Copilul meu ma loveste!

/ / Modificat: 2007-03-02
Copilul meu ma loveste!
Intrebare:

- Am un baietel de 2 ani si 8 luni, care de ceva vreme este este violent: daca nu ii convine ceva, nu ii dam ceea ce ne cere sau nu facem ce vrea el ne articuleaza cate o palma. Alteori, din senin, ne trezim cu cate o corectie fara sa-i fi facut ceva (alearga, de ex. prin casa si deodata vine la tine si iti arde una). I-am explicat ca nu are voie sa ne bata, l-am pedepsit inchizandu-l in alta camera, dar, are efect pe moment, iar mai tarziu o ia de la capat. Problema pare sa ne depaseasca, va rog sa-mi raspundeti ce as putea face. Inainte avea obiceiul de a ne pedepsi bagandu-ne mana in nas, acum a trecut la palme. Recunosc ca, desi nu sunt adepta bataii, cateodata ma scoate din sarite si ii dau si eu una, dar tocmai de aceea va scriu, cu rugamintea de a-mi da o solutie.

Raspuns:

Agresivitatea la copilul tau se manifesta in urma refuzului de ai indeplini unele dorinte, este modul lui de a comunica propriile exigente fata de ceea cel inconjoara, si mai ales de a atrage atentia asupra lui.


Agresivitatea la copilul tau se manifesta in urma refuzului de ai indeplini unele dorinte, este modul lui de a comunica propriile exigente fata de ceea cel inconjoara, si mai ales de a atrage atentia asupra lui.

Comportament agresiv persista din nevoia copilului de a fi in centru atentiei voastre – poate nu petreceti prea mult timp cu el. Este bine stiut ca  nu este de ajuns sa fiti langa el ci sa desfasurati diferite activitati impreuna; sa stati de vorba despre diverse subiecte care l-ar putea interesa pe micutul vostru.

Imi scrii ca ai explicat ca nu are voie sa va bata, ca l-ai pedepsit. Dar oare ai facut acest lucru de cate ori a gresit? Perseverenta, comunicarea,  rabdarea sunt armele secrete care va scot din impas.



Este foarte important sa nu aplicam pedepsele intr-o maniera foarte autoritara. Da, il duci in camera lui, ii explici de ce trebuie sa stea 5 minute acolo (sa se gandeasca la ceea ce a facut ), sa revina si sa-si ceara iertare.

Aceasta actiune o vei repeta de cate ori este nevoie. Nu uitat  sa-l recompensati ( jucandu-va cu el ) de cate ori are o conduita pozitiva si apoi sa-l laudati pentru acest lucru.

Progresele se  obtin  treptat, cu conditia ca sã fiti consecvenþi în atitudinea voastra fata de copil.

Daca  in familie exista situatii tensionate sau chiar violente copilul  le  percepe ºi le exprimã prin furie. Daca il pedepsiti folosind bataia va rasounde cu aceeasi moneda.

Copilul nu se educa cu palmele ci cu vorba buna, pedepsele constand in retragerea in camera lui, ignorarea etc.

De aceea, este foarte important sa aflati ce-l face sa reactioneze asa agresiv . Daca simtiti ca situatia va depaseste apelati la sfatul unui psiholog.

Anamaria Mihai

Psiholog - Specialist Clinician -

Centrul de Diagnostic si Tratament Medical NICOLE


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre