Raspunsuri la intrebarile copiilor despre partile corpului

/ / Modificat: 2011-06-10
Raspunsuri la intrebarile copiilor despre partile corpului

art_2_curiozitatea_copiilorCopiii sunt talentati in a pune cele mai complicate, jenante si intortocheate intrebari legate de corpul uman. Sunt jenante pentru noi adultii. Pentru ei sunt doar curiozitati despre diferenta dintre baietei si fetite si despre modul cum functioneaza corpul uman. Cum raspunzi astfel incat sa inteleaga?

Nu este usor sa ii oferi o explicatie potrivita la intrebari legate de partile intime ale lor si la diferenta dintre ei si sexul opus. Te poti trezi ca micutul intreaba: stiai ca baietii au sfarcuri? Sau de ce fetele au sfarcuri (traducere = sani) mai mari ca baietii? s.a.m.d.

De ce unii au buricul in afara si altii inauntru?

Spune-i copilului tau ca buricul este de fapt o cicatrice pe abdomen care ramane de la nastere. Atunci cand se nasc, copiilor li se taie buricul, care ii lega de mamica in burtica. Acesta este taiat la nastere si ramane o particica in afara care cade in cateva zile. La unii copii ramane un pic in exterior dupa ce cade, la altii se retrage in burtica. Dar nu este nimic anormal sau problematic in asta.

art_curiozitate_copil_dezvoltareDe ce tati are par pe piept si pe picioare?

Cea mai buna abordare pentru explicarea acestui detaliu copilului este istoria. Poti sa incepi prin a-i spune ca este o mostenire lasata de stra-stra-mosii nostri. Parul pe corp ii ajutau pe barbati sa supravietuiasca unor pericole care-i pandeau cand vanau sau se luptau.

Cu cat aveau mai mult par cu atat se puteau ascunde mai usor de animale salbatice si de pradatori si puteau face fata mai bine frigului. De asemenea, se spune ca erau mai atractivi pentru fete. De aceea, barbatii au ramas cu par pe piept si pe picioare. Se pare ca barbatii care provin din zone nordice (unde este foarte frig) au tendinta naturala de a avea mai mult par decat cei care sunt nascuti in zone calde.

De ce cad dintii copiilor?

Explica-i micutului diferenta dintre dintii de lapte si cei permanenti. Dintii de bebelusi incep sa apara inainte de varsta de 1 anisor si cad pana la intrarea la scoala a copiilor. In locul lor, cresc dintisorii permanenti, pe care copilul ii va avea toata viata si care trebuie bine ingrijiti si curatati pentru a fi mereu alb si sanatosi. Este posibil ca micutul sa te intrebe de ce nu apar direct cei permanenti.

Spune-i ca bebelusii se nasc cu 2 randuri de dinti, dar care inca nu sunt iesiti. Sunt doua straturi de dinti in gingie. Primul este format de dintii de lapte si al 2-lea de cei naturali. Este important ca mai intai sa iasa primii, de bebelus, care sunt mai putin rezistenti, si sa cada pentru a face loc danturii permanente.

diferente_fete_baietiDe ce unii oameni au pielea neagra si altii alba?

Culoarea pielii unei persoane este data de cantitatea si tipul de pigment din piele (melanina). Pielea neagara contine mai multa culoare. Oamenii care au aceasta culoare sunt nascuti in zone foarte insorite, unde este foarte cald.

Pentru a intelege mai bine ii poti spune ca sunt mai bronzati ca ceilalti, daca este foarte mic si nu intelege. Pe masura ce creste ofera-i informatii corecte si explica-i cum sta treaba, pentru a nu avea impresia ca daca te bronzezi devii complet neagra.

De ce baieteii au penis si fetele nu?

Copiii reusesc sa inteleaga de cand sunt mici care sunt diferentele intre sexe. Cel putin ei prind ideea ca unii au lucruri in plus fata de altii (sani, penis, par etc.) Nu este nevoie sa intri in foarte multe detalii. Tot ce trebuie sa stie este ca exista 2 sexe - si la oameni si la animale - fiecare cu caracteristicile lui. Principala diferenta este aceea ca fetele pot sa faca bebelusi, iar baietii nu. De aceea baietii au penis si fetitele nu.

intrebari_curiozite_copilDe ce ea are burta asa de mare? (cand vede o femeie gravida)

Odata cu aceasta intrebare va aparea o alta asociata "cum se fac copiii", trebuie sa fii pregatita sa explici tot procesul de conceptie a unui bebelus, fara a-l minti. In niciun caz nu ii spune ca barza e cea care pune copilul in burtica mamei. Atunci cand va descoperi ca nu este asa, va fi confuz si nu va intelege de ce i-ai spus atunci una si acum alta. Isi va pierde increderea in tine!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raspunsuri intrebari copii Comunicare copii Varsta intrebarilor Intrebari complicate copii Relatie parinte copil Curiozitate copii Diferente sexe

Articole recomandate

Citeste si despre