Izolarea copilului de grupul de prieteni

/ / Modificat: 2011-11-11
Izolarea copilului de grupul de prieteni

Anturajul potrivit poate fi un sprijin bun pentru dezvoltarea sociala a copilului tau. Afla ce poti face daca micutul tau se izoleaza de grupul de prieteni. Cei mai multi specialisti sunt de parere ca, atata vreme cat copilul tau are unul sau doi prieteni apropiati, nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la izolarea sociala.

Atunci cand observi ca micutul tau nu are niciun prieten, primul pas este sa-i pui cateva intrebari pentru a afla care este cauza pentru care nu socializeaza la fel de mult ca alti copii.

Cauzele izolarii sociale a copilului

Despartirea de anturaj odata cu intrarea in pubertate poate fi un pas normal, pe masura ce micutul tau isi dezvolta personalitatea si cauta prieteni cu interese comune.

La o varsta mai frageda, poti lua in considerare si optiunea ca ceilalti copii se poarta urat cu micutul tau sau fac prea multe glume despre ceea ce el percepe ca o vulnerabilitate. Nu il obliga sa petreaca timp cu prieteni cu care nu se mai intelege, acest lucru poate duce la implicarea copilului in conflicte ce pot ajunge chiar la violenta fizica.

Pe masura ce creste, copilul incepe sa se compare cu cei din jur, dar are poate avea acces doar la imaginea pe care altii se straduiesc cu greu sa o obtina.

Anxietatea poate fi un alt factor care il impiedica pe copilul tau sa mentina prietenii. Copiii singuri la parinti se obisnuiesc mai greu sa imparta cu altii. Acest comportament nu se rezuma insa doar la jucarii pana la varsta scolara. Copilul poate fi retinut si cu sentimentele sale, lucru ce-i poate indeparta in timp prietenii.

Foto: weightlosssurgerychannel.com

Ce poti face ca parinte?

In calitatea de parinte, ofera-i empatie copilului tau, fara sa dai semne ca situatia te ingrijoreaza foarte mult sau ca ii oferi mila ta.

Poti discuta despre izolarea sociala, dar fereste-te de cuvinte goale ca "Dar trebuie sa socializezi si tu. Asa e normal!". Mai ales dupa intrarea in pubertate, aceste cuvinte pot scadea respectul de sine al copilului tau, care ajunge la concluzia ca nu este normal pentru ca nu raspunde asteptarilor celor din jur.

Ofera-i suportul tau moral, explicandu-i ca situatiile dificile din punct de vedere social nu sunt o exceptie si ca toti copiii trec prin astfel de momente.

Impartaseste-i experientele tale din copilarie si incurajeaza-l sa stabileasca mai intai o relatie buna cu un prieten. Adaptarea la un grup mare de prieteni poate fi dificila, iar presiunile sociale pot impinge copilul tau la comportamente pe care tu nu le-ai agrea.

Anturajul copilului

In unele cazuri, absenta unui anturaj poate fi mai benefica decat prezenta constanta a unui anturaj nepotrivit. Incurajeaza-l pe copilul tau sa gaseasca prieteni cu preocupari comune.

Nu vei reusi sa alegi prietenii cei mai potriviti pe copilul tau, dar il poti ghida in directia corecta. Cand micutul tau vrea sa discute cu tine problemele sale sociale, fa-ti timp si asculta-l. Arata-i mai intai ca il intelegi, inainte de a te apuca sa-i propui solutii.

Fii alaturi de copilul tau daca trece prin astfel de probleme fara sa-l judeci si vei reusi sa-l incurajezi sa aleaga cea mai buna cale catre relatii sociale sanatoase, cu un anturaj potrivit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prieteni Prieteni copii Abilitati sociale copii Izolare sociala copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre