daruiasca jucarii sau hainute pe care nu le mai foloseste copiilor nevoiasi, oamenilor strazii sau centrelor de copii ori orfelinatelor.

Implica-l in activitati de voluntariat de cand este foarte mic!

Daca prichindelul tau creste in acest spirit filantropic inca de cand e mic si e obisnuit cu actele de caritate, va dezvolta mai usor aceasta latura marinimoasa si o va cultiva si cand va fi mare, dand dovada de empatie si marinimie fata de aproapele lui.

Important este sa ii deprinzi aceasta calitate inca de cand e micut luandu-l cu tine peste tot si punandu-l chiar pe el sa imparta mancare, lucruri si alte obiecte celor nevoiasi.

Lauda-l si incurajeaza-l de cate ori micutul imparte sau daruieste ceva!

De fiecare data cand il surprinzi ca este generos cu un alt copil sau chiar cu un adult, impartind lucrurile cu cei din jur lauda-l si spune-i cat de mult te bucuri ca face acest lucru.  Astfel de actiuni ii vor intra in obicei daca stie ca sunt pe placul tau si ca este atat de apreciat pentru ele.

Ajuta-l sa isi faca prieteni si incurajeaza activitatile de grup!

La varsta prescolara copiii sunt foarte bine ancorati in ceea ce inseamna o viata sociala. Ei deja inteleg cat de cat ce inseamna prietenia si sunt familiari cu activitatile de grup. Acest lucru inseamna ca e posibil sa fi fost deja generosi, atunci cand imprumuta o jucarie sau cand cedeaza locul de joaca unui alt copil, dar nu sunt constienti ca asta inseamna.

Aceste activitati de joaca impreuna cu alti copii le deschide calea catre a fi generosi si marinimosi cu cei din jur, doar ca nu realizeaza acest lucru. De aceea este important sa discuti mereu cu micutul despre ce inseamna sa fii marinimos, cu ce te ajuta si ce rol are.

Dezaproba intotdeauna egoismul si arata-i asta!

De fiecare data cand se poarta egoist, spune-i ca dezaprobi acest comportament si ca ceea ce face nu este bine. Spune-i de exemplu "nu-mi place ca tii mereu jucariile numai pentru tine si nu vrei sa imparti si cu altii. In familia noastra lucrurile se impart. Asa ca lasa-l si pe fratiorul tau sa se joace cu acel trenulet. Il vei primi inapoi cand termina." Atunci cand se poarta necuviincios sau egoist, mustreaza-l ferm si sigur, dar nu apela la pedepse dure.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil generos Dezvoltare morala copii Impartire jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre