Probleme tipice de comunicare la copilul de 2-3 ani

/ / Modificat: 2012-11-21
Probleme tipice de comunicare la copilul de 2-3 ani

Problemele tipice de comunicare la copilul de 2-3 ani se regasesc atat la nivelul articularii vorbirii, cat si la nivelul achizitiilor de limbaj. Balbismul, vorbirea neclara, imposibilitatea de a urmari instructiuni simple - toate sunt probleme specifice de comunicare la copiii mici si sunt cauzate fie de probleme de sanatate, fie de o educatie saraca sau stimulare slaba a copilului in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului si a vorbirii!

Balbismul (balbaiala)

Balbaiala ramane o problema tipica de comunicare la copiii mici. Tulburarea de vorbire incepe sa isi faca simtita prezenta inca din copilaria timpurie si devine un motiv de ingrijorare rapid pentru parinti.

Balbismul reprezinta tulburarea ritmului si fluentei vorbirii. Atunci cand copilul incearca sa rosteasca cuvinte, cursivitatea exprimarii ii este afectata de aparitia unor blocaje repetate sau a unor spasme puternice.

Desi se manifesta mai intens la prescolari, copilul poate incepe sa balbaie sunete sau cuvinte inca de pe la 2-3 anisori.

Balbaiala poate deveni o problema in dezvoltarea normala a copilului, deoarece ii poate afecta modul in care isi va forma personalitatea si va lega prietenii cu cei din jur. Balbismul afecteaza intelegerea vorbirii de catre cei din jur si face copilul sa se simta frustrat, creandu-i adesea un oarecare sentiment de inferioritate.

Copilul poate depasi balbismul odata cu varsta, fara un ajutor specializat in acest sens. De asemenea, poate parcurge un traseu terapeutic alaturi de un logoped, in cazul in care problema se manifesta sever.

Hipoacuzia (problemele de auz)

Hipoacuzia reprezinta diminuarea acuitatii auditive, adica pierderea slaba a auzului (cu cel mult 20 de decibeli), lucru care afecteaza grav capacitatea copilului de a mai comunica corect. In cazul in care se pierd mai mult de 20 de decibeli sau capacitatea de a auzi dispare complet, copilul sufera de surditate.

Auzul este un simt esential pentru comunicare. Cu ajutorul auzului, copilul isi dezvolta aproape toate aptitudinile de vorbire si limbaj. In cazul in care exista probleme medicale la acest nivel de cand este bebelus, vor exista intarzieri in dezvoltarea comunicarii sau ea va lipsi cu desavarsire. Insa problemele cu auzul pot aparea si mai tarziu, pe la varsta de 2-3 ani, cand copilul deja a reusit sa faca cateva achizitii de limbaj si sa pronunte primele cuvinte sau propozitii.

De aceea, este foarte important sa faci investigatii medicale periodice copilului, pentru a te asigura ca problemele cu auzul nu stau in calea dezvoltarii vorbirii lui. Testarea urechii va identifica eventualele probleme la acest nivel, iar medicul va decide daca acestea intervin sau nu in dezvoltarea vorbirii.

Problemele de articulare a limbajului

Problemele de articulare a limbajului sunt considerate tulburari fonologice. Acestea se traduc prin incapacitatea copilului de a emite corect sunetele vorbirii, dar si prin dificultatile aparute in incercarea de a le selecta si ordona corect in silabe.

Copilul de 2-3 ani are probleme mai mari de articulare a anumitor sunete - r, s, z, t etc. Se manifesta mai pronuntat la aceasta varsta, dar se corecteaza in timp.

Alte probleme de comunicare la copilul de 2-3 ani

Alte probleme tipice de comunicare la varsta anteprescolara mai sunt si incapacitatea de a executa sarcini si instructiuni simple sau achizitia slaba de noi cuvinte in vocabular.

Desi unele probleme de comunicare de la aceasta varsta sunt cauzate de afectiuni medicale sau survin in mod firesc atunci cand copilul invata sa vorbeasca, exista unele dificultati care se accentueaza sau agraveaza in urma unei educatii slabe din partea parintilor.

Ai un rol esential in dezvoltarea comunicarii micutului tau. Cu mult exercitiu si antrenament, dar si cu multa rabdare, poti stimula copilul sa vorbeasca corect citindu-i frecvent, comunicand cu el si avand grija sa ii corectezi la timp greselile pe care le repeta in vorbire.

Cu ce probleme tipice de comunicare te-ai confruntat cand copilul tau avea 2-3 anisori? Care sunt secretele care te-au ajutat sa il inveti sa vorbeasca corect? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme comunicare copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre