Jocuri din care copiii invata buna purtare

/ / Modificat: 2013-04-11
Jocuri din care copiii invata buna purtare

Jocurile din care copiii invata buna purtare sunt destul de variate si adaptate fiecarei varste in parte. Exista o gama larga de jocuri si joculete cu ajutorul carora cei mici pot descoperi si invata bunele maniere in public, dar si comportamentele potrivite in interactiunile cu ceilalti. Iata pe ce activitati distractive si jocuri sa te concentrezi atunci cand vrei sa inveti prichindelul sa se poarte frumos si politicos in diverse situatii!

Joaca este cel mai simplu si usor instrument de invatare la copilul mic. Oricat ai incerca sa ii explici cum trebuie sa se poarte cu un adult sau care sunt comportamentele politicoase in diverse situatii, cel mai adesea, aceste informatii ii intra pe o ureche si ii ies pe alta, fara a invata ceva din ele.

Jocurile, in care copilul este direct implicat in diverse contexte sociale si provocat sa intuiasca si potriveasca bunele maniere cu diverse situatii, reprezinta cea mai simpla si usoara metoda de invatare la varste mici. Este atat pe placul copiilor, care se distreaza copios in timpul lor, cat si al parintilor, care sunt mai relaxati atunci cand isi educa prichindeii.  

Jocurile de rol

Jocurile de rol sunt cele mai reprezentative tipuri de activitati din care copilul poate invata mai usor bunele maniere si tipurile potrivite de comportament. Atunci cand copilul este cooptat intr-un joc de rol, el se pune in "pielea" unui personaj si incearca sa se comporte asemenea lui.

Jocurile de rol pot presupune si scenarii ceva mai complexe, care sa implice mai multi copii si mai multe interactiuni. Din acestea, cel mic are posibilitatea sa inteleaga mai usor cum functioneaza si ce rol au bunele maniere.

In cadrul jocurilor de rol, copilul se poate juca de-a mama si de-a tata, de-a doctorul si pacientul, de-a profesorul si clasa etc. Fiecare din aceste mici roluri pe care le interpreteaza te ajuta sa inveti copilul cum sa se poarte politicos in diverse situatii. Accentueaza, acolo unde este cazul, formulele de salut, de adresare, modul in care se fac solicitarile etc.

In acest fel, prichindelul va invata cum si cand trebuie sa se adreseze adultilor, copiilor, medicilor sau profesorilor si sa ii trateze cuviincios.

Jocurile de grup

Jocurile impreuna cu alti copii reprezinta unul din cele mai simple moduri de a invata copilul buna purtare. Atunci cand cel mic interactioneaza cu alti copii de varsta lui, are ocazia sa invete cum sa ii trateze corespunzator, cum si cand sa li se adreseze, sa imparta jucarii cu ei, sa coopereze si sa se joace pasnic, fara conflicte.

jocuri-copii

Jocurile de grup sunt importante pentru dezvoltarea sociala a copilului. Invata sa fie sociabil si sa isi faca prieteni din interactiunile cu ceilalti si din educatia pe care o primeste de la tine. De mic, trebuie invatat cum sa comunice si sa se poarte frumos cu ceilalti copii.

Incurajeaza-l sa se joace in grup si, ori de cate ori iti ofera ocazia, accentueaza-i bunele maniere si modul in care trebuie sa se comporte in anumite situatii. In jocurile de grup intra o multime de activitati distractive si educative interesante, printre care si jocurile copilariei: Fata-ascunselea, Leapsa, Tarile, Tara-tara, vrem ostasi!, Mima etc.  

Jocurile de societate

Jocurile de societate rerezinta o alta modalitate prin care inveti copilul mic manierele potrivite si reguli de comportament in diferite situatii sociale. Jocuri precum "Nu te supara, frate", "Monopoly" sau "Rummy" sunt utile pentru dezvoltarea abilitatii de a coopera cu ceilalti.

jocuri_de_societate_lectii_de_viata_copii

Aceste jocuri au rolul de a pune copilul in situatii in care are nevoie sa se descurce singur, sa isi astepte randul sau sa gandeasca strategii de grup, impreuna cu echipa sa, pentru a castiga competitiile la care participa. Ii dezvolta rabdarea, capacitatea de a coopera, spiritul de competitie sau de echipa, acestea fiind abilitati esentiale in dezvoltarea lui sociala.  

Cantecele si poeziile

Cantecelele si poeziile nu sunt jocuri propriu-zise, dar pot deveni, daca ai grija sa le transformi in activitati distractive si amuzante pentru cel mic. Exista o multime de cantece sau poezii care ajuta copilul sa invete comportamentul si bunele maniere la masa, in public, la scoala, la petreceri, la magazin, in restaurant si in alte contexte.

Toate bunele maniere sunt puse pe note muzicale sau in versuri si rime, astfel incat copilul sa le retina mai usor. Transforma toate cantecelele in jocuri de rol sau in mici scenete de teatru, pentru a capta mai usor interesul copilului pentru ele.

De exemplu, daca micutul tau abia a invatat o poezie sau cantecel care descrie care sunt bunele maniere la masa, puneti la cale o mica sceneta prin care sa ilustrati versurile. Aranjati o masuta cu farfuriute si tacamuri, un scaunel, mai multi invitati si incercati sa exemplificati ce spun versurile prin comportament.

Va puteti distra copios punand in scena cantecele sau poezioare de acest fel. Este cel mai simplu si usor mod prin care prichindelul poate retine si intelege de ce sunt importante si ce rol au bunele maniere.  

Jocurile pe calculator

Jocurile video sau pe calculator nu sunt intotdeauna nocive in dezvoltarea copilului. Pe langa faptul ca cel mic este imediat atras de ele, reprezinta si un instrument de invatare si educare puternic la varste mici.

Copilul se joaca si in acelasi timp invata o multime de lucruri noi si interesante in dezvoltarea lui. Unele dintre ele sunt bunele maniere. Daca vrei sa inveti copilul sa se poarte frumos si sa deprinda mai usor buna purtare sau comportamente potrivite, atunci jocurile video create in acest scop vor fi foarte utile.

In cadrul acestor jocuri, copilul va fi pus in diverse situatii-cheie - la masa, la restaurant, pe strada si va fi nevoit sa gaseasca tipurile potrivite de comportament si formulele de politete atunci cand se intalneste cu o persoana cunoscuta, cand trebuie sa i se adreseze vanzatorului sau chelnerului etc. Cu ajutorul lor, va invata mai usor cum sa se poarte cu astfel de persoane sau in diverse contexte sociale in care va fi pus.  

Tu ce jocuri care invata copilul buna purtare sau bunele maniere mai cunosti? Da-ne cateva exemple si impartaseste-ne si alte metode, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri bune maniere copii Bune maniere copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre