Cum ii explici copilului tau de unde vin bebelusii

/ / Modificat: 2010-03-17
Cum ii explici copilului tau de unde vin bebelusii





 

Toti copiii se vor intreba la un moment dat de unde vin bebelusii, asa ca daca ai si tu un prichindel acasa, ar fi bine sa te gandesti din timp la un raspuns potrivit varstei lui. Multi parinti se blocheaza in momentul in care copiii lor ii intreaba "De unde vin bebelusii?" si sfarsesc prin a da raspunsuri care ii pun si mai mult in incurcatura (de tipul "Ii aduce barza"). Cheia succesului in acest caz este onestitate, in limita decentei.

Este foarte important sa vorbesti cu copilul tau despre aceasta problema cat mai repede dupa ce ti-a pus intrebarea. Daca locul sau momentul nu sunt potrivite sau nu te-ai gandit inca la un raspuns adecvat, spune-i ca veti discuta mai tarziu si tine-te de cuvant.

Afla exact ceea ce doreste copilul tau sa stie. De exemplu, desi intrebarile unui copil de trei sau sase ani pot fi similare, probabil ca nu se gandesc la acelasi lucru.

Copilul de trei ani s-ar putea sa vrea sa stie pur si simplu de unde il "aduci" pe viitorul sau fratior sau surioara, pe cand un copil de sase ani va dori sa stie cum a ajuns bebelusul in burtica ta.

Pune-i copilului tau mai intai cateva intrebari pentru a vedea cat intelege el din conceptul de "sarcina" si ce ar dori cu adevarat sa stie. Atunci cand ii raspunzi copilului tau, ai grija ce fel de cuvinte folosesti. Daca ii vei spune copilului tau ca ai un bebelus in "burtica" atunci vei avea parte de un nou set de intrebari, precum "Unde ajunge mancarea cat timp bebelusul este acolo?" si daca "Bebelusul mananca si el mancarea ta?".

Folosirea sintagmelor gresite poate sa sperie mai mult copilul

Gandeste-te cum vrei sa ii explici despre diferitele parti ale corpului. Unii oameni aleg sa foloseasca numele corecte ale partilor corpului, in timp ce altii folosesc alte nume. Uterul poate fi descris unui copil ca fiind pur si simplu un organ special in corpul mamicii unde se dezvolta bebelusul pana la nastere. Faptul ca ii spui ca este in "burtica" s-ar putea sa-l sperie crezand ca si el va avea un bebelus acolo.

Spune-i copilului ceea ce doreste sa stie, dar fara prea multe detalii

Atunci cand au inteles lucrurile de baza, le poti spune si lucruri mai complexe. De exemplu, unui copil mic care intreaba cum a aparut el, o explicatie de genul "Pai, am luat un pic din mami si un pic din tati, le-am amestecat si asa ai aparut tu!" poate fi suficienta, dar unui copil ceva mai marisor s-ar putea sa trebuiasca sa ii incluzi in explicatie si alte detalii ca: ovulul, spermatozoizii, fecundarea, sexul etc.

Explica-i pe parcurs si conceptul de intimitate

Multi copii vor intreba "Pot sa vad si eu?" atunci cand le explici despre sex; spune-i copilului tau ca acest lucru este numai pentru mamici si tatici si ca se face in intimitate atunci cand se iubesc foarte mult.

Ia-l in serios pe  cel mic

Nu rade de el si nu-l face sa se simta prost ca a intrebat si, mai ales, nu face sa para ca aceasta conversatie este rusinoasa.

Explica-i si timpul necesar unui bebelus sa se dezvolte in uter. Ii poti arata si imagini cu bebelusul in diferite stadii de dezvoltare. Acest lucru este foare folositor mai ales daca incerci sa-l pregatesti pe micut pentru venirea pe lume a unui fratior sau a unei surioare.

De asemenea, fii cat mai succinta si directa atunci cand discuti lucrurile acestea cu copilul tau. Daca discutia voastra se transforma intr-o "predica", el isi va pierde interesul si nu te va mai asculta pana la capat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre