Problemele de comportament la copiii mici. Cum le faci fata?

/ / Modificat: 2011-02-11
Problemele de comportament la copiii mici. Cum le faci fata?

Copil bun, dar fapte rele - cum faci fata purtarii nepotrivite a copilului?

Copiii mici sunt nabadaiosi din fire si de cele mai multe ori scot peri albi parintilor. Acestia se uita uneori neputinciosi cum micutul lor nici nu iese dintr-un bucluc ca intra in altul. Comportamentul lui lasa de dorit in mai multe randuri, iar tu incerci sa te resemnezi cu gandul ca e un rebel. Nu ceda atat de usor! Invata sa controlezi crizele comportamentale ale unui copil dornic de a invata mereu ceva nou.

Batausul

Copiii mici (pe la 2 ani) abia incep sa invete si sa deprinda abilitatile sociale. Incurajeaza un copil de 2 ani sa se poarte frumos, dar trebuie sa ii dai si timp pentru a se conforma. Atunci cand un copil de 2 ani impinge un copil pentru a intra in posesia unei jucarii, nu o face cu atat discernamant si intelegere cu cat ar face-o un copil de 5-6 ani, care stie exact ca greseste cand face acest lucru.

La varsta prescolara copiii trebuie corectati in privinta unui astfel de comportament, in timp ce la 2 ani trebuie usor indrumati catre bune maniere. Pune copilul maricel sa isi ceara scuze, si apoi explica-i unde greseste in comportamentul lui. Intotdeauna este important sa ii explici de ce este gresit sau neadecvat sa faca ceva. De asemenea, incurajeaza-l mereu sa gaseasca o solutie de compromis si solutii la problemele lui.

Obraznicul


Este copilul care intrerupe mereu pe cineva din discutii, care nu stie sa zica "multumesc" sau "te rog", care raspunde urat parintilor si ii sfideaza si alte astfel de comportamente. Ti se pare uneori ca a strans laolalta toate proastele maniere care exista.

Atunci cand il prinzi ca se poarta obraznic, vorbeste-i despre comportamentul lui in privat si explica-i unde greseste. De cele mai multe ori parintii spun doar "e nepoliticos" sau "te porti obraznic", lucruri care sunt prea abstracte pentru un copil mic. Trebuie sa ii explici punand accentul pe reactia si efectele pe care le provoaca prin comportamentul lui. Spune-i "trebuie sa spui multumesc cand primesti ceva; este important si este modul in care apreciezi ca x s-a gandit la tine si il face sa se simta si pe el bine acest lucru. Si tie iti place sa te simti bine si sa fii apreciat, nu-i asa?".

Pana la 3 ani, copilul trebuie sa stie si sa aplice bunele maniere de baza. Este important sa ai rabdare si sa repeti constant cu el pana ii intra in obicei.

Delasatorul

La toate varstele copiii au tendinta de a renunta rapid atunci cand se afla pusi in fata unor situatii complicate sau a unei provocari care ii depaseste. Trebuie sa iti faci griji doar daca micutul tau isi face un obicei din a nu-si duce la bun sfarsit sarcinile si lucrurile pe care le are de facut in general.

Copilul renunta de dinainte de a incerca pentru ca ii este frica de esec sau sa nu fie umilit in fata celorlalti daca nu ajung la niciun rezultat. Solutia este sa vorbesti cu copilul si sa aplici cateva trucuri pentru a-l ajuta sa depaseasca teama de esec. Unul dintre ele este sa ii povestesti experientele tale nereusite si sa o faci astfel incat sa nu para o drama, ci doar lucruri pe care le-ai depasit si din care ai avut ce invata. Ajuta-l sa invete ceva benefic din greseli si sa le ia drept oportunitati de a merge mai departe. De asemenea, asigura-l ca nu trebuie sa iasa intotdeauna castigator dintr-competiei, nu asta este ideea "jocului", ci sa stie sa piarda elegant, si data viitoare sa fie mai bun.

Mincinosul si trisorul

Orice copil minte din cand in cand. Problema apare cand ea devine un obicei care se inradacineaza si mai adanc pe masura ce creste. Atunci este cazul sa iei masuri.

La copiii mici, minciuna este un produs al imaginatiei. Dar incepand cu varsta prescolara copiii incep sa realizeze treptat ca ceea ce fac este gresit si sa inteleaga cand mint. Copiii mici nu trebuie admonestati, insa de pe la 5-6 ani incolo, este necesar sa il ajuti pe copil sa renunte la acest obicei prost. De exemplu, daca micutul tau de 7 anisori triseaza la un joc (si stii foarte bine ca o face) si spune ca nu face asta, ia-l deoparte si explica-i ca ceea ce face nu este corect. Este timpul pentru a discuta importanta fair-play-ului in competitii si in jocuri. Apoi explica-i care sunt consecintele unui astfel de comportament. In plus, spune-i ca nimeni nu vrea sa fie prieten cu un mincinos sau un trisor.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme comportament copii Comportament copii Agresivitate copil Minciuna copii Obraznicie copii

Articole recomandate

Citeste si despre