Cum pot imbunatati comunicarea la copilul de 4-7 luni

/ / Modificat: 2012-12-27
Cum pot imbunatati comunicarea la copilul de 4-7 luni

Intre 4 si 7 luni, bebelusul tau poate reusi performanta de a pronunta pentru prima oara, clar si raspicat, "mama" sau "tata", nu doar tentative de cuvinte, formate din silabe si sunete aleatorii. Daca vrei sa il auzi pronuntand primele cuvinte mai repede decat alti copii, este important sa il incurajezi zilnic sa vorbeasca si sa-ti raspunda cand comunici cu el! Iata cateva trucuri utile in acest sens!

Pana la varsta de 7 luni, limbajul si vorbirea copilului, dar si modul in care comunica cu tine, incep sa se dezvolte din ce in ce mai mult.

Limbajul copilului se diversifica, incepe sa pronunte primele consoane, nu doar vocale, si sa spuna cuvinte formate dintr-o singura silaba, cum este "pa". Comunicarea cu tine nu este mijlocita doar de expresiile faciale sau de limbajul nonverbal, specific varstei. Apar si primele reactii verbale, formate din vocale, consoane si chiar silabe, care incep sa devina din ce in ce mai prezente in dezvoltarea vorbirii.

Exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a imbunatati si incuraja bebelusul sa vorbeasca mai repede si sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare pentru aceasta varsta!

Citeste-i zilnic!

Cititul este una dintre cele mai utile metode prin care poti stimula copilul sa vorbeasca mai repede. In plus, in urma lecturilor zilnice, copilul este expus la o multime de cuvinte si termeni noi, care-i vor intra, mai tarziu, in vocabularul uzual.

Vorbeste cu el si incurajeaza-l sa-ti raspunda!

Converseaza-te cat poti de mult cu bebelusul tau. Nu o fi el cel mai vorbaret partener de dialog, dar cu siguranta te va surprinde cu cateva "raspunsuri", chiar daca sunt doar balbaieli, silabe sau zambete asociate cu miscari de manute si picioruse.

Povesteste-i orice (ce ai facut la serviciu, ce reteta pregatesti, cum o prepari etc.). Din cand in cand, intreaba-l cate ceva, uitandu-te fix la el si asteptand un raspuns. Sigur, nu o va face verbal, dar cu siguranta va avea cateva reactii sau va scoate cateva sunete, in semn ca te aude si ca e acolo pentru tine.

Este important sa vorbesti cat mai des stand in fata lui, pentru a-ti putea observa miscarea buzelor in timpul vorbirii. Este la varsta la care este foarte atent la felul in care iti folosesti buzele cand vorbesti si are tendinta de a te imita.

La fel de important este si sa pronunti corect cuvintele in conversatiile zilnice cu el. Multi parinti gresesc atunci cand deformeaza cuvintele si le rostesc gresit in fata bebelusului, doar pentru ca suna mai dragut. In acest fel, copilul le va prelua in acea forma in vocabular si va fi mai greu sa ii explici pe urma ca nu aceea este forma lui corecta si sa il determini sa retina altele.

Canta-i sau recita-i poezii!

Cantecelele sau poeziile sunt alte metode care ajuta copilul sa isi dezvolte comunicarea si sa invete sa vorbeasca mai repede.

Si expunerea lui la casete cu povesti audio sau muzica cu versuri este de ajutor in scopul de a imbunatati comunicarea bebelusului.

Ce masuri ai luat pentru a imbunatati comunicarea la copilul tau cand era bebelus? Ai aplicat anumite metode sau l-ai lasat sa se dezvolte in ritmul lui firesc? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare bebelusi 4-7 luni Comunicare 4-7 luni Comunicare bebelus Limbaj bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre