Cum comunica copilul la 4-7 luni

/ / Modificat: 2012-10-29
Cum comunica copilul la 4-7 luni

Intre 4 si 7 luni, bebelusul tau face progrese importante in dezvoltarea limbajului si comunicarii, aceasta perioada fiind marcata de primele eforturi ale acestuia de a vorbi. Copilul nu mai scoate doar sunete simple, ci trece de la simplul gangurit la primele balbaieli si la imitarea sunetelor pe care le aude in jur. Descopera cum evolueaza comunicarea copilului la aceasta varsta si cum il poti incuraja sa vorbeasca mai repede!

Cum comunica bebelusul la 4-7 luni?

Nu doar limbajul si eforturile bebelusului de a vorbi sunt importante in procesul comunicarii. Copilul comunica cu tine si prin intermediul expresiilor faciale sau limbajului corporal, care incep sa se dezvolte din ce in ce mai mult dupa 4 luni.

Specialistii sustin ca, in aceasta perioada, bebelusul zambeste la aproape tot ce vede in jur. In intervalul 4-7 luni, copilul va folosi zambetul pentru a-ti raspunde atunci cand vorbesti sau te joci cu el.

In comparatie cu primele 4 luni de viata, perioada incadrata intre 4 si 7 luni este presarata cu o multime de progrese in vorbire si in modul in care interactioneaza cu cei din jur.

Pana la varsta de 7 luni, copilul:

  • reuseste sa reactioneze (prin scoaterea unor sunete simple - de tipul vocalelor) cand isi aude numele;
  • face trecerea de la gangurit la balbait;
  • devine constient de sunetul propriei voci;
  • reuseste sa imite sunete sau gesturi simple pe care le aude sau le vede;
  • incepe sa pronunte si consoane, nu doar vocale;
  • poate spune cuvinte simple, dintr-o singura silaba, ca de exemplu "pa".

Pe masura ce va invata sa pronunte mai multe sunete, micutul tau se va folosi din plin de ele pentru a-ti atrage atentia. Este modul lui de a comunica cu tine si de a te face atenta la el, deoarece are nevoie de ceva sau pur si simplu, pentru ca are chef de joaca.

Fiecare copil se dezvolta in ritm propriu. In timp ce unii reusesc sa vorbeasca mai repede si mai usor, altii sunt mai "lenesi" cand vine vorba de dezvoltarea vorbirii. Nu trebuie sa iti faci griji daca bebelusul tau nu bifeaza toate progresele enumerate mai sus.

Este recomandat sa iei masuri si sa mergi cu el la medic daca observi ca nu scoate niciun sunet sau nu reactioneaza deloc atunci cand este strigat sau vorbesti cu el. Ar putea avea probleme cu auzul sau alt tip de afectiuni medicale, care interfereaza cu capacitatea de a vorbi. In cazul in care copilul tau este dornic sa vorbeasca mai repede, si este stimulat sa o faca, te-ai putea trezi ca pe la varsta de 7 luni spune pentru prima oara "mama" sau "tata".

Important este sa il stimulezi zilnic pe bebe sa vorbeasca. Vorbeste continuu cu el, incurajeaza-l sa iti raspunda, citeste-i si pronunta-i clar si raspicat tot soiul de cuvinte. Stai mereu in fata copilului atunci cand vorbesti cu el, deoarece intre 4 si 7 luni, bebelusul este foarte atent la modul in care misti buzele pentru a forma cuvintele. Il va ajuta sa pronunte mai repede cuvinte si sa o faca si corect.

Tu cum ti-ai incurajat bebelusul sa vorbeasca mai repede si mai usor? Ce progrese a facut la 4-7 luni? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare bebelusi 4-7 luni Comunicare 4-7 luni Comunicare bebelus Limbaj bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre