Pentru a fi parinte

/ / Modificat: 2005-03-28
Pentru a fi parinte





 

Nu exista o reteta speciala pentru a fi un bun parinte. Totusi exista anumite ingrediente care sunt indispensabile. Exista anumite calitati care sunt esentiale pentru a fi parinte.

Un bun parinte  stie sa se faca dispensabil pentru copil

Cea mai importanta parte din meseria de parinte este aceea de a reusi intr-un final sa ajunga dispensabil pentru copii. Deci mai intai de toate trebuie sa incurajam copii sa se descurce fara noi. Trebuie sa ii invatam sa gandeasca independent, sa isi rezolve singuri problemele si sa creada foarte mult in abilitatile lor.

Din pacate cei mai multi parinti considera ca trebuie sa faca lucrurile in locul copiilor lor, sa le rezolve problemele si sa ia decizii in locul lor. Fiindca ne dorim atat de mult ca ei sa nu simta nici un fel de disconfort sau durere ne grabim sa-i salvam din orice situatie in loc sa ii lasam sa invete din greselile lor.

De cand implinesc doi ani copiii sunt capabili sa se imbrace, normal ca au nevoie de ajutor dar trebuie si invatati cum sa se imbrace si au nevoie de haine care sunt usor de imbracat. Totusi majoritatea parintilor continua sa ii imbrace pe copiii lor chiar si atunci cand sunt prescolari, luandu-le astfel sansa de a-si dezvolta cat mai repede capabilitatile si sa fie satisfacuti de ceea ce ei singuri pot realiza.

Este mult mai important sa iti incurajezi copilul sa ia in considerare consecintele actiunilor lui decat sa incerci sa il protejezi tot timpul. De exemplu copilul tau lasa bicicleta afara si nu o mai aduce in casa, sigur ca cel mai usor este sa te duci sa o iei de acolo in locul lui. Dar ar fi mult mai bine daca l-ai ajuta sa exploreze posibilitatile si consecintele actiunilor sale. Poti sa il intrebi “tu ce crezi ca se va intampla daca lasi bicicleta afara?” daca nu se gandeste sa o ia, il poti lasa sa vada singur care sunt consecintele.

Este adevarat ca nu este usor sa vezi cum copilul tau greseste si se raneste uneori dar uneori este mult mai bine fiindca capata incredere in el si in abilitatile lui si ajunge o persoana independenta, acesta trebuie sa fie scopul oricarui parinte.

Un bun parinte  gaseste  timp pentru distractie

Parintii trebuie sa fie parinti care stiu sa se joace si sa se distreze cu copii lor. Asta nu inseamna ca parintii trebuie sa fie non stop distractivi si amuzanti in fiecare minut al zilei. E important pentru copilul tau sa fie inconjurat de buna dispozitie si bucuria sa faca parte din viata lui. Jocul este foarte important in viata lui, pentru ca il destinde,ii dezvolta anumite abilitati si ii intareste increderea in el.

Parintii care au un program foarte incarcat pot crede ca nu au timp pentru a se juca cu copilul. Dar jocul poate sa destinda si parintii, sa ii faca sa uite de probleme pentru o perioada. Atunci cand te joci cu copilul tau vei observa ca ai mai multa energie si te vei simti mult mai bine. La urma urmei jocul este cel care ne introduce in lumea copilului si nu exista alta modalitate mai buna de a stabili o conexiune intre tine si copil ca jocul..

Un bun parinte stie cum si cand sa spuna nu

Multi parinti considera ca este foarte greu sa fie fermi cu copiii lor. Nu pot stabili reguli. Ei ameninta dar  pe urma nu mentin regula. Unii parintii pot sa spuna “nu mai ai voie sa te uiti la tv timp de o saptamana” ca apoi a doua zi sa faca o exceptie si sa il lase sa se uite.

Copiii au nevoie de limite, de reguli bine delimitate nu de unele care se schimba mereu. Daca parintii nu au reusit sa isi creeze o imagine autoritara in fata copiilor lor, acestia, cand vor ajunge la adolescenta vor cauta in alta parte un cod al manierelor. De cele mai multe ori gasesc in puterea colectiva a unui grup si a unei culturi pop, un mediu ce poate fi numit “a doua familie”. In societatea in care traim copiii pot fi cuminti si pot totusi  sa actioneze la un moment dat periculos. Ei vor minti fara mustrari de constiinta, vor experimenta alcoolul, drogurile, tigarile si isi pot incepe viata sexuala de la o varsta foarte mica. Ei vor face aceste lucruri fiindca in acest mediu, al celei de a doua familii, aceste lucruri sunt acceptate.

Cea mai buna cale de a-i apara pe copii de aceste influente de afara este ca parintii sa isi impuna o autoritate consecventa in fata copiilor lor. Daca nu faceti acest lucru copiii vor fi foarte confuzi.

Dar nu trebuie nici sa fii rigid si exagerat in regulile pe care le impui. Cheia succesului consta in a gasi un echilibru intre a oferi copilului suport si empatie si a stabili anumite reguli de conduita. Trebuie ca iubirea si stabilirea limitelor sa fie consecventa si in egala masura.

Un bun parinte este un bun model pentru copil

Toti parintii isi doresc sa il vada pe copilul lor ca evouleaza, ca ajunge o persoana responsabila, de incredere si plina de compasiune fata de ceilalti oameni. Dar a invata un copil valorile morale nu este acelasi lucru cum l-ai invata sa inoate, sa cante la pian, sa joace fotbal.

Cea mai buna metoda de a-l invata pe copil valorile morale este aceea de a fi pentru el un model.O viata petrecuta alaturi de un adult generos creeaza un alt adult generos. O copilarie in care bunurile materiale nu sunt foarte importante creeaza un copil care va intelege ca nu poate cumpara tot ce vrea. Parintii care dau dovada de foarte multa sensibilitate fata de sentimentele si nevoile copiilor lor creeaza un copil caruia ii pasa de ceilalti.

Valorile nu vin dintr-o carte sau din discutii despre concepte abstracte. Copiii pot invata aceste valori cu mult timp inainte sa inceapa sa citeasca sau sa le discute. Mai degraba aceste valori se invata pe parcursul interactiunilor normale cu fiecare moment al vietii.

Un bun parinte da dovada de o dragoste neconditionata fata de copilul sau

A da dovada de dragoste neconditionata reprezinta baza conceptului de parinte. Din fericire aceasta dragoste vine din interior foarte usor pentru majoritatea parintilor. Natura ne-a programat in asa fel incat iubirea neconditionata pentru copiii nostri sa vina din interiorul nostru.

Ne aratam iubirea prin afectiune. A alinta,pupa si zambi la un bebelus sunt modalitati de a spune “te iubesc” fara cuvinte. De asemenea ne aratam dragostea si prin modul cum intelegem nevoile copilului nostru legate de  fiecare stadiu al vietii sale si prin modul in care le satisfacem aceste nevoi. Pentru un bebelus asta inseamna securitate, pentru un copil mic inseamna incurajare constanta, pentru un scolar inseamna un profesor care il inspira pozitiv in legatura cu lectiile de viata, iar pentru un adolescent inseamna sfaturi bune si la timp.

Dar cel mai important este sa-i arati dragostea prin a fi o persoana de incredere, pe care se poate baza si sa fii o prezenta activa in viata copilului.

Nu exista nimic mai sublim decat a fi parinte, nimic nu te face sa te simti atat de vulnerabil si nimic nu se compara cu sentimentul de mandrie atunci cand stii ca prin copilul tau ai facut o diferenta in lumea asta.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre