Inveti copilul sa intervina cand alti copii sunt abuzati?

/ / Modificat: 2011-11-22
Inveti copilul sa intervina cand alti copii sunt abuzati?

 Siguranta copilului este extrem de importanta, dar uneori empatia si compasiunea pot fi la fel de importante. Inveti copilul sa intervina cand alti copii sunt abuzati?

Abuzurile fizice si verbale intre copii sunt considerate de multi ca o parte fireasca a copilariei, insa tot mai multi parinti decid sa lupte impotriva lor. Parintii pot incuraja copiii sa contribuie la eliminarea problemei, dar le pot da si cateva sfaturi pretioase.

Compasiunea si constiinta

Orice parinte care vrea sa dezvolta compasiunea si constiinta micutului stie ca aceste calitati nu sunt intotdeauna atuuri in colectivitate.

Presiunile sociale pot obliga un copil care stie diferenta intre bine si rau sa contribuie la abuzuri verbale impotriva altor copii. Alti copii aleg sa ramana martori tacuti la aceste incidente, punandu-si situatia sociala mai presus de constiinta.

De ce abuzurile nu trebuie ignorate sau ascunse

Atunci cand abuzurile verbale izoleaza social unii copii, acestia au un risc mult mai mare de a suferi de depresie sau chiar de a incerca sa se sinucida in adolescenta.

Cand adultii nu intervin, cruzimea copiilor poate depasi uneori orice limita, chiar daca nu se ajunge la violenta fizica. Daca ai dezvoltat empatia micutului tau, acesta se va simti vinovat atunci cand este martorul unor asemenea scene si pastreaza tacerea.

Unii copii aleg sa nu intervina in astfel de situatia si din cauza riscului ca ei sa devina la randul lor victime. Explica-i micutului tau ca abuzurile verbale nu sunt un lucru normal si ca exista cai pentru a le opri.

Importanta ajutorului adultilor

Siguranta copilului este insa prioritara pentru parinti. Explica-i micutului tau ca nu este necesar sa intervina daca situatia este violenta sau daca exista mai multi agresori.

Adultii pot rezolva mai usor acesta problema asa ca este recomandat sa ceara ajutorul unui adult pe care il cunosc. Asigura-te ca micutul tau stie ca atunci cand paraste un alt copil care are un comportament abuziv, o face pentru a ajuta un alt copil, care este umilit sau ranit.

Discuta in detaliu cu micutul tau aceste informatii, asigurandu-te ca intelege la fel de bine cand implicarea lui este necesara, dar si ca poate recunoaste o situatie in care implicarea ar insemna un risc prea mare, moment in care poate cere ajutorul unui adult.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii Comunicarea cu copii Abuz fizic al copilului Abuz fizic al copilului Abuz sexual copii

Articole recomandate

Citeste si despre