Limbajul bunei discipline

/ / Modificat: 2012-01-20
Limbajul bunei discipline

Disciplinarea copilului este un proces complex si de lunga durata, care pune la incercare nervii parintilor. Inainte de a incepe sa faci lista cu plangeri la adresa comportamentului tau, iti recomandam sa adopti tehnica puterii cuvantului in educatia lui. Uneori limbajul pe care-l folosesti in discutiile cu micutul poate face mai mult decat o mie de tipete si pedepse la un loc.

Din dorinta de a-l determina pe copil sa te asculte si sa se poarte frumos, este posibil sa impui standarde un pic cam prea mari pentru capacitatea si puterile lui. Cu cat sunt mai inalte, cu atat dezamagirile tale sunt mai mari, iar nemultumirea fata de propriul copil creste. Duritatea sau severitatea in disciplinarea copilului nu este o solutie si nu rezolva problemele de comportament ale celui mic.

Pune-i la dispozitie optiuni si lasa-l sa aleaga!

puterea_cuvantului_in_educatia_copilului
Foto: myhealthnewsdaily.com

Este mai simplu si direct sa spui copilului "este timpul pentru gustarea de fructe, mananca-ti acum banana". Exista si mai multe sanse sa primesti un refuz din partea lui, iar totul sa se transforme intr-un mic scandal.

Insa este si mai simplu si eficient sa ii oferi copilului puterea de decizie, punandu-l sa aleaga intre doua alimente care au aproximativ acelasi continut nutritiv. Daca ii spui in felul urmator: "ce ai vrea sa papi acum: banana sau piersica?", micutul va fi mai tentat sa se supuna, deoarece va avea putere de decizie, si va alege una dintre ele, iar tu ti-ai atins scopul, acela ca micutul tau sa manance un fruct.

Ai grija cum folosesti recompensele!

Recompensa este altceva decat mita, daca este folosita, dar mai ales exprimata, corect si in contextul potrivit. Nu ii spune niciodata copilului ca "daca" face ceva, va primi o jucarie, deoarece conditionezi actiunea lui de primirea jucariei.

Iata cum le poti introduce corect in context. De exemplu, stii ca meniul unei mese este format din fel principal si desert. Si copilul tau stie deja ca exista si desert in meniu. Daca micutul face mofturi cu privire la alimentele din felul principal, adu-i la cunostinta faptul ca il asteapta un desert bunut dupa terminarea mancarii si, cu cat termina mai repede, cu atat se va bucura de el mai curand.

Implica-l in deciziile luate in familie!

luare_decizie_copii

In loc sa fii un dictator si sa-i dai ordine cu privire la lucrurile la care trebuie sa te ajute in casa (curatenie, mancare etc.), este mult mai indicat sa il pui pe copil sa participe activ la luarea deciziei de impartire a sarcinilor. Negociati mereu care sunt lucrurile pe care vrea/trebuie sa le faca si incercati sa faceti uneori si cum doreste el. Nimanui nu-i place sa fie comandat, cu atat mai putin copilului. Totul sta in modul in care te exprimi si iei deciziile.

Pregateste-l intotdeauna pentru ce urmeaza!

Copilului mic ii place rutina si se descurca mai greu atunci cand este indepartat de la ea. Asadar, atunci cand intervin modificari in programul lui, indiferent ca e vorba de schimbare a locuintei sau de o intrerupere a jocului preferat, este important sa il anunti cu suficient timp inainte, pentru a se obisnui cu ideea si a reactiona pozitiv.

Ajuta-l sa fie ordonat si organizat!

copil_organizare_activitati_ordonat

Pentru ca micutul tau sa se organizeze si sa isi programeze eficient timpul si activitatile, trebuie sa faci mai intai tu asta pentru el. Crearea unui program sau a unei rutine stabile este primul pas spre evitarea haosului provocat de realizarea lucrurilor pe fuga, din lipsa timpului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplinare copii Disciplina pozitiva copii Comunicare parinti copii Comunicare copii Probleme comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre