Semne ingrijoratoare in dezvoltarea comunicarii la copilul de 1-2 ani

/ / Modificat: 2012-03-15
Semne ingrijoratoare in dezvoltarea comunicarii la copilul de 1-2 ani

Semnele ingrijoratoare in evolutia comunicarii la copii pot aparea chiar si atunci cand vorbirea si limbajul sunt inca in plin proces de dezvoltare, adica pe la 1-2 ani. La aceasta varsta, copilul este departe de a fi incheiat achizitiile de limbaj si vorbire si mai are mult pana cand le va dobandi complet, insa parintii au tendinta sa se ingrijoreze chiar si in aceste conditii.

Iata care sunt cu adevarat semnele pentru care ar trebui sa iti faci probleme cand vine vorba de comunicarea copilului mic!

Caracteristicile comunicarii la copilul de 1-2 ani

Unii copii nu vorbesc pana pe la varsta de doi ani, incercand mai degraba sa se obisnuiasca cu gesturi si sunete! Vocabularul copiilor variaza in densitate la aceasta varsta. Unii copii rostesc duzini de cuvinte, altii doar cateva.

Majoritatea copiilor de aceasta varsta au aceste puncte de referinta in comun:

  • pronunta in jur de 15 cuvinte pana la varsta de 18 luni;
  • pana la varsta de doi ani, pune laolalta 2-3 cuvinte pentru a forma o propozitie simpla;
  • imita propozitii de 4-5 cuvinte (la aceasta varsta, copilul are tendinta de a imita propozitiile si exprimarile pe care le aude la cei din jur);
  • detine un vocabular care inglobeaza in jur de 50 de cuvinte (sunt cuvinte pe care copilul le foloseste spontan in vorbirea curenta, nu prin imitare);
  • asculta cu atentie povesti si urmareste imagini din carti (copilul reuseste sa isi mentina concentrata atentia la cursul istorisirii unei povesti si sa urmareasca cu atentie imaginile pe care i le arati in carte; cu ajutorul lecturii, copiii isi imbogatesc vocabularul);
  • vorbeste sau incearca sa vorbeasca in timp ce se joaca cu tine sau cu alti copii (abilitatile de comunicare sunt cel mai bine deprinse in timpul jocurilor);
  • este capabil sa urmareasca instructiuni simple si sa le puna in practica;
  • foloseste pronumele personale (incepe sa devina constient de faptul ca el este diferit de cei din jurul lor; intelege si incepe sa foloseasca conceptele de el, eu, tu, ei etc.);
  • raspunde corect la intrebari simple (nu este capabil inca sa formuleze intrebari, dar este apt sa dea raspunsuri din 2-3 cuvinte - abilitatile de limbaj receptiv se dezvolta mai repede decat cele de limbaj expresiv);
  • este apt sa pronunte corect sunete precum "b", "p", "m", "k", "h", "d", "t", "n", "g" etc.

Semne de ingrijorare in dezvoltarea comunicarii la copilul de 1-2 ani

Enumerarea abilitatilor lingvistice sau de comunicare de care este capabil copilul la 1-2 ani te pot ajuta sa iti dai seama si cand este cazul sa iti faci probleme.

Nu inseamna ca micutul trebuie sa bifeze absolut toate abilitatile enumerate mai sus. Fiecare copil se dezvolta in ritmul sau, iar achizitiile de limbaj la fel.

Copilul tau poate avea probleme cu unele dintre caracteristicile sau achizitiile de limbaj de care ar trebui sa dea dovada pana la aceasta varsta, dar nu este obligatoriu sa fie o problema grava, care sa necesite control medical sau logopedic. Poate ca pur si simplu invata mai greu si trebuie incurajat si motivat sa le dezvolte prin mijloacele adecvate.

Insa daca micutul tau nu vorbeste deloc pana la doi ani sau are un vocabular mult prea saracacios (nu reuseste sa retina si insuseasca cuvinte pentru a le folosi in vorbirea curenta) inseamna ca ceva nu este in regula.

De asemenea, daca nu reuseste sa se concentreze la citit sau cand ii spui povesti, nu iti raspunde la intrebari si uneori nici macar nu reactioneaza cand il strigi, poate fi vorba de o problema cu auzul. Este indicat sa mergi cu el la medic, pentru mai multe investigatii.

Uneori, infectiile cronice ale urechii pot interfera cu dezvoltarea normala a auzului copilului. Teste speciale pot certifica pierderea auzului.

Majoritatea parintilor cu copii care au probleme cu vorbirea, limbajul sau atentia se tem ca acestia sa nu aiba autism. Este adevarat ca tulburarea determina intarzieri si deficiente de vorbit sau limbaj, dar nu trebuie sa te gandesti atat de departe. Pentru ca micutul sa fie diagnosticat cu aceasta problema, trebuie sa intocmeasca multe alte simptome specifice bolii - dezvoltare sociala slaba, interese limitate etc.

In cazul in care micutul pare lipsit de vlaga, nu este interesat de jocuri si de activitati specifice varstei, de care alti copii sunt interesati, pare sa se chinuie sa pronunte cuvinte si nu intelege intrebari simple sau nu asociaza cuvinte in propozitii, mergi cu el la medic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare copii Dezvoltare limbaj Vorbire copii

Articole recomandate

Citeste si despre